Lifting facial caracteristici- tehnici chirurgicale de lifting

©

Autor:

Lifting facial caracteristici- tehnici chirurgicale de lifting

Lifting -ul facial traditional (standard)

* actioneaza asupra treimii inferioare a fetei – se recomanda pacientilor ce necesita o ridicare a pometilor si a obrajilor ;
* rezultate: atenuarea pliurilor profunde nazolabiale, ridicarea usoara a coltului ochilor si netezirea gatului – este o metoda mai comprehensiva (cuprinzatoare) de reinitinerire faciala;
* numita si ritidectomie cervico -faciala corecteaza aspectul lax al pielii si repozitioneaza si structurile subiacente;
* incizia se realizeaza deasupra liniei de implantare a parului sau a perciunilor, langa ureche (pe unde are loc separarea pielii de tesuturile inferioare) sau in in forma de U de-a lungul sau dupa nivelul liniei parului (inainte si in spatele fiecarei urechi, cu linia preauriculara prelungita in linia parului din regiunea temporala) ;
* inciziile pot fi si scurte la tample, in jurul urechilor, continuand in zona liniei ochilor sau dedesubtul buzei superioare;
* pentru corectia ptozei tegumentare de la nivelul gatului si redefinirea conturului maxilarului este necesara si o incizie submentoniera;
* excesul de piele este indepartat chirurgical dupa intinderea pielii prin tractiune in sens oblic, spre posterior si in sus (suturare) .

Lifting -ul zonei faciale inferioare

* actioneaza asupra zonei inferioare a fetei – se adreseaza ridurilor adanci nazolabiale, ridurilor periorale si tesutului lax din zona obrajilor, gatului si maxilarului.
* rezultate: corectarea obrajilor flasci si suprimarea barbiei duble;
* inciziile sunt mai mici, incep in fata urechii si se extind in jos si in spatele urechii (pielea este separata de tesuturile subiacente, excesul de grasime indepartat, muschii faciali sunt retensionati intr-o pozitie ce ofera un suflu tineresc chipului, iar pielea este intinsa inainte de a fi excizat surplusul) ;
* o alta optiune reprezinta incizii mici pentru a aplica tehnica endoscopica de lifting (prin care se introduc tuburi optice – endoscoape prin care se realizeaza operatia indirect) .
* la inceputurile practicii acestei interventii, medicii chirurgi se ocupau doar de ascensionarea pielii nu si de repozitionarea straturilor moi inferioare, rezultand un aspect compact si rigid ;
* un lifting facial complet reprezinta o combinatie de lifting facial inferior, median si frontal.
* adesea este combinat cu liposuctia faciala;

* tehnici de realizare a lifting -ului la etajul facial inferior:

# Incizia S – realizata in fata urechii este adecvata pacientilor cu varsta curpinsa intre 30-50 de ani si poate fi efectuata sub anestezie locala si sedare intravenoasa.
# Tehnica SMAS (numita dupa sistemul musculo-aponevrotic-superficial responsabil cu miscarea muschilor faciali) - necesita o incizie mai lunga decat S-lifting ; in timpul interventiei are loc reconectarea si retensionarea muschiului facial subiacent si a tesuturilor conjunctive si adipoase impreuna cu pielea.

Lifting -ul zonei faciale mediane

Zona mediana a fetei este prima afectata de procesul de imbatranire. In jurul varstei de 30 de ani tesuturile malare incep sa coboare contribuind la formarea cearcanelor, pungilor de sub ochi si cutelor nazolabiale si nazo-jugale (traseul lacrimilor) . Poate aparea si mai timpuriu daca individul are o strucutra osoasa slabita si retropulsie la nivelul obrajilor (tendinta de cadere spre inapoi) .

* actioneaza asupra zonei mediane a fetei, avand drept target de actiune zona pleoapelor inferioare, nasul si santurile nasolabiale, comisurile gurii si ridurile periorale – se recomanda pacientilor care necesita o ridicare a obrajilor in timp ce zona mentoniera, submentoniera si gatul nu necesita lifting ;
* candidati : pacienti varsta cuprinsa intre 40 – 50 de ani ce prezinta laxitate si pliuri, cute in zona nazolabiala.
* rezultate - subtile : restaureaza aspectul pometilor (ridicarea si repozitionarea tesutului adipos de la nivelul obrajilor) si a pleoapelor inferioare (elimina pungile de sub ochi) - riscuri mici si timp de recuperare redus.
* inciziile sunt de dimensiuni mici si sunt realizate la nivelul urechii si in interiorul cavitatii bucale;
* cunoscuta si ca lifting -ul obrajilor este inclus in lifting -ul prin tehnica SMAS si lifting -ul profund deoarece se realizeaza o ridicare a zonei faciale mediane impreuna cu tesuturile adiacente.
* un lifting median izolat poate fi realizat endoscopic sau prin incizia de la nivelul pleoapei in timpul unei blefaroplastii.

* tehnici de aplicare a liftingului facial la nivelul zonei mediane:

# Clasic: Restaurarea volumului obrajilor poate fi realizata si prin efectuarea unui lifting subperiosteal (la nivelul tesutului fibros ce acopera oasele – periost) orientat vertical si suspensii independente a unor structuri malare. In acest caz pot fi adaugate si implanturi faciale (abordare incizionala ascunsa, cicatrici aproape indetectabile) ;

# Modern: prin incizii minime- tehnici endoscopice de lifting facial (mai multa precizie, mai putin timp de recuperare < 1 saptamana) ; -
- Inciziile
sunt facute adanc la nivelul tesutului muscular, prin intermediul acestora medicul chirurg intinde si netezeste pielea prin tractiunea acesteia dinspre zona mediana catre exterior.
- Acesta tehnica este mai putin invaziva decat un lifting standard sau un lifting in adancime – pacientii experimenteaza rezultate mai bune si mai rapide cu mai putine echimoze si tumefiere redusa.
- Una din tehnicile de incizie ofera acces spre obraji si pleoapele inferioare, prin intermediul unei incizii ascunse la nivelul liniei genelor inferioare sau in cuta nazolabiala (tehnica traditionala adecvata pentru pacientii care necesita ca tesuturile sa fie ascensionate in sus, nu orizontal sau diagonal) .
- O alta tehnica ce poate oferi rezultate mult mai dramatice este perechea de incizii endoscpice realizate la nivelul fiecarei tample, in spatele linii parului (ofera acces pentru ridicarea si retensionarea muschilor faciali si ai pielii atat vertical cat si orizontal) .

# Tehnica endoscopica centrofaciala tridimensionala – asigura o intinerire faciala tridimensionala (planul antero- posterior, vertical si supero-lateral) cu incizii minime, repozitionand prin suspendare a structurilor faciale.
- Zonele vizate pentru corectie: obrajii, coltul ochilor si comisurile gurii, pungile si cearcanele de la nivelul pleoapelor inferioare, usoare asimetrii faciale;
- Indicata atat persoanelor tinere (30 de ani) dar si in varsta (50 de ani), recapatand rotunjimile si prospetimea fetei, un aer odihnit si calm.

Lifting facial SMAS

SMAS reprezinta sistemul musculo-aponevrotic superficial- o structura cartilaginoasa, osoasa, conjunctiva, musculara si nervoasa de la nivelul fetei care conecteaza platisma (muschiul mimicii) si muschiul frontal si actioneaza ca o suspensie pentru stratul superior de piele. El este pozitionat intre stratul subdermal de vase de sange si superficial in apropierea nervilor motorii faciali. Prin repozitionarea acestui strat are loc o imbunatatire a aspectului facial general si o garantie a longevitatii rezultatelor.

* aceasta procedura are rolul de a conecta tesutul lax de structura osoasa subiacenta pentru a oferi un aspect mai ferm si mai tineresc conturului facial, actionand mai adanc la nivelul structurilor faciale pentru rezultate mai bune si durabile.
* inciziile sunt facute in zona temporala, deasupra liniei parului si se extinde descendent in fata urechii, sau cuta naturala din fata urechii si in spatele lobului auricular.
* candidatii eligibili sunt persoane cu varsta peste 45 de ani, cu laxitate a tesutului la nivelul gatului, falcilor si zonei faciale mediane.
* se recomanda in special pacientilor care doresc sa elimine cutele de la nivelul nasului si gurii.
* este una dintre cele mai eficiente metode de lifting facial in ceea ce priveste gradul de corectie, longevitatea rezultatelor, echilibru si siguranta : prin concentrarea metodelor traditionale de lifting la nivelul tesuturilor conjunctive profunde se obtin rezultate imbunatatite fara tensiune la nivelul fetei.
* comparativ cu tehnica MACS acesta metoda de lifting are un timp operator mai lung, o dimensiune mai mare a inciziilor si o perioada de recuperare mai lunga;

* tehnici SMAS:

#tehnica imbricata (suprapus partial) : stratul fibromuscular este slabit si excizat partial, apoi suturat in noua pozitie.
#tehnica pliajului:stratul fibro muscular este intins prin tractiune, excesul tegumentar este pliat si fixat prin suturi.

