nu rosteste consoana R

25-02-2011
michaela08v
Nu este medic/terapeut
michaela08v
Am o fetita de 4 ani si 1 luna si pana acum nu l-a rostit deloc pe "R". Credeam ca se prosteste sau ca s-a obisnuit sa rosteasca cuvinte in care "R" lipseste sau e substituit cu "L". Dar m-am convins ca chiar nu il poate rosti. Fac exercitii de dictie si logopedice cu ea zilnic. De la 2 ani si 7 luni merge la gradinita. Vorbeste clar, coerent, in propozitii si fraze lungi, povesteste foarte frumos si expresiv, cu intonatie adecvata etc. Insa nu rosteste consoana "R". Ce sa fac? E cazul sa ma ingrijorez?
4 comentarii
0
25-02-2011, ora 08:28
Dr. Greblescu Raluca
Alergologie si imunologie clinica, Bucuresti
Dr. Greblescu Raluca
Nu cred ca trebuie sa va ingrijorati, dar as vrea sa va intreb daca exercitiile de logopedie le faceti cu un logoped (nu se intelege din text...) si daca are probleme dentare (adica ocluzia dintilor este perfecta?)
0
25-02-2011, ora 23:50
michaela08v
Nu este medic/terapeut
michaela08v
Va multumesc mult pentru raspuns!
Am consultat un logoped cand fetita avea 3 ani si 7 luni si mi-a dat de inteles ca fetita nu are nimic, ca la unii copii e normal sa nu il pronunte pe "R" chiar pana la varsta de 7 ani si ca eu sunt cea care imi fac griji degeaba ( cu alte cuvinte, eu sunt nebuna de am asemenea pretentii de la copilul meu - asta a reiesit din tonul dansului si din modul cum mi-a vorbit). Anul acesta, in ianuarie, imediat ce fetita a implinit 4 ani, am mers la alt logoped care mi-a explicat, din nou, ca nu trebuie sa imi fac griji, deocamdata. Ne-a permis sa il consultam ori de cate ori avem nevoie insa noi mergem cam o data la 2-3 saptamani la cabinetul dansului. Acolo, face cu fetita cateva exercitii, pret de cateva minute si, mai mult pentru linistea mea sufleteasca, ne intocmeste un grafic, zilnic si saptamanal, cu exercitii de realizat acasa cu diferite grade de dificultate. Mentionez ca eu lucrez in invatamant si am studiat psihopedagogia speciala in liceu si facultate, asa ca pun alaturi de indicatiile logopedului si cunostintele mele in domeniu.
In ceea ce priveste dentitia, la controlul periodic la medicul stomatolog am ridicat si aceasta prblema de pronuntie insa mi s-a raspuns ca dintii sunt perfect sanatosi si ca nu ei sunt cauza problemei noastre.
Poate chiar ar trebui sa nu imi fac deocamdata griji?! Ma gandesc, totusi, ca multi dintre copiii in varsta de 4 ani nu au asemenea problema. Si atunci??
0
01-03-2011, ora 09:40
Dr. Greblescu Raluca
Alergologie si imunologie clinica, Bucuresti
Dr. Greblescu Raluca
Acum, ca am citit raspunsul dvs, sunt convinsa ca nu este nicio problema cu copilul! Este adevarat ca exista copii care il pronunta pe "R" spre varsta de 7 ani! Pe de alta parte, haideti sa-i credem pe logopezi ( este vorba de 2 pareri) pentru ca sunt cei mai in masura sa-si dea cu parerea! Copilul nu are nici probleme dentare! Deci, va recomand sa aveti rabdare si sa nu insistati pe niste lucruri pe care copilul le-ar putea percepe altfel decat adultii! Sa fiu mai explicita: copii pot intelege din vizitele prea dese la medici, psihologi, logopezi, etc, ca au o problema...daca o vad si pe mami preocupata...nu este deloc bine pentru ei! Sa-i lasam sa se bucure de anii acestia, sa se joace! Astfel, va recomand sa rariti vizitele la cabinet! Sanatate!
0
07-03-2011, ora 14:12
michaela08v
Nu este medic/terapeut
michaela08v
Va multumesc din suflet pt rasp!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: