Transaminaze ușor mărite sugar 1an + anemie

07-06-2018
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
ună ziua dnul doctor, am un băiețel de 1 an care după naștere a avut icter prelungit până la 4 luni, după analizele făcute 6 săptămâni valorile tgo și tgp erau bune, la 2 luni jumătate cd am făcut analizele indicate de pediatra printre care și transaminazele acestea erau crescute, la 3 luni am fost internați la spitalul Luis Țurcan din Timișoara pentru că hârâia și avea multe secreții diagnostic îl fiind stridor laringian care i-au trecut intre timp, aici i-au mai făcut și analize pentru a descoperi de ce transaminazele sunt mari, până la urmă au zis că are CMV dar să repet după 3 luni că e posibil sa fie un rezultat fals valoarea fiind puțin peste limită, restul analizelor bune, in spital i-au făcut perfuzii cu arginina, cd ne-au externat transaminazele erau aproape bune, a urmat tratament cu liv 52 și viusid la început transaminazele au început să crească din nou după care au început să scadă încet, am repetat CMV care s-au negativat.
Acuma cd i-am făcut analizele transaminazele sunt puțin peste limită, și i s-au depistat și o anemie, copilul este și acuma alăptat, am făcut și vb eu analizele și am și eu o ușoară anemie și infecție urinară.
Tratamentul primit pt băiat este 2ml fier altrifer de 2 ori pe zi, liv 52 și viusid pt o lună și să repet analizele.
Tratamentul este de la pediatru, care mi-a zis să îl alăptez și dacă iau antibiotice.
Med de familie mi-a zis să întrerupă alăptarea vb pe perioada tratamentului din cauza transaminazelor,. De ci nu știu ce să fac până la urmă.
Și mai am o întrebare pot să vaccinez copilul dacă transaminazele sunt ușor crescute pt că nu e vaccinat încă din cauza asta, vreau sa precizez că valorile tgo și tgp erau aproape de 200 acuma sunt de 31 valoarea de referință fiind 39 și 64 valoare de referință fiind 58.
Mulțumesc anticipat.
18 comentarii
0
07-06-2018, ora 15:42
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Alaptarea este posibila daca mama este in tratament antibiotic compatibil cu varsta sugarului. Medicul pediatru care a permis alaptarea a facut-o in cunostinta de cauza. Vaccinarea este posibila si nu intarziati s-o efectuati. Valorile transaminazelor sunt in limite normale. Succes!
0
07-06-2018, ora 16:35
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Scuze pentru greselile de mai sus
Analizele băiatului
GPT 31 <29
GOT 64.2 <59
Hemoglobina 9, 7( 11, 3-14, 1)
Hematocrit la 30, 6 (32-40)
Concentrație medie a Hb/eritrocit 31, 7 (32-38)
Neutrofil 1, 21mii/uL (1, 5-8, 5)
Limfocit 69, 7 (40 - 65)
Restul analuzelor din hemogramă sunt bune
Bilirubina totală, directă, indirectă bună.
Proteina C reactiva bună.
Fosfataza alcalina bună.
Gama glutamiltransferaza bună
Calciu ionic calciu seric bun
Proteine serice bun
Sideremia bună
La comentarii analize scrie anemie normocitara normocroma și neutropenie.
Ce părere aveți de analize?, doamna pediatru spune că nu e nimic grav și mi-a dat următorul tratament pt bebe:
Altrifer 2 ml de două ori pe zi
Viusid 5 ml de două ori pe zi
Liv 52 5 ml pe zi
Tratamentul este pentru o lună cu recomandarea să refac analizele
Pe lângă acestea deoarece încă are fontanela deschisă desi are 1 an, doctorul de familie mi-a recomandat să-i măresc doza de Vigantol la patru picături pe zi și să îi dau calciu for bones 5 ml pe zi însă nu știu pentru ce perioadă (10 zile sau o lună?)
Ce părere aveți despre tratamentul primit și când aș putea să încep să îi fac vaccinurile având în vedere că nu are făcute din cauza problemelor scrise în primul mesaj.

Analizele mele

Biochimie

Leucocite (esterază granulocitoza) 25/uL trebuia negativ
Urina-sediment
Leucocite 5-15 ( 1-14 )
Bacterii prezente

Hemograma

Hemoglobina 11, 3. ( 11, 7-15, 5 )
Concentrație medie Hb/ eritrocit 31, 5. (32-36)
Eozinofil 0, 04 (0, 05-0, 7)

Tratament primit
Maltofer 1 pastilă/zi

Pentru infecție urinară

Levofloxacina Actavis 250mg 1 zi la aceași oră timp de 7 zile
Practic forte 2*1zi
Tratamentul este prescris de medicul de familie, încă nu am ajuns la specialist.

