Intoleranta alimentara
Intoleranţa alimentară este o afecţiune foarte des întâlnită atât în rândul copiilor cât şi al adulţilor. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la ora actuală jumătate din populaţia globului suferă de intoleranţă alimentară.
Intoleranţa alimentară presupune o reacţie de respingere la anumite alimente sau componente de bază ale acestora tradusă la nivelul intestinului printr-un deficit de absorbţie a nutrienţilor esenţiali pentru organismul uman şi prin multiple alte fenomene digestive precum hiperfermentaţie sau modificări ale motilităţii intestinale.
Cele mai frecvente acuze în sfera digestiva sunt: dureri de stomac, colici abdominale apărute imediat după masă sau la un interval de timp variabil, senzaţie de discomfort abdominal, balonare, diaree, constipaţie, greaţă, inapetenţă, afte bucale, imposibilitatea de a scădea sau de a creşte în greutate.
Există multe persoane care se străduiesc să slăbească şi care în ciuda respectării dietei întâmpină probleme reale datorită intoleranţei alimentare nediagnosticate.
Deasemenea pot apărea şi manifestări cutanate: acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem. La nivelul sistemului osteo-articular sau muscular intoleranţa alimentară poate determina dureri musculare, dureri articulare sau osoase. Afecţiunile respiratorii pot fi şi ele adesea exacerbate.
Sistemul imunitar este proiectat pentru a proteja organismul de boli, dar în cazul persoanelor alergice organismul poate declanșa un răspuns imun la anumite produse alimentare specifice.
Ca parte a acestui răspuns imun, organismul produce anticorpi care trimit o "alarmă falsă", alimentele ingerate fiind percepute ca "dușmani". Corpul va răspunde de multe ori prin apariția unor simptome cronice, pentru a face față amenințării percepute.
Dacă în sângele subiectului există anticorpi IgG specifici la componentele alimentare preexistente in tuburile de testare aceștia se vor lega de aceste componente și se va putea face identificarea și dozarea lor precisă prin metode speciale, standardizate (metoda ELISA). Prezența -sau nu - a unor cantități ridicate din acești anticorpi specifici va indica existența, respectiv absența intoleranțelor alimentare la fiecare dintre componentele alimentare, precum și indicații precise asupra nivelului de intoleranță.
O solutie pentru depistarea intolerantelor alimentare este testul ImuPro. Acesta este un concept ce oferă recomandări personalizate post-testare, bazate pe analize de sânge complexe și precise pentru alergiile alimentare IgG-mediate. 270 de alimente sunt testate. Împreună cu rezultatele testului de sânge, veți primi recomandări nutriționale individualizate. Îți construiești astfel o stare de bine făcând pașii corecți către o sănătate mai bună.
Rezultatele testului și sfaturile nutriționale personalizate te vor ajuta să găsești alimentele care iți fac bine și iți vor semnala alimentele ”declanșatoare”. Evitând alimentele care iți creează probleme, procesele inflamatorii pot fi reduse sau chiar stopate, iar corpul tău iși poate reveni.