Dureri picioare

12
Loredana21.b
Nu este medic/terapeut
Loredana21.b
Fetita mea are dureri de picioare, probabil a avut mereu dar de cand stie sa exprime mai bine si sa arate exact unde se afla durerea. In ianuarie am vorbit cu doctorul de familie, am facut analizele, hemoleucograma buna, fier, calciu, vitamina d3 si multe altele au iesit bune, doar fosfataza alcalina mai mare, dar doctora de familie zice ca este normala la copii. Acum ca exprima mai bine zice ca o dor ambele picioare, ba unul, ba altul, asta se intampla seara sau noaptea o trezeste din somn durerea. Durerea trece ori cu masaj, ori antitermice. Dimineata nu mai are absolut nimic, merge normal, alearga, se joaca. Doctora de familie s-a uitat si la picior, nu are platfus. Am si notat cand a avut durerile anul acesta -21 decembrie -13 februarie -29 martie -10 aprilie -4/10/14/20 iunie -10 iulie Masuratori de crestere dr anul 9 septembrie 2025 104 cm 10 februarie 2026 108 cm 14 iunie 2026 111 cm 12 iulie 2026 112 cm
1 comentarii
0
12-07-2026, ora 14:31
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Tabloul descris — dureri bilaterale de picioare apărute seara sau noaptea, care dispar complet dimineața, ameliorate de masaj sau analgezice, la un copil cu creștere activă și analize normale — corespunde tipic durerilor de creștere, un fenomen benign și frecvent la copiii de 3–12 ani.

Ce sunt durerile de creștere?

Nu sunt cauzate direct de procesul de creștere, ci probabil de oboseala musculară asociată cu activitate fizică intensă și creștere accelerată. Caracteristici definitorii:

• Apar seara sau noaptea, dispar complet dimineața
  • Copilul merge, aleargă și se joacă normal în cursul zilei
  • Sunt bilaterale, în mușchii gambelor sau coapselor — nu la articulații
  • Răspund la masaj și analgezice
  • Analizele și examenul clinic sunt normale

Fosfataza alcalină

O valoare ușor crescută la copii este normală — reflectă activitatea osteoblaștilor implicați în formarea osoasă, frecvent mai ridicată în perioadele de creștere activă. Nu este un semn de boală.

Semne de alarmă — când să reveniți la medic

• Durere persistentă și dimineața sau în timpul zilei
  • Umflătură, roșeață sau căldură la o articulație
  • Șchiopătare
  • Febră recurentă asociată durerilor
  • Oboseală marcată, paloare, pierdere în greutate
  • Durere la apăsarea directă pe un os

Dacă niciunul dintre aceste semne nu este prezent, cel mai probabil este vorba de dureri de creștere. Continuați să urmăriți evoluția cu medicul de familie; dacă durerile devin mai frecvente sau mai intense, un consult pediatric suplimentar sau la un reumatolog pediatric poate oferi liniște suplimentară.

Măsuri practice

• Masaj ușor pe gambă și coapsă în momentul crizei — calmează rapid
  • Baie caldă sau compresă caldă înainte de culcare
  • Paracetamol sau ibuprofen (conform dozei recomandate pentru greutatea copilului) dacă durerile sunt intense și trezesc din somn
Adaugă un comentariu / răspuns