Nutriție și dietetică în Brasov
NUTRIȚIA
La Josephine Clinique consilierea nutrițională înseamnă mai mult decât stabilirea numărului de calorii necesare fiecărei persoane în funcție de vârstă, activitate, stare fiziologica; înseamnă arta de a ajunge la echilibru, de a combina alimentele – trofologie.
Ca nutriționist te voi ajuta să-ți cunoști genotipul și să alegem împreună doar alimentele care îți sunt benefice. Vom stabili un plan alimentar pe care să-l urmezi cu ușurință și care să devină stilul tău de viață.
La noi vei găsi un program complet, complex și care să răspundă doar nevoilor tale.
Vă așteptăm pe toți cei care:
- doriți să aveți un stil de viață sănătos, să vă bucurați de vitalitate, energie și entuziasm;
- doriți să vă bucurați de o sarcină perfectă printr-o alimentație completă, să oferiți prin alăptare copilului dumneavoastră toate elementele nutritive pentru o dezvoltare armonioasă;
- doriți a fiți părinți sănătoși și cu copii sănătoși;
- doriți să aveți un adolescent care să înflorească lângă dumneavoastră;
- doriți să aveți un control mai bun al greutății;
- ne adresăm și tulburărilor alimentare: anorexie, ortorexie, bulimie printr-o abordare multidisciplinară;
- doriți să învățați noțiunile corecte de trofologie și să gătiți sănătos în cadrul atelierelor noastre culinare
- doriți să stabilim împreună meniuri adecvate caloric și nutritiv categoriilor de vârsta din instituțiile dumneavoastră de învățământ sau asistență socială.
Trofologia este știința combinării alimentelor.
Noțiunea de dieta echilibrată recomandată de medicina occidentală este simplă " câte puțin din toate la fiecare masă".
Înțelegem din această recomandare că la o masă mâncarea trebuie să fie un amestec, în cantități mici, de carne, lactate, amidon, grăsimi, zahăr, legume, fructe etc. pentru a asigura corpului toate nutrientele necesare.Cantitatea de mâncare redusă este perfect apreciată, căci noi oamenii în general mâncăm mai mult decât consumăm, din punct de vedere energetic, dar combinația de "din toate " este ca și cum am turna în rezervorul unei mașini o combinație de benzină, ulei, alcool, și zahăr. Acest amestec nu va arde eficient, energia degajată va fi slabă, motorul se va bloca și întregul sistem mecanic. Același lucru se poate întâmpla și cu organismul nostru.
Știința combinării alimentelor a fost cunoscută din vechime căci Moise a dat reguli stricte conform cărora carnea și laptele nu trebuie consumate la aceeași masă. Înțelepciunea acestei științe este luată din "meniurile naturii".
Există o mare diferență între digerarea unui aliment, oricât ar fi compoziția lui de complexă, și digerarea unei combinații de alimente. În combinațiile alimentare principiul care trebuie respectat este echilibrul acid-alcalin sau pH-ul. Știm de la orele de chimie că în cantități egale acidul și alcalinul se neutralizează, apare o soluție neutra ca apa. Este de fapt principiul după care acționează bicarbonatul (alcalin puternic) pe care îl înghițim ca să potolim arsurile din stomac provocate de indigestia acidă.
Este o realitate științifică recunoscută ca pentru digerarea proteinelor stomacul trebuie să secrete pepsina care are efect numai în mediu acid. Pentru digerarea carbohidraților/amidon se secretă ptialina și alte sucuri alcaline, deci este nevoie ca în stomac aceste alimente să găsească un mediu alcalin.
Este foarte simplu să înțelegem că amestecul de proteine și carbohidrați/amidon este nepotrivit. Sucurile alcaline și acide se secretă simultan, ca reacție a consumului de proteine și amidon, acestea neutralizându-se reciproc se transformă în stomac într-o soluție apoasă care nu poate digera nici proteinele, nefiind destul de acidă, și nici amidonul, nefiind destul de alcalina.
Ce se întâmplă? proteinele putrezesc, iar amidonul fermentează din cauza bacteriilor în tractul digestiv. Această putrezire și fermentație este cauza principală a tulburărilor digestive cum ar fi gazele, crampe, arsuri stomacale, balonari, constipație, hemoroizi, colite. Multe alergii sunt rezultatul combinațiilor incorecte de alimente: fluxul sangvin preia toxine din substanțele fermentate și putrezite, atunci când trece prin intestine, iar aceste toxine produc iritații, urticarii, dureri de cap, greață și alte simptome denumite generic "alergii‘.
