Crestere proasta in greutate - rahitism

21-02-2017
Mariana2016
Nu este medic/terapeut
Mariana2016
Buna ziua,

Am o fetita de 5 luni, nascuta prematur la 34 saptamani, cu 1940gr. A fost alimentata initial cu Prenan si lapte matern pana a facut 4 kg, acest lucru intamplandu-se la 2 luni. De la 2 la 3 luni I-am dat la fel lapte matern doar ca I-am schimbat laptele praf cu Topfer Lactana Pre. A luat iar aproape un kg. Insa incepand cu 3 luni, a inceput sa aiba scaune cu mucus si stagnare, crestere proasta in greutate. Astfel de la 3 la 4 luni a luat doar 450gr si de la 4 la 5 luni la fel. Tind sa cred ca nu a tolerat acest lapte praf Topfer, de aici au inceput toate problemele. Acum are si lipsa de fier si inceput de rahitism, cearcane la ochi, abdomen destins de volum. Ni s-a recomandat sa luam Ferum Hausman 5 pic/zi si Vigantol 5 pic / zi timp de 6 sapt.Acum scaunele cu mucus au incetat, nu ii mai dau Topfer doar lapte matern., si eu nu mai mananc lactate.In continuare insa scaunele sunt semilegate, ca si cum nu ar fi digerate. proba de digestive a iesit ok, la fel si coprocultura, coprocitograma, antigen enterovirus ( iesise slab pozitiv ), rotavirus, campylobacter, antigen giardia, calprotectina, la fel ok.
Pediatrul ei mi-a zis ca s-ar putea sa aiba alergia la proteina laptelui de vaca, dar eu nu mai mananc lactate si sincer nu am vazut imbunatatiri.I-am facut si Ige total si la lapte de vaca si este ok sub valoarea de 0.1. Am facut si teste cutanate pentru alergie si nu a iesit nimic, nu s-a inrosit. Am facut si transit baritat si eco abdominala si la ecografie nu I-a iesit ca ar avea reflux si nici la tranzitul baritat.De asemenea a avut 2 episoade de varsaturi pentru care am ajuns la camera de garda, vomita cam dupa fiecare masa in jet cam la 3 mese prima data lapte si apoi la al doilea episod bila, substanta galbuie. Pediatrul ne-a recomandat inainte sa ia Levurin si cred ca de la acest prebiotic i s-a facut rau in ambele dati. La gastroenterolog ni s-a zis ca ar avea sindrom postenteritic dar acele analize de enterovirus le-am facut in decembrie si acum suntem deja in februarie. Acum mai nou a inceput sa aiba scaune la cate 8-9 zile si la fel semilegate.Nu mai stiu unde sa merg la ce doctor, sunt efectiv disperata, tinand cont de cat de frumos a evoluat la inceput.Va multumesc!
2 comentarii
0
22-02-2017, ora 08:52
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Exista o serie de afectiuni alergice la proteinele alimentare care nu sunt IgE pozitive, de aceea testele pentru alergii ies negative, dar copilul poate prezenta in continuare simptome. Efectele adverse la proteinele din laptele de vaca sunt doar cele mai frecvente, dar nu sunt obligatorii. Ele pot sa apara si la proteinele din grau, nucifere, alune, peste. Acestea nu sunt doar alimente de sine statatoare, ci si ingrediente in diferite produse si se gasesc si sub forma de urme, de aceea dieta de evitare a alergenului trebuie atent realizata dupa ce a fost identificat.

Puteti consulta acest articol: http://www.la-pediatru.ro/info/alergiile-gastrointestinale-induse-de-proteinele-din-alimente

Deoarece tabloul clinic s-a modificat ar trebui sa luati din nou legatura cu pediatrul. Puteti sa amintiti de afectiunile mentionate mai sus eventual.

Multa sanatate micutei si rabdare dvs.!
0
14-03-2017, ora 08:39
Dr. Genoveva Hiastru
Pediatrie, Bucuresti
Dr. Genoveva Hiastru
Bună dimineața!
La prematuri se întâlnesc frecvent probleme de acest gen.Laptele pre se folosește pana la greutatea de 3 kg și cred ca l-ați administrat prea mult și fiind bogat în proteine ar putea fi de asemenea cauza la tulburările digestive pe care le are fetita.Sa i faceți si un bilanț urinar, respectiv sumar de urina și urocultura, și vedeți dacă nu e și vreo infecție urinara la mijloc.
Încercați un probiotic mai blând gen eubiotic baby sau protectis asociat cu un medicament regulator pt motilitatea gastro intestinala gen debridat în doze foarte mici, pt 7 zile.Sporul de greutate e mulțumitor..Nu disperați..Și încă ceva...riscul de rahitism, de anemie, de maldigestie e foarte mare la cei născuți prematur..Trebuie date vitamina D foarte corect și fierul tot timpul în primele 6-8 luni.Mă țineți la curent.Cu stima, Dr Hiastru
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul