Lifting-ul sprancenelor

©

Autor:

Lifting-ul sprancenelor
Pe masura ce imbatranim, ne regasim pierzand lupta impotriva gravitatii. Cele mai vizibile semne ale trecerii timpului sunt cele de la nivel facial.

Cum primul contact cu o persoana are la loc la nivelul ochilor, aici se pot oberva primele semne ale imbatranirii: ptoza pleoapelor si a sprancenelor, micile riduri verticale dintre sprancene si ridurile orizontale ale fruntii.

Modul in care aratam, prima impresie influenteaza modul in care ne percep cei din jur. O persoana cu un aspect mereu incruntat si obosit, va fi perceputa ca o persona ursuza, poate chiar rautacioasa.  Acest tip de aspect facial este dat cel mai adesea de scaderea tonusului muscular la nivel facial sau de incordarea inconstienta a anumitor muschi (muschiul sprancenos).

Sprancenele reprezinta un cadru de definire a ochilor, deci un element important in estetica fetei.

Aspectul tanar al ochilor este un element important in estetica faciala. In acest sens, chirurgia estetica ne pune la dispozitie o serie de proceduri si tehnici pentru a elimina ptoza tegumentara de la nivelul pleoapelor (prin blefaroplastie), de la nivelul sprancenelor (lifting-ul sprancenelor), eliminarea pungilor inestetice de sub ochi (blefaroplastia inferioara) si a ridurilor inestetice de deasupra ochilor si cele din coltul extern al acestora (lifting- ul frontal si al sprancenelor).

Lasarea pielii de la nivelul sprancenelor si ridurile verticale dintre acestea ofera un aspect incruntat si obosit fetei - o problema foarte frecventa mai ales in randul barbatilor.

Rejuvenarea sprancenelor

Rejuvenarea sprancenelor reprezinta o componenta importanta in estetica antiaging.

Lifting-ul sprancenelor la barbati implica mai multe provocari decat in cazul chirurgiei de ridicare a sprancenelor la femei.
Forma ideala a sprancenei in cazul barbatilor este diferita decat la femei. Linia parului la barbati este mai ridicata si uneori in retragere, pielea barbatilor este mai densa, mai groasa si mai aspra, iar cutele verticale dintre sprancene sunt mult mai adanci.

Sprancenele femilor, in schimb, au o forma mai delicata, mai arcuita, ceva mai stilizata, in timp ce la barbati forma urmeaza un tipar mai drept si mai gros.

Lifting-ul spancenelor nu reprezinta doar o procedura cosmetica realizata din motive estetice, ci poate constitui si o metoda de reconstructie a asimetriei faciale (determinate de o boala, paralizie faciala etc).

Motivul
de baza al solicitarii acestei interventii este de a ridica linia sprancenelor si a imbunatati aspectul facial, prin indepartarea cutelor adanci dintre sprancene si de la baza nasului.

Foarte rar insa se aplica doar un lifting al sprancenelor, fara a continua seria de interventii pentru a elimina si ptoza pleoapelor sau pungile de sub ochi, ridurile fruntii si ridurile cele mai frecvente ale ochilor, „laba gastii”.
De aceea, lifting-ul sprancenelor se confunda adesea cu cel al fruntii, deoarece acesta din urma are ca efect si ridicarea liniei sprancenelor.

Lifting-ul frontal
este insa mai complex, imbunatind mai multe aspecte la nivel facial (inclusiv estomparea ridurilor si pozitia sprancenelor).

Ce aspecte poate imbunatati un lifting al sprancenelor?

  • pozitia liniei sprancenelor: se realizeaza ascensionarea si se amelioreaza semnificativ asimetria, pentru un aspect facial simetric si natural. O linie ascensionata a sprancenelor va conferi fetei un aspect mai proaspat si vizibil  intinerit.
    forma sprancenelor: se pot „repara” asimetrii sau deformari si poate fi realizata arcuirea sau aplatizarea formei.
  • corectarea ptozei sprancenelor: se elimina excesul tegumentar cazut peste pleoapa, ce face ca ochii sa arate obositi si tristi. Excesul poate fi indepartat printr-un lifting ce va evidentia ochii printr-o deschidere mai mare si o incadrare mai buna in complexul facial.
  • eliminarea ridurilor verticale dintre sprancene - se opereaza cumuschii care cauzeaza ridurile incruntarii, localizati intre sprancene si numiti muschi corugatori sau „muchii incruntarii”.

