ROmedic Cabinete medicale Brăila Cabinete Pediatrie Pediatrie Brăila

Reeducare posturala globala RPG

Reeducare posturala globala RPG


Reeducarea posturală globală este o metodă inovatoare de corectare a posturii, bazată pe cunoașterea progresivă a biomecanicii umane și a coordonării motorii.
Reeducarea posturală globală RPG, este o metodă benefică, progresivă și activă, care poate fi aplicată pacienților de orice vârstă, respectând capabilitatea fiecărui individ în parte.
Reeducarea posturală globală nu este recomandată numai persoanelor care prezintă deviații posturale, ci și celor cu orice afecțiune musculoscheletică.
Rolul terapeutului de RPG este acela de a descoperi lanțurile musculare care au dus la alterarea potențialului vital actual și de a reda informația necesară pentru redobândirea potențialului vital original.Prin terapia de Reeducare Posturală Globală, terapeutul pune corpul într-o poziție cât mai originală, forțând astfel musculatura să își reeduce informația de la nivel celular și să repare deformările și deviațiile apărute în timp.
In timpul tratamentului unei articulații dureroase, cu metoda de reeducare posturală globală, este important să eliberăm presiunea axială prin utilizarea tehnicilor de decompresie, și pentru a oferi flexibilitate musculaturii inconjurătoare care a ținut articulația într-o poziție incorectă sau cu tensiune excesivă. Pe scurt, scopul metodei de reeducare posturală globală este de a restabili spațiul normal interarticular prin utilizarea unor tehnici ușoare și progresive de decompresie.
În timp ce majoritatea modalităților de kinetoterapie clasică se concentrează numai pe o anumită parte a corpului, cu reeducarea posturală globală tratăm corpul ca un întreg, într-o modalitate globală, și în același timp, acordăm un rol activ pacientului, care este, de asemenea, protagonist în propria recuperare. Articulațiile și discurile intervertebrale nu numai că poartă întreaga greutate a corpului, dar și lucrează ca pivot, astfel încât fiecare mușchi poate să iși aplice propria acțiune pentru scopul diferitelor mișcări sau pentru a ne menține pe noi drepți (împotriva gravitației). Întărirea musculară excesivă sau inadecvată contribuie la dezechilibrul muscular, la alinierea incorectă și compresia articulară, care alcătuiesc originea durerilor și sindroamelor de degenerare articulară.
Prevenirea:
• Educarea posturală a copiilor, adolescenților și adulților;
• Antrenamentul pre și post-natal;
• Igiena posturală (ergonomică);
• Recuperarea după antrenament și activități sportive;
• Gimnastica de întreținere.
Corectări
• Alinierea vertebrală incorectă, dezechilibre vertebrale: scolioză, hiperlordoză, hipercifoză, rectificarea sau inversia curburilor;
• Umeri înclinați, picior plat;
• Sindroame de durere vertebrală: dureri de gât,cervicale, torticolis, nevralgii cervicobrahiale, dureri de spate în zona superioară, mediană sau lombară, sciatică, disfuncții sacroiliace, protuzia sau hernierea discurilor, spondilolistezis;
• Umăr blocat, epicondilită.

 
Programare