Întrebarea mea este pot să urmez tratamentul pentru infecția urinară și să alăptez având în vedere transaminazele mari ale copilului, pediatra a zis da, medicul de familie a zis să întrerup alăptatul pe perioada tratamentului și 2 zile după.
Deci nu știu ce să fac și nici nu pot să amân pt că am inceput să am dureri de burtă și ovare, iar rinichi am doar unul normal ca dimensiune, cu care nu am avut pb, nici cu celălalt nu am avut însă în urma primei eco efectuate acum mulți ani și a analizelor efectuate mi s-a spus că așa m-am născut cu el.

Bebe mai este alăptat doar dintr-un singur sân de la celălalt nemaivoind să mănânce într-o vreme a rămas fără, nu știu dacă se satură, eu tind sa cred că da pentru că mai rămâne lapte după ce mănâncă.

Dvs ce mă sfătuiți, să amân tratamentul, să iau tratamentul și să întrerup alăptarea până după aceea (îl ajută laptele meu având în vedere că nu este vaccinat? In luna aprilie vărul său a avut varicelă și deși a intrat în contact cu el bebe nu a făcut), sau să îl înțărc.

Copilul la naștere a avut 4kg și 53 cm, acum la 1an si aproape 1 luna are 10kg și 300g și aprox 78cm, este f f activ.
Mulțumesc frumos pentru un eventual răspuns.
0
07-06-2018, ora 17:21
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
La copil Hb este mica, trebuie cautata Feritina serica care are val. normala pt sugari >30mg/l, sideremia nu spune nimic despre rezerva de Fe pt hematopoeza..Pt. tratament folositi mai degraba Fe trivalent (Fe Hausman) cu eficienta f.buna, administrat intre mese si urmat de suc de citrice, tratament pt minim 2 luni.La d-stra sumarul de urina nu indica o infectie microbiana urinara si nu aveti urocultura care trebuie sa fie + pt un singur fel de microbi. Antibioticul indicat nu permite alaptarea, dar daca este necesar, in cazul inf.urinare, sunt si altele eficiente ce se pot folosi la mame care alapteaza. Succes! P.S.: La Timisoara va puteti adresa D-nei Dr. Marcovici pt. sfaturi privind copilasul.
0
07-06-2018, ora 17:41
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Mulțumesc frumos pt răspunsul dvs.
0
08-06-2018, ora 09:28
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Ați putea să îmi recomandați antibiotice compatibile cu alăptarea până o să fac săptămâna viitoare urocultura (amoxacilina e ok?), mulțumesc și mai am o întrebare la copil pot să ii mai dau ulei ficat de cod dacă îi dau 4 picături vigantol și calciu.
0
08-06-2018, ora 17:28
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Urocultura precizeaza antibioticul. Ca nu este necesar, fontanela nu este ghid de doza de Vit D3 (2pic/zi este suficient), ulei de peste recomand la sugarii alimentati artificial.
0
11-06-2018, ora 16:31
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Mulțumesc!
0
22-06-2018, ora 19:41
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Ultimele analize ale băiatului
Transaminazele
GPT 22, 9 <29
GOT 56, 9 <59
BILIRUBINA DIRECTĂ, INDIRECTĂ, TOTALĂ CREATININA SERICA, FOSFATAZA ALCALINA, GAMA GT, UREE SERICA, UREE, UREE NITROGEN,
CRP TOATE SUNT BUNE

Hemoglobina 10, 8. 11, 3-14, 1
Neutrofil. 1, 4. 1, 5-8, 5
Limfocit 65, 9. 40 - 65
Restul hemogramei în limite normale.

Feritina. 16, 4. 6-67

Tratament primit de la doamna pediatru fier Altrifer 2 ori 1 ml pe zi și vaccinarea după ce face copilul 1 an și 6 luni.
Întrebarea mea este având în vedere rezultatele nu pot să îl vaccinez încă? Chiar trebuie să mai aștept încă cinci luni noi în septembrie o să plecăm în vacanță cu copiii la mare și aș vrea să încep vaccinurile înainte dacă se poate, dvs ce părere aveți?
Și fier cât timp să îi mai dau?
Îi mai dau și Liv 52 sau viusid, sau nu mai are rost?
Mulțumesc frumos
0
22-06-2018, ora 19:45
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Am uitat să scriu în analize la comentarii scrie ser ușor hemolizat. Nu am înțeles ce înseamnă.
0
22-06-2018, ora 20:24
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Vaccinarea este posibila si rapid de facut! Succes !
0
22-06-2018, ora 20:29
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Mulțumesc, dar ser ușor hemolizat înseamnă că ar trebui să refac analizele? Pot fi eronate? Nu am înțeles nici eu de ce sa mai aștept atâtea luni cu vaccinurile.
Ce ziceți cât fier să îi dau și cât timp.
Mulțumesc
0
22-06-2018, ora 20:31
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Medicul de familie a zis să începem cu vaccinul pentru varicelă rujeolă și după două săptămâni să facem prima doză de vaccin pentru hepatita iar după două luni să continuăm cu a doua doză, e ok schemă asta sa
u cum trebuie să procedăm.
0
23-06-2018, ora 19:16
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Vaccinurile se pot face in aceeasi zi sau spatializate la 30 zile. Daca va permiteti financiar nu ezitati sa facéti si celelalte vaccinari care doar in Romania sunt optionale. Succes !
0
24-06-2018, ora 23:24
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Mulțumesc pt răspunsul dvs.
Dna doctor a zis să mai aștept 3 luni și dacă nu mai cresc transaminazele până atunci, doar atunci să îi fac pt hepatită, celelalte vaccinuri să le fac mai repede, dar nu știu dacă să îi mai dau viusid sau liv 52 până atunci.
Problema este că noi în septembrie plecăm la mare in Spania, e vreo pb dacă nu e vaccinat pt hepatită până atunci?
Ați putea să îmi spuneți care sunt celălalte vaccinuri care sunt opționale.
Și mai am o pb cu bebe, el umblă așa de mânuțe de la 10 luni, acum umblă de o mânuță sau se ține de ce apucă, mai merge și singur câteodată, dar parca nu îi sigur pt că când își dă seama se grăbește să se țină de ceva.
Deci cat e ziua de lunga el e într-o continuă mișcare, nu știu de unde are atâta energie și inevitabil mai cade, și bineînțeles când cade se lovește la cap.
De 2 ori s-a lovit la guriță i - a curs f puțin sânge, o data la sprânceana iar acuma recent are 2 vânătăi mici pe frunte.
Nu are cucui, a plâns puțin, nu a vomitat, leșinat sau alte simptome îngrijorătoare de care am citit pe net.
Cât timp ar trebui să îl urmaresc, vomitatul se refera cd vomita cu jet sau și cd vomita doar puțin?( gen dacă mănâncă prea mult), ar trebui sa îi fac investigatii?
Copilul se comportă normal.
Copilul nu are încă fontanela închisă și capul e puțin mai bombat înainte de fontanela și după, e normal?, o să rămână așa, i-am făcut eco transfrontanelara cd avea câteva luni și era ok, poate să fie așa de la lovituri sau așa e forma craniului la el?
Mulțumesc.
0
05-07-2018, ora 09:46
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Bună ziua dnul doctor, am făcut urocultura și am infecție cu eschericia coli.

A ieșit sensibil la următoarele:
Amikacin, amoxacilina+acid clavulanic, ceftazidim, cefuroxim, cefazolin, cefoxitin, ciprofloxacin, gentamicina, norfloxacin, nitrofurantoin, piperacilina+tazobactom, fosfomicina, meropenem, levoflixacin.

Medicul de familie mi-a dat să iau tratament cu Ciprofloxacin dar nu l-am luat încă pentru că am citit pe prospect că nu este indicat în timpul alăptării.
Ce spuneți dumneavoastră este bine să le iau dacă alăptez sau aș putea să îmi indicati din lista ce am scris-o alte alte medicamente.
Trebuie să ia și soțul tratament?
Ar putea avea și bebe infecția? Medicul de familie zice că nu, să îi fac și lui urocultura?Mulțumesc frumos.
0
05-07-2018, ora 11:10
Dr. Baciu Damian
Pediatrie, Brasov
Dr. Baciu Damian
Tratament cu Augmentin 10 zile! Continuati sa alaptati.
0
11-07-2018, ora 10:18
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Mulțumesc pentru răspunsul dvs, aș putea să iau zinnat și să alăptez?, pt că am luat mai demult Augmentin și mi-a fost rău de la el.
Dacă pot să iau Zinnat câte să iau pe zi și pentru ce perioadă.
Urina la bebe parcă miroase mai înțepător decât de obicei, ar fi cazul sa fac și lui o urocultura?? În rest nu pare să aibă probleme este foarte energic și nu pare să îl doară ceva, se comportă normal.
Mulțumesc.
0
17-07-2018, ora 23:34
Maria.2017
Nu este medic/terapeut
Maria.2017
Bună seara dnul doctor, aș vrea să mă ajutați dacă puteți, deci pediatra zice să nu vaccinez copilul decât după 1an si 6 luni ( să nu îi facem mai mult rău decât bine după spusele sale), deci ar trebui să mai aștept 4 luni, problema mea este că în septembrie plecăm la mare in Spania, nu prea sunt împăcată cu gândul să îl duc așa nevaccinat.
Prezintă vreun risc dacă îl duc așa?
Dacă îl vaccinez acum ce se poate întâmpla având în vedere că a avut așa mult timp transaminazele mărite.Daca îl vaccinez pt hepatită trebuie făcute toate 3 dozele că să aibă efect?
Mulțumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici!
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.