Ptoza sprancenelor

Schimbarile survenite la nivelul pozitiei si formei sprancenelor reprezinta un element important al expresiei faciale, putand influenta modul in care cei din jur ne percep personalitatea. Desi o exista o varietate mare de forme a sprancenelor, in general, forma feminina a sprancenei are o arcuire mai pronuntata decat in cazul barbatilor.

Cu varsta, linia naturala a sprancenei incepe sa coboare si devine mai putin proeminenta, din cauza atrofiei tendoanelor inconjuratoare si a slabirii tesuturilor, a pierderii grasimii de la nivelul scalpului si a volumului facial, de la nivelul tamplelor si a fruntii.

Sprancenele incep sa-si modifice forma si devin mai putin stabile, aparand excesul de piele. Astfel, acestea cad spre coltul extern al ochilor si peste pleoapa superioara (iau forma unei virgule).
 
Ce cauzeaza ptoza sprancenelor?
  • procesul natural de imbatranire
Majoritatea pacientilor nu observa sau nu se plang in mod deosebit de descendenta linei sprancenelor, ci mai degraba de cresterea faldurilor de piele si cutelor de la nivelul pleoapei superioare. Pentru a corecta aceast neajuns si pentru intinerirea aspectului ochilor, blefaroplastia nu este suficienta pentru a stabiliza si linia sprancenelor. Din contra, aceasta poate agrava aspectul prin atragerea in jos a pielii prin excizia fasiei de tegument in exces de la nivelul pleoapei.
  • anumite afectiuni
Anumite boli, paralizii ale muchilor faciali, precum si vatamarea unor nervi la nivelul fetei poate determina ptoza tesuturilor inconjuratoare si de sustinere, cauzand descendenta linei sprancenelor.

Probleme cauzate de ptoza sprancenelor:
  • estetice: aspect obosit, aspru, melancolic
  • dureri de cap, din cauza oboselii muschilor fruntii de a actiona continuu pentru a ridica sprancenele cazute
  • obturarea campului vizual: descendenta sprancenelor rezulta adesea in exces tegumentar si obturarea campului vizual

Candidatii potriviti pentru un lifting de sprancene

Odata cu aparitia primelor semne ale imbatranirii, sprancenele incep sa coboare usor fata de pozitia lor naturala. Din acest motiv, lifting-ul sprancenelor este indicat pentru reintinerirea faciala si eliminarea ridurilor incruntarii care imbatranesc si mai mult chipul.

Ptoza sprancenelor incepe sa se instaleze incepand cu varsta de 40 de ani, insa cel mai frecvent sunt solicitate aceste interventii dupa 60 de ani, in special din cauza obturararii campului vizual.

Adesea, barbatii si femeile ce prezinta riduri verticale si adanci ale fruntii doresc un aspect facial mai prietenos, mai putin posomorat.

Pentru persoanele mai tinere, liftingul sprancenelor urmareste ascensionarea linei sprancenelor. In cazul in care campul vizual superior este obturat de excesul tegumentar, lifting-ul frontal poate fi folosit ca procedura chirurgicala reconstructiva.

Lifting-ul sprancenelor este solicitat in urmatoarele cazuri:
cand exista indicatii privind necesitatea unui lifting frontal endoscopic
in cazurile de ptoza a sprancenelor
in pseudoptoza pleoapelor: caderea usoara a pleoapelor, cauzata de slabirea muschiului tarsal superior – muschiul ridicator al pleoapei
pentru indeparatarea ridurilor verticale si transversale, adanci, la nivelul fruntii.

Metode non-chirurgicale de ridicare a liniei sprancenelor

Rejuvenarea tegumentara cu laser si radiofrecvente

In cazul ptozei usoare, pielea laxa se poate reface cu ajutorul tehnologiilor moderne cu laser si radiofrecvente. Acestea au un efect de lifting usor.

Relaxarea muschilor fruntii cu microinjectii cu Botox - lifting chimic

Marele muschi frontal este compus din fibre verticale ce se contracta si ridica sprancenele, creand in acelasi timp ridurile orizontale ale fruntii. Muschiul sprancenos actioneaza in jos sprancenele iar actiunea lui determina aparitia ridului V intersprancenar (cutele ganditorului).

