Fizioterapia în tratamentul sclerozei multiple

©

Autor:

Fizioterapia în tratamentul sclerozei multiple

Scleroza multiplă este o afecțiune neurologică progresivă care dăunează de obicei nervilor. Această deteriorare duce adesea la simptome foarte grave așa cum sunt furnicăturile, slăbiciunea musculară, durerile musculare și problemele cu vederea. La unii oameni, scleroza multiplă poate fi foarte agresivă și poate să avanseze rapid. La alte persoane poate fi foarte ușoară și poate să progreseze într-un ritm mai lent, implicând lungi perioade de inactivitate.


Fizioterapia poate fi o parte foarte importantă a tratamentului pentru persoanele cu scleroză multiplă. Vestea bună este că poți găsi o clinică în care să te tratezi, indiferent de locul în care te afli. Spre exemplu, în capitală vei găsi mai mulți specialiști care se ocupă de fizioterapie în București, la fel și în celelalte orașe mari ale țării.


De ce fizioterapia poate fi de ajutor în scleroza multiplă

Fizioterapia pentru scleroză multiplă implică exerciții pentru a întări mușchii și pentru a îmbunătăți mersul, echilibrul și coordonarea. De asemenea, implică întinderi pentru a te ajuta să-ți menții mobilitatea și să previi spasmele musculare. Fizioterapia poate include, de asemenea, instruire cu privire la modul de utilizare a mijloacelor de mobilitate, cum ar fi bastonul, mersul sau scaunul cu rotile.


Fizioterapia poate fi de ajutor chiar și în stadiile incipiente ale SM. Te poate ajuta astfel:
- Să înveți să faci față schimbărilor și să te adaptezi lor
- Să eviți agravarea simptomelor
- Să dezvolți putere și rezistență
- Să îți recâștigi abilitățile după o recidivă a bolii


O discuție cu un terapeut fizic te poate ajuta să înțelegi cum se va schimba corpul tău pe măsură ce boala progresează. Fizioterapia te poate ajuta să te pregătești pentru aceste schimbări și te poate ajuta să menții sau să îmbunătățești un stil de viață sănătos.


Fizioterapie în diferite stadii de scleroză multiplă

Fizioterapia poate fi de ajutor în diferite stadii ale bolii și pentru diferite tipuri de scleroză multiplă.
În momentul diagnosticării SM , este important să te întâlnești cu fizioterapeutul pentru o evaluare de bază. Acest examen îi permite terapeutului să vadă de ce este capabil corpul tău acum, astfel încât să poată compara asta cu abilitățile tale viitoare. De asemenea, poți discuta despre limitările tale fizice și poți înțelege ce niveluri de exerciții și activitate fizică sunt potrivite pentru tine.


O recidivă este o perioadă de timp în care simptomele SM sunt mai frecvente sau mai severe. În această perioadă, este posibil să ai dificultăți mai mari cu sarcinile de zi cu zi care includ:
- Lucru
- Gătit
- Mersul pe jos
- Baie

Kinetoterapeutul va ști cum te afectează  efectuând un examen fizic și comparându-l cu evaluarea de bază. După o recidivă, ar trebui să te întâlnești cu kinetoterapeutul pentru a relua fizioterapia. Terapia după o recidivă te poate ajuta să-ți recapeți o parte din forța pe care ai fi putut să o pierzi.
Dacă ai SM primar progresivă, nu aveți recidive. În schimb, boala ta este într-un declin treptat, constant.
Dacă ești diagnosticat cu acest tip de SM, cere medicului tău să te îndrume imediat la un terapeut de fizioterapie. Este esențial pentru sănătatea și bunăstarea ta să începi terapia cât mai curând posibil. Fizioterapia te poate învăța cum să compensezi schimbările pe care le experimentezi. De asemenea, poate fi necesar să înveți cum să utilizezi un ajutor pentru mobilitate, cum ar fi un dispozitiv de mers sau un scaun cu rotile.

 

Persoanele cu SM avansată au simptome severe de SM. În cele mai multe cazuri, persoanele cu SM avansată nu merg. Aceasta înseamnă că nu se pot plimba sau deplasa fără ajutorul unei alte persoane sau al unui dispozitiv motorizat. De asemenea, persoanele aflate în această etapă au un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau epilepsia.


Persoanele cu SM avansat pot beneficia în continuare de fizioterapie. De exemplu, fizioterapia te poate ajuta să înveți să te așezi corect, să dezvolți o forță superioară a corpului și să menții capacitatea de a folosi mijloace de mobilitate.


Fizioterapia pentru SM poate fi diferită în funcție de locul în care este efectuată. În unele cazuri, stadiul bolii determină locul în care ar trebui să faci fizioterapie. În alte cazuri, este posibil să poți selecta opțiunea care funcționează cel mai bine pentru tine.
Îngrijirea în ambulatoriu are loc într-un cabinet medical, un cabinet de kinetoterapie sau un centru de terapie. Persoanele care au fac fizioterapie ambulatoriu vin la locul pentru terapie și pleacă după aceea.
Fizioterapia în ambulatoriu poate fi o alegere bună pentru persoanele care se recuperează după o recidivă a bolii sau care învață să gestioneze schimbările fizice pe care le provoacă SM.


Data actualizare: 08-12-2021 | creare: 08-12-2021 | Vizite: 580
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: