ROmedic Cabinete medicale Brăila Cabinete Pediatrie Pediatrie Brăila

Elongații pe masa de elongatie vertebrala

Elongații pe masa de elongatie vertebrala
Autor: Tarachiu Rădița

Elongații pe masa de elongatie vertebrala
Elongația vertebrala este o manevra fizica prin care se urmărește lărgirea temporara a spațiului dintre vertebre, in scopul degajarii discurilor intervertebrale. Anatomic, vertebrele sunt solidarizate print-o formațiune numita disc intervertebral, cu rol de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale.
In condiții de efort fizic deosebit sau după o perioada mai lunga de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micșorează si, crescând presiunea la nivelul acestuia, se poate fragmenta si poate migra catre rădăcina unui nerv spinal.
Aici exercita o compresiune aspra rădăcinii nervului, generând un fenomen inflamator tradus prin durere la nivelul musculaturii spatelui, ce se propaga si la nivelul membrului inferior drept sau stâng. Tabloul clinic cunoscut ca boala este lombosciatica.
Prin tehnica de elongatie vertebrala se obtine largirea spațiului intervertebral avand ca finalitate un fenomen de suctiune la nivelul discului intervertebral si degajarea radacinii nervului comprimat.
In timpul ședinței de elongatie vertebrala se obtine o distanțare a fiecărei vertebre, de cca 2,5 mm facilitând repozitionarea corecta a segmentului tratat.
Indicatii: Hernia de disc in stadiul subacut; Artroza vertebrala; Contracturi musculare la nivel vertebral;
Tratament: In functie de afectiune se efectueaza serii de 8-12 ședințe; nu mai mult de 3 pe saptamana. Eficacitatea elongatiei vertebrale este confirmata de disparitia durerii initiale. Accentuarea durerii contraindica repetarea elongatiei. Elongatia vertebrala se face numai la recomandarea medicului specialist, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut, in baza unui examen radiologic sau RMN.

 
 
Programare