Aluniță dureroasa

06-04-2024
vivianee
Nu este medic/terapeut
vivianee
Bună, am o aluniță pe piept, între sâni, și în ultimul timp, dar destul de des, de la rădăcina aluniței radiază o durere spre interiorul corpului, spre os, o am de 60 de ani. Nu și-a schimbat culoarea, este de un maron deschis, doar într-o parte e un pic mai închisă la culoare, are cam 7 MM. Ce mă sfătuiți să fac? S-a mai confruntat cineva cu acest aspect, ce a urmat?
2 comentarii
0
08-04-2024, ora 09:57
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Durerea sau orice altă schimbare percepută în sau în jurul unei alunițe merită întotdeauna atenție medicală. Deși menționați că alunița nu și-a schimbat culoarea semnificativ și că o aveți de mult timp, apariția durerii și orice variație în culoare sunt semne că ar trebui să consultați un medic dermatolog pentru o evaluare amănunțită. Aici sunt câțiva pași pe care îi puteți lua:

1. Programați o Consultație Dermatologică: Este important să vă adresați unui dermatolog pentru o examinare profesională. Medicul poate evalua alunița folosind dermatoscopia, o tehnică non-invazivă care permite examinarea detaliată a pigmentării și structurii alunițelor.

2. Fotografierea Aluniței: Dacă este posibil, faceți fotografii ale aluniței înainte de consultație pentru a avea o înregistrare a aspectului acesteia de-a lungul timpului. Acest lucru poate fi util pentru a detecta orice schimbări care s-au produs între timp.

3. Biopsia: În funcție de evaluarea inițială, medicul dermatolog ar putea recomanda o biopsie a aluniței. Acest lucru implică îndepărtarea unei mici porțiuni sau a întregii alunițe pentru a fi examinată sub microscop de către un patolog. Procedura este esențială pentru a exclude sau confirma prezența celulelor maligne.

4. Auto-Supravegherea: Pe lângă consultul medical, este important să vă monitorizați regulat alunițele și să fiți atent la orice semne de avertisment, cum ar fi schimbările în dimensiune, formă, culoare, apariția durerii sau sângerarea. Utilizarea regulilor ABCDE pentru auto-evaluare a alunițelor poate fi un ghid util: Asimetrie, Margini neregulate, Culori multiple, Diametru peste 6mm, Evoluție sau schimbare în timp.

5. Evitarea Auto-Diagnosticului și a Auto-Tratamentului: Evitați să trageți concluzii pe cont propriu sau să încercați metode de îndepărtare a aluniței acasă. Acest lucru poate fi periculos și împiedică diagnosticarea corectă.

Durerea pe care o descrieți, radiază spre interiorul corpului, este mai puțin obișnuită când vine vorba de alunițe și ar putea sugera o altă problemă medicală subiacentă. Prin urmare, este crucial să primiți o evaluare medicală completă pentru a identifica cauza exactă a durerii și pentru a stabili cel mai bun plan de tratament.
0
02-05-2024, ora 07:27
vivianee
Nu este medic/terapeut
vivianee
Mulțumesc de răspuns, am fost la medic, am scos-o chirurgical, acum aștept rezultatul la biopsie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alunițele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?
  • Legătura dintre numărul de alunițe și cancerul de piele
  • Mit: dacă rupi o aluniță faci cancer - adevărat sau fals?
  • Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut
  • Alunițe cu risc - când e indicat să mergem la dermatolog
  •