Lipofilling - tipuri, procedură, beneficii, sfaturi utile

©

Autor:

Lipofilling - tipuri, procedură, beneficii, sfaturi utile

Lipofillingul este o procedură medicală utilizată pentru a umple anumite zone ale corpului cu propria grăsime a pacientului. Lipofillingul este de obicei utilizat pentru a umple zonele care au pierdut volumul datorită îmbătrânirii, pierderii în greutate sau a altor condiții medicale. (1, 2, 4)

Tipuri de lipofilling

Există mai multe tipuri de lipofilling, iar cel mai comun dintre acestea este transferul autolog de grăsime, o procedură ce implică colectarea de grăsime de pe o zonă a corpului și injectarea sa într-o altă zonă. Acest tip de lipofilling este cel mai frecvent utilizat pentru a umple zone precum buzele, obraji, fesele sau sânii. (2, 4, 5)

Un alt tip de lipofilling este cel utilizat pentru tratarea defectelor și a cicatricilor inestetice, care poate îmbunătăți aspectul cicatricilor postoperatorii sau corecta defecte congenitale, cum ar fi malformațiile craniofaciale. (2, 3)

Când este necesar lipofilling-ul?

Lipofilling-ul este o procedură medicală estetică, efectuată pentru a îmbunătății anumite defecte, riduri sau pentru a crește volumul unei zone. Lipofillingul se utilizează în chirurgia estetică pentru a îmbunătăți aspectul fizic, dar poate fi utilizată și în scopuri de reconstrucție. În general, lipofillingul poate fi necesar în următoarele situații:

Refacerea volumului feței

Odată cu înaintarea în vârstă, fața își pierde din volum și elasticitate, ceea ce poate duce la apariția ridurilor și a liniilor fine. Lipofilling-ul poate fi folosit pentru a refăce volumul feței, astfel încât aceasta să pară mai tânără și mai fermă. (2, 3)

Creșterea volumului sânilor

Lipofilling-ul poate fi folosit pentru a crește volumul sânilor în mod natural, fără a fi nevoie de implanturi mamare. Procedura este mai puțin invazivă decât cea cu implanturi mamare, însă nu poate crește dimensiunea sânilor decât cu una sau maximum două mărimi de cupe. (6, 7)

Reconstrucția după intervenții chirurgicale

Lipofilling-ul poate fi folosit pentru a reconstrui zone ale corpului după intervenții chirurgicale, cum ar fi după o mastectomie (operație de îndepărtare parțială sau totală a unuia sau a ambilor sâni). (6, 7)

În general, lipofilling-ul poate fi folosit dacă există deficiențe de volum, riduri sau zone cu aspect neuniform, în orice zonă a corpului. Lipofilling-ul poate fi folosit, de asemenea, pentru a corecta diferite defecte ale corpului, cum ar fi cicatricile sau zonele cu deficiențe de volum. (3, 5)

Proceduri

Lipofillingul este o procedură chirurgicală minim invazivă ce implică prelevarea grăsimii de la pacient de pe o zonă a corpului, cum ar fi abdomenul sau coapsele, și reintroducerea ei într-o altă zonă a corpului care necesită volum sau umplere. (1, 3, 4)

Înainte de procedură, medicul va discuta cu pacientul despre procedura și va examina zona care va fi tratată. Pacientul trebuie să fie sănătos și să aibă o cantitate suficientă de grăsime în zona de unde se va lua grăsimea pentru a fi injectată în altă zonă. (3, 4)

Procedura de lipofilling presupune mai multe etape. În prima etapă, medicul colectează grăsime dintr-o zonă a corpului cu ajutorul unei seringi sau a unui aspirator specializat. În cea de-a doua etapă, grăsimea colectată este procesată și purificată, pentru a elimina orice impurități sau lichide. Ulterior, în ultima etapă, grăsimea purificată este injectată în zona care trebuie tratată, cu ajutorul unei seringi specializate. (1, 3)

Beneficii

Există multiple beneficii oferite de lipofilling. În primul rând, procedura folosește propria grăsime a pacientului, ceea ce reduce riscul de respingere sau de reacții alergice. De asemenea, lipofillingul poate oferi rezultate mai naturale și mai durabile decât alte proceduri, cum ar fi injectarea cu fillere dermice sintetice. În plus, lipofillingul poate fi utilizat pentru a îmbunătăți aspectul mai multor zone ale corpului simultan, ceea ce poate fi un avantaj în cazul unor pacienți care doresc o îmbunătățire generală a aspectului fizic. (2, 4)

Sfaturi

Există câteva sfaturi utile pentru pacienții care se pregătesc să facă lipofilling. În primul rând, este important ca pacientul să aibă așteptări realiste cu privire la rezultatele procedurii. De asemenea, este important ca pacientul să discute cu medicul său despre istoricul medical, medicamentele luate și orice alte afecțiuni medicale, pentru a determina dacă lipofillingul este potrivit pentru el. (2, 4)

Recuperarea

În timpul recuperării, este important ca pacientul să urmeze instrucțiunile medicului cu privire la îngrijirea zonei tratate. Acestea pot include purtarea unor haine de compresie, evitarea activităților fizice intense timp de câteva săptămâni și menținerea unei diete sănătoase. În plus, este important ca pacientul să aibă răbdare în ceea ce privește rezultatele. Deoarece grăsimea injectată se poate reabsorbi în timp, poate dura câteva luni, uneori chiar un an, până la apariția rezultatelor definitive. (3, 4)


Data actualizare: 04-03-2023 | creare: 04-03-2023 | Vizite: 331
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum