urocultura si antibiograma

05-10-2011
roxanandrei
Nu este medic/terapeut
roxanandrei
buna ziua!! Am si eu o intrebare si rog cine stie sa ma ajute.., , , am fost ieri si mi-am facut niste analize, dintre care toate au iesit bune numai ca mi-a aparut o infectie urinara.(eu fiind insarcinata in 30 de saptamani)..apoi am mers la medicul de familia si mi-a dat un bilet de trimitere catre o policlina pentru o analiza la urina urocultura si antibiograma, eu as vrea sa stiu daca imi va zice exact de la ce mi sa produs infectia urinara..si rog inca odata cine stie sa-mi raspunda si mie la aceasta intrebare, va multumesc!
2 comentarii
0
05-10-2011, ora 22:43
Dacian Purcarita
Identitate neconfirmată
Dacian Purcarita
In mod normal, urina este sterila si caile urinare nu contin germeni; exceptie facand ultima parte a uretrei, in special meatul urinar, populate asimptomatic de o flora variata, cu aceeasi germeni care se gasesc pe perineu sau in regiunea vulvovaginala.
Infectiile urinare sunt deseori ascendente (mai ales la femei), apar spontan sau sunt provocate prin manevre urologice.
Infectiile urinare pot fi hematogene fiind provocate, de obicei de germeni patogeni specifici (bacilul Koch, bacilul tific, leptospire, brucele), dar si de stafilococi, enterococi in cadrul unor bacteriemii sau septicemii.
Cei mai frecventi agenti implicati in etiologia infectiilor urinare sunt bacilii Gram negativi. Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacteria Escherichia coli - familia Enterobactericeae, ce face parte din flora intestinala normala si este responsabila de aproximativ 80% din cazurile de infectie urinara la pacienti fara catetere, anomalii urologice sau calculi (frecvent asociata raporturilor sexuale), alti bacili Gram negativi apartinand aceleiasi familii si facand deasemenea parte din microbiota normala a intestinului sunt implicate in procent mai mic in etiologia infectiilor urinare necomplicate: Proteus, Klebsiella si ocazional Enterobacter Acestor bacili Gram negativ, impreuna cu Serratia si Pseudomonas, li se atribuie o importanta in crestere in infectiile recurente si infectiile asociate manevrelor urologice, calculilor sau obstructiilor.
Cocii Gram pozitivi joaca un rol mai mic in infectiile tractului urinar. Staphylococcus saprophyticus este cauza a peste 10% din infectiile urinare la femeile tinere. Ocazional enterococcii determina cistita necomplcata la femei. Mai frecvent, enterociccii si Staphilococcus aureus determina infectii la pacientii cu calculi renali sau manevrelor urologice. Izolarea Staphilococcus aureus din urina ridica suspiciunea de infectie bacteriana a rinichiului.
Agenti etiologici importanti sunt cei ce produc uretrita transmisa sexual cum sunt: Neisseria gonorrhoeae; Chlamydia trachomatis; Virusul herpex simplex. Ureaplasmele sunt responsabile de unele cazuri de cistita si uretrita. Ureaplasma urealyticum si Mycoplasma hominis au fost izolate din tesutul prostatic si renal al pacientilor cu prostatita acuta si pieloneftita si sunt raspunzatoare probabil si de unele din aceste infectii.
Infectiile de tract urinar se manifesta la adult prin disurie, poliurie cu senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, durere perineala, febra, frisoane, lombalgii. Pacientii mai varstnici pot fi asimptomatici, iar la copii mici simptomele pot fi nespecifice.
DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECIILOR URINARE
Cuprinde 5 puncte:
1. cercetarea bacteriuriei - urocultura
2. cercetarea albuminuriei
3. cercetarea glicozuriei
4. pHul urinar
5. examenul sedimentului urinar
Agentii patogeni (de exemplu: bacterii, fungi) pot patrunde in tractul urinar:
pe cale ascendenta: din uretra in vezica urinara (prin existenta unui reflux uretro-vezical chiar in conditii fiziologice sau in timpul actului sexual); din vezica urinara, prin ureter pe cale ascendenta pana in rinichi;
pe cale sangvina: germenii patogeni pot patrunde in sange de la un alt focar de infectie din organism si ajung in rinichi, unde pot determina o infectie (prin rinichi trec in fiecare minut aproximativ 1, 2 litri de sange la un debit cardiac normal pe minut de 5 litri. Rezulta ca aproximativ 24% din debitul cardiac ajunge in rinichi, organe cu o irigatie sangvina foarte abundenta).
pe cale directa: prin instrumentar urologic, prin cateterism uretro-vezical, chiar si in conditiile sterilizarii riguroase ale materialelor folosite.
Factori predispozanti:
Sexul feminin:
uretra scurta, deschiderea orificiului uretral in vagin, unde salasuieste o flora abundenta polimorfa, care poate patrunde in uretra in timpul actului sexual sau a unei igiene precare;
utilizarea mijloacelor contraceptive (diafragme - spermicid, spermicidele, a acelor perorale) sau predispozitie genetica (demonstrata de receptivitatea crescuta a uroepiteliului catre adezinele bacteriene la femeile cu infectii de tract urinar);
sarcina;
manopere instrumentale urologice;
aport insuficient de lichide, care deregleaza ritmicitatea mictiunilor si golirea vezicii urinare;
diabetul zaharat;
obstructia cailor urinare - disfunctia neurogena a vezicii urinare;
colitele, constipatiile cronice, afectiunile biliare, litiazele renale (calculii), infectiile genitale, spasmele si refluxurile uretro-vezicale si veziculo-uretrale.
0
06-10-2011, ora 14:12
roxanandrei
Nu este medic/terapeut
roxanandrei
va multumesc mult
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.