Lifting facial MACS

MACS – este o tehnica de lifting ce foloseste o varianta a liftingului traditional – cu incizie limitata. Acest tip de lifting difera de lifting -ul facial traditional doar prin tipul de incizie.
* prin aceasta metoda se pot corecta: falcile lasate, pielea laxa de la nivelul gatului, acumularea de grasime din zona barbiei;
* incizia se realizeaza in zona temporala in fata urechii (S lift) ;
* candidatii ideali sunt persoane in jur de 40 – 50 de ani cu un exces tegumentar minim spre moderat ce nu necesita corectii in zona cervicala;
* metoda nu se poate adresa daca sunt necesare corectii si in treimea inferioara a fetei.

Lifting facial profund

Acest tip de lifting foloseste tehnica SMAS de repozitionare a elementelor musculoaponevrotice insa la un nivel mai profund decat tehnica SMAS traditionala. Aceasta tehnica de lifting a aparut ca o variatiune a tehnicilor standard de lifting pentru a corecta anumite modificari la nivelul fetei cauzata de procesul de imbatranire, datorate ptozei structurilor faciale mediane (tesutului adipos din zona malara).

* inciziile se desfasoara la nivelul liniei parului, in jos si inconjoara urechea astfel incat sa permita medicului chirurg sa ridice structura musculara faciala si tesuturilor adipofasciale si repozitionarea acestora in zona mediana a fetei, in special in zona malara.
* lifting -ul facial profund se adreseaza si cutelor nazolabiale.
*medicul chirurg separa pielea de muschii faciali pentru a accesa straturile faciale profunde- in unele cazuri excesul tegumentar este indepartat, in altele atat pielea cat si tesuturile msuculare sunt remodelate (pielea este redrapata, fixata si suturata) ;
* candidatul ideal este o persoana in varsta cu laxitate severa si flaciditate a tesuturilor.
* longevitatea rezultatelor: 10-15 ani.
* acest sistem de lifting este mult mai invaziv decat celelalte metode de lifting, remodeland tesuturile faciale la o scara mai mare inclusiv zona cervicala, pleoapele inferioara si superioara si alte zone faciale (datorita repozitionarii structurilor faciale intr-o sectiune continua) ;
* dezavantaje majore: desi rezultatele sunt mult mai bune si mai longevive, invazivitatea procedurii si procesul de vindecare lent face sa fie practica destul de rar; riscul de slabire a tesuturilor si de vatamare a vnervilor faciali este mai mare.

Lifting facial endoscopic

Tehnologie moderna folosita in liftingul facial - endoscopul si cicatrizare minimala : un tub optic ce are atasata o camera ce permite realizarea interventiei indirect prin intermediul unor incizii insignifiante cu ajutorul unui monitor special.

* candidatii ideali sunt reprezentati de persoane relativ tinere cu un exces tegumentar moderat spre minim si absenta ptozei anterioare la nivelul gatului;
* avantajele tehnicii: incizii minime, cicatrizare minima, risc mai mic de pierdere a sensibilitatii si vatamare a nervilor; sangerare minima, echimoze si tumefiere reduse; timp de recuperare redus, reintegrare sociala intr-o saptamana.
* acest tip de lifting facial este realizat ambulator, sub efectul unei anestezii locale;
* este eficient doar pentru ptoza obrajilor, nu poate fi aplicat in zona cervicala.

*tehnici de abordare a liftingului endoscopic:
# superficial : pielea este ascensionata prin intermediul unor incizii la nivelul liniei parului (se pliaza la zona de incizie fara a realiza o excizie tegumentara – cuta dubla plata va disparea in cateva saptamani) ;
# profund :implica eliberarea atasamentelor originale ale pielii si reatasarea acesteia de oasele faciale intr-o postura tonifiata (tesuturile si muschii sunt asigurati intr-o pozitie ascensionata, spre spate) .

Lifting facial secundar

Lifting -ul facial nu previne imbatranirea tesuturilor si nici nu stopeaza acest proces. In functie de caracteristicile tenului si varsta pacientului, pielea va redeveni laxa iar tesuturile flacide.

Lifting -urile secundare pot fi realizate pentru:
> a oferi un echilibru fetei : zonele faciale netratate pot avea un aspect mai lax decat zona tratata;
> a va adresa acelor zone care nu au reprezentat un target in cadrul lifting -ului facial initial.

