Insuficiență biliară

©

Autor:

Insuficiența biliară este o afecțiune a vezicii biliare manifestată prin mișcări anormale ale bilei de-a lungul tractului biliar. Vezica biliară se află sub ficat în partea superioară a abdomenului. În mod normal, ficatul produce bila, care este mai apoi stocată de vezica biliară iar apoi ajunge în intestinul subțire unde înlesnește digestia.

Care sunt simptomele insuficienței biliare?

De cele mai multe ori durerea abdominală este principalul simptom al insuficienței biliare. În timp, durerea se întinde spre spate și pe părțile laterale ale trunchiului și se acutizează după o masă îmbelșugată sau după un consum mare de alimente grase sau picante. Pe lângă durerea care poate dura între 1 și 4 ore, insuficiența biliară poate avea și alte simptome: (1, 2, 3)

  • balonare
  • greață și vărsături
  • lipsa poftei de mâncare
  • scăderea în greutate fără un motiv aparent
  • îngălbenirea pielii și a albului ochiului
  • febră
  • frisoane
  • transpirație excesivă
  • probleme respiratorii
  • scaune deschise la culoare sau urină de culoare închisă


Care sunt cauzele apariției insuficienței biliare?

În general, insuficiența biliară apare ca urmare a consumului alimentelor grase, a obezității sau a stresului. Cu toate acestea există și cazuri în care insuficiența biliară apare ca un simptom a unor boli precum: (4, 5)


Cum este diagnosticată insuficiența biliară?

Diagnosticul de insuficiență biliară este pus pe baza examenului clinic, a testelor de sânge și a analizelor imagistice. Doctorul te va ruga să vorbești despre momentul în care apar simptomele și cât persistă și se poate să fie nevoie de o colescintigrafie, o o radiografie la nivelul vezicii biliare pentru a observa eventualele anomalii. Testele de sânge vor indica dacă nivelul enzimelor hepatice sau al bilirubinei este peste nivelul normal. (1, 6, 7, 8)

Cum poate fi tratată insuficiența biliară?

În cazurile ușoare de insuficiență biliară, schimbările aduse regimului alimentar precum și atingerea unei greutăți normale raportate la vârstă și înălțime reduc din durere, iar doctorii recomandă analgezice și antiinflamatoare nonsteroidiene. Evită să iei astfel de medicamente fără acordul doctorului, deoarece depășirea dozelor indicate poate complica problemele de ficat sau poate duce la probleme renale sau hemoragie digestivă (mai ales dacă iei subțiatoare de sânge).

Cazurile complexe de insuficiență biliară sunt tratate prin eliminarea vezicii biliare. În urma intervenției dispar până la 80% din simptome. Dacă Insuficiența biliară apare ca urmare a unor probleme de motilitate la nivelul sfincterului Oddi va fi nevoie de o sfincterectomie endoscopică (reduce simptomele în cazul a 80% dintre pacienți). (1, 2, 9, 10, 11, 12)

De cele mai multe ori, insuficiența biliară (mai ales dacă este detectată din timp) poate fi tratată prin mici ajustări ale stilului de viață (pierderea kilogramelor în plus și optarea pentru o dietă diversă și echilibrată). Dacă nu mergi imediat la doctor și ajungi în ultimele faze ale bolii riști eliminarea vezicii biliare.