Ridurile de expresie, frontale, ridul V intersprancenar sau cele de la coada ochiului (laba gastii”) pot fi umplute cu Botox. Injectarea aceastei toxine produce o relaxare a pielii si a muschilor si implicit a ridurilor; efectul persista timp de 3-6 luni.

Injectarea cu Botox se face in 3 zone: centrul fruntii, zona dintre sprancene si cea din coltul extern al ochilor. Paralizand temporar muschii depresori ai sprancenelor (pana la resorbirea toxinei de catre organism), este permisa ridicarea acestora cu ajutorul muschilor ascensori.

Lifting-ul produs este unul subtil, cu o usoara ridicare laterala si pozitie neutra in zona mediana. Acesta va avea efect numai asupra muschiului sprancenos, pentru a impiedica tragerea in jos a sprancenelor.

Injectii cu filleri dermali la nivelul sprancenei pentru a modifica forma/ ptoza sprancenelor

Botox-ul sau alti filleri dermali se pot injecta centro-frontal, lasand lateralele fetei neinjectate. In acest mod, are loc o ridicare a liniei spancenelor, prin contractarea laterala a muchiului frontal. In functie de filler-ul dermal utilizat, reinjectarea este necesara o data la 4-6 luni.

Tatuaj semipermanent, realizat cu anestezie locala

Dezavantajul major al acestei metode de conturare a sprancenelor este ca trebuie reimprospatat dupa aproximativ 2 ani.

Tehnici minim invazive de ridicare a sprancenelor

Adesea, aceste tehnici minim invazive sunt folosite in combinatie cu interventii de chirurgie a pleoapelor: transblefaroplastie, fixarea chirurgicala a sprancenelor, eliberarea muschiului depresor de deasupra ochiului.

Mini-lifting la nivelul sprancenelor

Numit si lifting temporal, este utilizat pentru a ridica usor extremitatea externa a sprancenelor si pentru a atenua ridurile dintre sprancene.

Termenul de mini-lift este folosit mai degraba pentru a indica invazivitatea redusa a procedurii, datorita siturilor de incizie foarte mici, comparativ cu procedura traditionala de lifting.

Prin intermediul celor doua incizii de dimensiuni mici, medicul chirurg are posibilitatea de a elibera conexiunile fibroase ale sprancenei atasate de craniu. In acest mod, va putea fi posibila deconectarea muschiului frontal pentru a permite tragerea spre inapoi a pielii, realizand totodata si un mini-lift al fruntii, prin repozitionarea ascensionata a tesuturilor frontale.

Cu ajutorul tehnicii laser are loc slabirea straturilor musculare frontale, iar pacientii se bucura de beneficile oferite de o vindecare mai rapida si mai eficienta. De asemenea, laserul ofera si avantajul eliminarii primelor straturi epidermice,  fapt care contribuie la netezirea si intinderea pielii, atenuand semnificativ ridurile.

Aceasta nu este o metoda potrivita in cazul persoanelor care doresc schimbari dramatice in ceea ce priveste forma si pozitia sprancenelelor. Dimpotriva, este ideala pentru a obtine o ridicare subtila a linei sprancenelor.

Lifting-ul sprancenelor cu fibre de suspensie

Lifting-ul cu fibre de suspensie foloseste o tehnica asemenanatoare cu cea folosita in cazul lifting-ului facial nechirurgical cu fire de suspensie (Aptos, Thread Lift). Plasticianul ridica sprancenele si maxilarul inferior pentru a reduce ptoza faciala mediana.
Acesta reprezinta un lifting chirurgical temporal, care consta in ridicarea tegumentelor fruntii in partile laterale (zona tamplelor). Efectele sale au o durata de peste  2-3 ani.

Transblefaroplastia

Aceasta metoda reprezinta o combinatie revolutionara intre blefaroplastia pleoapei superioare si un lifting al sprancenei, prin intermediul aceleiasi incizii, la nivelul pleaopei.

