Insomnia este implicată în apariția durerilor de spate

©

Autor: Redacția ROmedic

Insomnia este implicată în apariția durerilor de spate
Durerea de spate este una dintre cele mai comune probleme de sănătate, având o incidență foarte ridicată: 4 din 5 persoane suferă la un moment dat de dureri de spate. Cauzele afecțiunii și factorii de risc implicați sunt numeroși, dar de cele mai multe ori sunt greu identificați.

Insomnia este o tulburare a somnului asociată frecvent durerilor de spate. Deși majoritatea studiilor a arătat că între cele două tulburări există o relație corelațională, până de curând nu s-a putut demonstra o legătură de tip cauză-efect.

Un studiu longitudinal publicat în 2014 și realizat de M. Agmon și echipa sa de la Haifa University și-a propus să investigheze această relație. Participanții în număr de 2131, angajați adulți sănătoși, au fost testați în trei momente diferite pe durata celor 8 ani ai studiului. Testarea a constat atât în consultații medicale, cât și în completarea unor chestionare de către pacienți în ceea ce privește instalarea durerilor de spate și apariția unor simptome ale insomniei. 

Deși pare mult mai probabil ca durerile de spate să ducă la insomnie, studiul de față a indicat contrariul. Rezultatele obținute au arătat o relație de cauzalitate între insomnie și durerile de spate. Cu alte cuvinte, persoanele care suferă de insomnie au un risc de aproape două ori mai mare decât persoanele cu un somn sănătos să dezvolte dureri de spate. În schimb, durerile de spate nu prezic apariția unor simptome ale insomniei.

Care este însă explicația acestei relații? Autorii consideră că ar fi implicată o a treia variabilă care ar explica ambele condiții, dar care nu a fost încă identificată. Ipotezele înaintate până acum fac referire la o tulburare a nivelului dopaminergic și la stres, însă e nevoie de cercetări suplimentare în această privință.

Data actualizare: 21-06-2019 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 11200
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  •