Nutriția înseamnă alimentația corectă a omului sănătos aflat în diferite perioade fiziologice și cu diferite tipuri de activitate în scopul păstrării stării de sănătate. O nutriție bună este condiția sănătății. O alimentație inadecvată poate slăbi sistemul imunitar. Nutriția aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-și menține buna funcționare, activitățile și greutatea.
Mâncăm în fiecare zi de când ne-am născut, asta nu înseamnă neapărat a ne hrăni. Pentru a ne hrăni avem nevoie de nutrienți.
Când vorbim de nutriție vorbim de echilibru, vorbim de acceptarea și dorința de a avea un stil de viață sănătos, vorbim de alimente, nu de medicamente, vorbim de nutriție internă, celulară și externă.
Nutriția reprezintă aprovizionarea celulelor și a organismelor cu materialele necesare pentru a susține viața. Fără vitamine în corp nu există activitate.
Nutriția aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-și menține buna funcționare, activitățile și greutatea.
Problemele de nutriție pot decurge dintr-o alimentație insuficientă sau din cauza faptului că organismul nu absoarbe sau absoarbe puțin elementele nutritive prezente în alimentele consumate. Oamenii în general au o viață dezechilibrată, mănâncă toate prostiile. Suntem înconjurați de mâncare săraca în nutrienți, ceea ce găsim acum este o mâncare otrăvită.
Nutriția internă, celulară
Pentru a vorbi de nutriție celulară trebuie să înțelegem doua aspecte importante:
Nutriția, și nu vorbim de disciplină vorbim de proces, se referă de fapt la ceea ce primesc celulele noastre, iar celulele sunt cele mai mici cămăruțe care formează un întreg, adică organismul nostru.
Optimizarea nutriției celulare determină susținerea proceselor naturale de autoreglare și regenerare a organismului.
Toate bolile încep la nivel celular și toate schimburile au loc la nivel celular.
Celulele corpului tău se reînnoiesc de nenumărate ori, dacă le oferim combustibilul corespunzător.
În interiorul organismului alimentele parcurg mai multe stadii: masticație, digestie, absorbție, circulație, asimilare și eliminare, prin care suferă procese de transformare în substanțe simple pe care le furnizează celulelor.
Astfel că noi suntem atât de sănătoși pe cât sunt celulele noastre.
Binecunoscuta expresie SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM, analizată conform conceptului de nutriție celulară ne face să vedem diferența între alimentele ingerate și ceea ce asimilează celulele noastre.
Dacă veți avea ocazia să vedeți la microscop diferența dintre o celula bolnavă și una sănătoasă veți înțelege de ce e vital să oferim celulelor o NUTRIȚIE ECHILIBRATĂ.
Listă servicii:
- Calcularea greutății ideale în funcție de înălțime, vârstă, sex
- Consiliere nutrițională
- Consiliere pentru menținerea rezultatelor
- Consiliere privind mișcarea: tip de efort, intensitate efort, frecvența și durata ședintelor de mișcare
- Consiliere psihologică
- Corporate Nutrition (stil de viață esențial pentru sănătate și performanță profesională)
- Determinare glicemie, glicozurie și corpi cetonici
- Determinarea compoziției corporale: masă musculară, masă grasă, conținut de apă
- Detoxifiere fizică și psihică
- Diete personalizate
- Evaluare motivație/tip de foame nervoasă
- Evaluarea stării generale de sănătate
- Măsurarea ratei metabolice
- Nutriție pediatrică
- Nutriție sportivă
- Precizare profil de risc cardiovascular, metabolic, endocrinologic
- Programe nutriționale personalizate pentru anumite afecțiuni (diabet, boli cardiovasculare, renale, etc.)
- Programe personalizate pentru controlul greutății
- Reevaluare periodică completă, schimbare/ajustare dietă
- Stabilire principale greșeli de alimentație
- Tratament afecțiuni cu substrat metabolic: deficienţe enzimatice, dislipidemii, gută, supraponderalitate, obezitate, subponderalitate, sindroame de malabsorbție, etc.
- Tratament tulburari alimentare: anorexie, bulimie, comportament alimentar compulsiv, obezitate, subnutriție etc.