Extinderea lifting -ului secundar depinde si de extinderea primului lifting si de efectele imbatranirii naturale: un lifting facial profund poate corecta probleme majore ce tin de flaciditatea tesuturilor, iar liftingul secundar va fi minim extensiv, in timp ce in cazul unui lifting initial minim invaziv, corectiile pentru a reda conturul facial si echilibrul trasaturilor necesita o aprofundare a interventiei.

Lifting facial compozit

* consta in separarea muscilor faciali din jurul ochilor de atasamentul de la nivelul oaselor malare prin intermediul unei incizii in pleoapa inferioara. Muchiul “ arcus marginalis” este eliberat si repozionat astfel incat sa acoperea osul orbital, iar pleoapa inferioara este asensioanta si fixata prin suturi.

* tehnica invaziva cu tumefiere mai pronuntata decat in cazul altor tehnici de lifting facial ;
* lifting -ul cu decolare profunda in combiantie cu tehnicile compozite sunt variatii ale tehnicilor traditionale de ritidectomie ce se adreseaza ptozei zonei mediane a fetei, cutelor nazolabiale si treimii faciale inferioare.

Lifting facial periosteal

* considerata de unii medici a fi o procedura ce ofera rezultate imbunatatite pe termen mai lung, actioneaza la nivelul straturilor profunde ale fetei;
* aceasta tehnica asigura un lifting vertical a tesuturilor moi de la nivelul fetei: permite remodelarea si repozitionarea tesuturilor moi pana la nivelul atasementului osos;
* tehnica subperiosteala asigura rezultate neparalele in reintinerirea regiunii frontale, malare si mentoniere – este singura tehnica ce permite redefinirea atasamentelor tesuturilor moi fata de structura osoasa (lifting facial periosteal – lifting al periostului -membrana conjunctiv- fibroasa care acopera osul) .
* metoda este aplicata endoscopic : are loc eliberarea tesuturilor de pe structura fibroasa a periostului, ridicarea si remodelarea acestora intr-o forma tonifiata si cu imbunatatiri majore la nivelul ptozei tisulare.

Lifting cervico- facial complet

* corecteaza: un tonus muscular facial slabit, un contur facial nedefinit cauzat de inaintarea in varsta, excesul cutanat sau grasos de la nivelul gatului (zona cervicala) ;
* poate fi asociat cu chirurgia estetica a pleoapelor, lifting -ul frontal, intinderea si netezirea pielii la nivelul maxilarului si pometilor, restaurarea conturului gatului, lifting -ul sprancenelor, peeling, liposuctie - realizand o reintinerire a fetei si elementelor adiacente (lifting cervico facial complet) ;
* candidatii : un astfel de plan extensiv de lifting facial se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor cu varsta incepand de la 45-50 de ani;

Lifting -ul platismei

* are drept zona vizata: corectia excesului de tesut adipos si tegumentar de la nivelul gatului precum si repozitionarea celor doua fascii musculare ce alcatuiesc muschii mimicii;
* tehnica SMAS combinata cu lifting- ul plastismei pot corecta ptoza tesutului malar, benzile de legatura a gatului cu muschii faciali, flaciditatea muschilor si excesul adipos submentonier.


Chirurgia estetica cu efect de " ridicare " a fetei nu implica doar intinderea si netezirea tenului ci contribuie si la corectarea altor probleme de pozitionare a tesuturilor si de acumulare a unor excese de tegument sau grasime in anumite zone ale fetei, precum si pierderea de volum ale altor zone faciale.

Principalele preocupari ale indivizilor care apeleaza la lifting facial - ca si tratament facial chirugical sunt:
# pierderea stratului grasos de la nivelul obrajilor si acumularea sa sub barbie sau in zona deasupra buzei superioare;
# cu timpul, obrajii devini flacizi (falci lasate) si are loc deformarea conturului maxilar ;
# ochii isi pierd din stralucire si se afunda in orbite;
# pleoapa superioara isi pierde din volum, devine laxa, in timp ce pleoapa inferioara este marcata de cearcane si pungi sub ochi ;
# comisurile gurii se pozitioneaza in jos oferind un aspect trist chipului.

Chirurgia estetica faciala poate restaura tineretea si prospetimea chipului dumneavoastra. Plasarea inciziilor si secventa timpilor operatori depinde de tehnica abordata de chirurg si de structura faciala. In urma interventiei chirurgicale de lifting facial, pielea nu va imbatrani mai rapid insa va oferi senzatia de incetinire a procesului (prin estomparea efectelor sale) .

Data actualizare: 15-05-2019 | creare: 16-11-2009 | Vizite: 7506
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: