Infectii cu Aeromonas si Plesiomonas

©

Autor:

Infectii cu Aeromonas si Plesiomonas
Exista doua specii de bacili gram-negativi, care habiteaza in mod natural in apele sarate de coasta si care pot cauza (ocazional), imbolnaviri la om. Cele doua specii fac parte din familia Pseudomonadaceae. Imbolnavirea se face prin inocularea directa a patogenilor, atunci cand individul prezinta o plaga deschisa care este expusa la apa sarata contaminata. Leziunile produse de pesti sau de scoici, sunt de asemena, implicate in producerea infectiilor tegumentului (pielii) si tesuturilor moi subiacente. Daca individul prezinta deja o simptomatologie de fond (hepatopatie cronica sau boli imunosupresive), inocularea microbului va fi urmata de bacteriemie si semne clinice de afectare sistemica (febra, stare generala alterata).

Au fost semnalate cazuri, in care speciile de Aeromonas au provocat diareea calatorului (diaree apoasa aparuta in zonele endemice in care persoana respectiva a calatorit). De asemenea, Plesiomonas shigelloides poate provoca diaree atunci cand individul consuma apa sau alimente intens contamiante. In unele cazuri, Plesiomonas shigelloides poate genera bacteriemie si meningita bacteriana (forme grave de imbolnavire), mai ales la pacinetii imunucompromisi (infectie cu virusul HIV, tratamente cu medicatie imunosupresoare dupa un transplant de organ, hepatopatii cronice). Infectiile cu Aeromonas si Plesiomonas pot fi eradicate prin utilizarea cloramfenicolului, a trimetoprim – sulfametoxazolului, a chinolonelor si a cefalosporinelor de generatia a III-a.

Data actualizare: 13-03-2014 | creare: 11-04-2009 | Vizite: 8367
Bibliografie
Harrison, Principiile medicinei interne, Editia 14
Pag. 919-924
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!