cmi versus srl

13-09-2012
dr liliana
Nu este medic/terapeut
dr liliana
va rog sa imi spuneti care sunt avantaje / dezavantaje transformarii unui c.m.i in s.r.l si care ar fi pasii care ar trebui facuti pentru aceasta [ transformarea in miceointreprindera ] ar fi rentabil si de ce. va multumesc si astept un raspuns avizat
4 comentarii
0
13-09-2012, ora 14:02
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
CMI-ul si SRL-ul au, fiecare, avantejele şi dezavantajele lor. Totuşi, se poate spune că, în privinţa SRL-ului, avantajele prevalează. Dacă aş fi ştiut aceste lucruri, mi-aş fi deschis SRL, nu CMI.

Astfel, SRL-ul vă permite să angajaţi doctori de altă specialitate sau de aceeaşi specialitate. Ei pot exercita împreună sau fiecare să aibă pacienţii lui. Ei pot avea program decalat sau nu. Poate fi vândut şi cumpărat. Răspunderea civilă este mai mică, de asta se cheamă "cu răspundere limitată".

Avantajele CMI-ului sunt mai mult teoretice. Teoretic, nu e obligatoriu să angajaţi contabil (se face contabilitate în partidă simplă). Practic, nu vă descurcaţi fără. Teoretic, nu e obligatoriu să aveţi contract separat privind utilităţile. Practic, furnizorii de utilităţi fac presiuni asupra dv. Teoretic, deschiderea unui CMI e mai simplă (nu vă trebuie, de exemplu, aprobare de la Pompieri cum trebuie la SRL, ci vă trebuie numai de la SANEPID). Practic, un coleg cu CMI a primit "inspecţie de la Pompieri" şi a fost amendat pentru că nu avea.plan de evacuare. Teoretic, casele de marcat sunt obligatorii numai în cazul SRL-ului, dar nu al CMI-ului. Practic, lumea priveşte un CMI care dă chitanţe de mână ca pe o antichitate.

O observaţie: un SRL nu este o microîntreprindere "by default". Trebuie să îl declaraţi astfel. Cei 3 % pe care aţi auzit că le plătesc microîntreprinderile ca impozit nu reprezintă impozit pe profitul net, ci pe încasările totale. Cei 16 % pe care le plăteşte CMI-ul sunt pe net. Deci, când vă cumpăraţi detergent pentru spălat rufele în familie, puteţi să-l deduceţi dacă aveţi CMI, dar nu şi dacă aveţi SRL-microîntreprindere. Practic, dacă veţi avea SRL, nu mai alergaţi pe la "Serviciul de Relaţii cu Clienţii" din supermarket ca să vă dea o factură pentru detergent.

Paşii de urmat ? De la capăt. Nimic din ce aveţi nu mai e valabil pentru SRL. Nici măcar ASAF-ul.
0
13-09-2012, ora 20:04
dr liliana
Nu este medic/terapeut
dr liliana
va multumesc pentru raspuns. credeti ca dupa atata timp de c.m.i ar fi riscanta trecerea acum in aceasta etapa in s. r.l ? sunt putin derutata, sa zic ca imi este teama de schimbari acum ? ce sa fac ? de unde sa incep ? va multumesc inca odata
0
13-09-2012, ora 21:42
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
propunere:
RAMANETI ASA CUM sunteti...momentan!
NICI...un SRL NU-I super ok.
evidente ca pt..: inreg. contabile, balanta, bilant, verif. de la: DGFP, pompieri, banca, casa de sanatate,
.raportari periodice SI la termen (NU exista...discutii)..raportari decontare cu bugetul statului
(lunar)
sincer?
DACA aveti c.m.i..ASA sa ramaneti.
Anul 2012 NU este anul niciunei "transformari"...
O seara faina sa aveti!
0
16-09-2012, ora 21:24
dr liliana
Nu este medic/terapeut
dr liliana
multumesc pentru sfaturi. va doresc tot binele din lume.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.