Incizia pleaopei superioare serveste pentru excizia excesului tegumentar, insa ofera acces si la nivelul muschiului sprancenos. Pentru a putea realiza un efect de ridicare a sprancenelor, incizia este avansata (insa nu ca si dimensiune) pana la nivelul marginii orbitei. Aici se realizeaza un orificiu mic, de ancorare in os, pentru a fixa dispozitivul de sustinere a tesuturilor si de ridicare a sprancenelor.
Odata ce perioada de vindecare este finalizata, materialul dispozitivului de fixare este resorbit de organism in mod natural, fixand spranceana in pozitia dorita.

Procedura se realizeaza sub efectul unei anestezii locale, iar timpul operator este redus - cateva minute pentru fiecare spranceana.  Rezultatele sunt comparabile cu tehnica de incizie coronala (forma unei cunune la nivelul liniei parului capilar).

Lifting frontal endoscopic si non-endoscopic

Lifting-ul sprancenelor prin metoda endoscopica se realizeaza cu ajutorul unui endoscop (prevazut cu o camera video), ce elimina incizia extensiva specifica metodei traditionale.

Operatia se realizeaza prin intermediul a 3-4 incizii de dimensiuni mici, prin care se introduce si un instrument ce ajuta la eliberarea tesuturilor si a muschilor, pentru a netezi aspectul pielii si al muschiului frontal. Interventia are o precizie ridicata, datorita vizibilitatii oferite de endoscop.

Pielea
este intinsa intr-o pozitie ascensionata si fixata prin suturi si clipsuri chirurgicale.

Spre deosebire de tehnica coronala de lifting, ce aplica un soc mai intens pielii, muschilor si nervilor faciali, endoscopul permite vizualizarea fiecarui nerv, muschi, vena si asigura rezultate cat mai naturale. Timpul de recuperare este redus, comparativ cu tehnica traditionala de lifting.

Tehnici excizionale la nivelul spracenelor

Lifting direct al sprancenelor

Metoda traditionala de lifting al sprancenelor consta in excizia unui surplus tegumentar de la nivelul fruntii si in ridicarea liniei sprancenelor. Practic, se realizeaza excizia unei bandelete de piele si resuturarea in pozitie ascensionata.

Cicatricile sunt ascunse la nivelul zonei paroase a sprancenelor si reprezinta o metoda eficienta la barbati, a caror pilozitate la nivelul sprancenelor este mai bine reprezentata.

Se pot aplica si o serie de clipsuri chirurgicale realizate din materiale ce se resorb sau nu, mai ales daca interventia este realizata in conjunctie cu blefaroplastia (chirurgia pleoapelor obosite). In timpul aceleiasi interventii excizionale se pot realiza si cateva incizii la nivelul linei parului pentru a netezi si ridurile fine ale fruntii.

Un avantaj semnificativ al acestei tehnici este durabilitatea rezultatelor: efectele se mentin mai multi ani.

Aceasta procedura si-a castigat popularitatea mai mult ca interventie plastica estetica, insa lifting-ul direct al sprancenelor ramane si o metoda necesara in anumite situatii clinice, pentru restaurarea functionala a unei sprancene cu grad sever de ptoza sau pentru pacientii care nu sunt candidati eligibili pentru un lifting facial sau al fruntii.

Lifting frontal direct

Lifting -ul frontal direct ridica sprancenele, tesuturile frontale si pleoapele superioare, pentru a ameliora ridurile de expresie si „ridurile ingrijorarii” cauzate de mimica.

Obiectivul acestei metode este estomparea si chiar eliminarea completa a ridurilor orizontale ale fruntii, precum si a ridurilor intersprancenare. Aceasta operatie are ca efect ridicarea extremitatii externe a sprancenelor si imbunatatirea tonusului pleoapelor superioare, ameliorand si ridurile cunoscute ca „laba gastii”.

Lifting-ul tesuturilor faciale laterale

In acest caz, excizia se extinde de-a lungul fruntii, in fata liniei de demarcatie a parului capilar. Scopul este acela de a corecta pierderea de volum din partea superioara a fetei.

Lifting frontal coronal

In excest caz, excizia se intinde de-a lungul fruntii, in spatele liniei de demarcatie a parului capilar.

Aceasta este cea mai veche si mai eficienta metoda de lifting al sprancenelor si a fruntii, insa si cea mai invaziva dintre tehnici, cu rezultatele cele mai dramatice asupra aspectului facial. Scopul este ridicarea liniei sprancenelor si netezirea ridurilor orizontale ale fruntii.

