Rezultat amniocenteza

09-02-2024
maria2189
Nu este medic/terapeut
maria2189
Buna ziua,
Am efectuat o amniocenteza, in urma morfologiei de trimestru 2 care a aratat ARSA- artera subclavie dreapta aberanta. Rezultatul rapid a aratat la cromozomul 21 : 21q21.1 2alele normal ; 21q21.3 1alela noninformativ; 21q21.1 2alele normal; 21q22.3 2alele normal; 21q21.3 2alele normal; 21q22.13 1alela noninformativ.
Ce reprezinta acest lucru?
Chiar daca intrepretarea arata a fost identificat un numar diploid normal pentru cromozomii 13, 18, 21, nu reusesc sa inteleg ce inseamna acele alele si daca este ceva gresit. Va multumesc mult!
1 comentarii
0
09-02-2024, ora 14:37
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,

Rezultatele amniocentezei pe care le-ați primit se referă la analiza specifică a cromozomului 21, care este implicat în sindromul Down (trisomia 21). Analiza a verificat prezența alelelor (versiunile genelor) în diferite regiuni ale cromozomului 21.

Când rezultatul indică "2 alele normal", înseamnă că în acea regiune specifică a cromozomului 21 s-au găsit două copii normale ale alelei, ceea ce este tipic pentru un cromozom sănătos, în condiții normale. Termenul "noninformativ" se referă la faptul că în acele regiuni (21q21.3 și 21q22.13), testul nu a putut oferi informații clare sau specifice, ceea ce poate fi din cauza mai multor factori tehnici legați de analiză. Acest lucru nu înseamnă neapărat că există o problemă; poate fi doar o limitare a testului.

Interpretarea generală a arătat că a fost identificat un număr diploid normal pentru cromozomii 13, 18 și 21, ceea ce înseamnă că, în general, nu s-au găsit anomalii cromozomiale pentru sindromurile cel mai frecvent testate prin amniocenteză (sindromul Down pentru cromozomul 21, sindromul Edwards pentru cromozomul 18 și sindromul Patau pentru cromozomul 13).

În contextul detectării unei artere subclavice drepte aberante (ARSA) la morfologia de trimestrul al doilea, care este uneori asociată cu anomalii cromozomiale, rezultatele amniocentezei par să fie liniștitoare în ceea ce privește absența trisomiei pe cromozomii verificați.

Este important să discutați aceste rezultate cu medicul dumneavoastră sau cu un genetician, care vă pot oferi o interpretare detaliată și personalizată în contextul istoricului medical complet și al altor teste efectuate. Ei vă pot oferi, de asemenea, informații suplimentare despre semnificația ARSA și despre orice pași ulteriori care ar putea fi necesari pentru monitorizare sau investigații suplimentare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Teste diagnostice pentru anomalii congenitale
  •