Cicatricile sunt minime - linia de incizie este ascunsa in spatele liniei pilozitatii capilare.

Rejuvenare periorbitala

In acest sens, exista mai multe metode: cantopexie (interventie chirurgicala oculara ce consta in unirea a doua pleoape la nivelul unghiului extern), remodelare cutanata cu laser, radiofrecvente, lifting facial median, blefaroplastie superioara si inferioara, lifting -ul sprancenelor, lifting frontal, transfer autolog de grasime.

Asteptari dupa interventia de lifting al sprancenelor

Lifting-ul sprancenelor nu necesita internare si se realizeaza sub anestezie locala si sedativ sau anestezie generala.

Veti simti ca pielea va „tine" la nivelul fruntii, iar pleoapele vor avea un aspect vinetiu pentru urmatoarele 2 saptamani, insa acest lucru poate fi ameliorat cu ajutorul machiajului. Abordarea endoscopica a procedurii va presupune efecte secundare minime.

In perioada initiala de recuperare, sprancenele vor avea o pozitie ceva mai ridicata decat ar trebui, pentru a permite pozitionarea normala in momentul relaxarii musculare si tegumentare. Acest aspect poate fi corectat cu ajutorul machiajului, pana cand sprancenele se vor stabiliza in pozitia corecta.

Aspectul final al acestora s-ar putea sa nu fie perfect simetric, insa nici in mod natural acestea nu se potrivesc perfect. Diferentele vor fi aproape neobservabile, iar aspectiul va fi natural.

Interventia de lifting al sprancenelor nu va jena folosirea muschilor faciali de expresie si nici nu altereaza in nici un fel expresia faciala. Va veti pastra toate abilitatile de miscare faciala si ale sprancenelor.
Unul dintre simptomele pe termen lung este senzatia de mancarime la nivelul scalpului, in cazul interventiilor invazive cu incizii extensive la nivelul acestuia.

Dupa operatie se recomanda protejarea inciziilor si fixarea tesuturilor cu ajutorul unor bandaje compresive, pentru cateva zile.

Programul de recuperare postoperatorie

  • dureri de cap si tensiuni la nivelul fruntii: dispar in 2-3 zile
  • tumefiere si echimoze: dispar in 5-10 zile;
  • indepartarea firelor de sutura si reluarea acivitatilor sociale si reintegrarea la locul de munca:  7-14 zile
  • reluarea activitatilor sportive: 14-21 zile

Data actualizare: 05-10-2019 | creare: 26-01-2010 | Vizite: 18560
Bibliografie
Lifting-ul frontal si al sprancenelor - link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Forehead_lift

Lifting -ul endoscopic al sprancenelor - link:
https://www.r4md.com/cosmetic-surgery/brow-lift.html

Lifting -ul endoscopic al sprancenelor - link:
https://endoscopiclift.com/

Lifting -ul sprancenelor - link:
https://ezinearticles.com/?Brow-Lift-Procedure&id=1542293

Privire intinerita si mai luminoasa cu proceduri cosmetice de lifting al sprancenelor - link:
https://www.roseindia.net/articles/brow-lift-can.page

Procedura de transblefaroplastie - lifting trans palpebral al sprancenelor - link:
https://www.germanosmedical.com/brochures/ENDOTINE%20TransBleph%20patient%20brochure.PDF

Rejuvenarea sprancenelor la barbati - link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18620981?dopt=Abstract

Lifting -ul chimic al sprancenelor - Botox - link:
https://www.realself.com/question/chemical-brow-botox-brow

Minilifting -ul sprancenelor - link:
https://www.ringsurf.com/online/1058-mini_brow_lift.html

Ptoza sprancenelor si lifting -ul sprancenelor - link:
https://www.mrdavidcheung.com/page57/page61/index.html

Lifting -ul sprancenelor- tehnici - link:
https://www.cosmetic-plastic-surgery.info/procedures/brow-lift

Tehnici de ridicare a sprancenelor - link:
https://emedicine.medscape.com/article/1276608-overview

Tipuri de lifting al sprancenelor - link:
https://www.mybodypart.com/brow-lift-procedure.html

Lifting-ul sprancenelor - link:
https://www.medicinenet.com/brow_lift_cosmetic_surgery/article.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lifting-ul sprancenelor la barbati
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum