Lubrifierea excesivă a vaginului

©

Autor:

Lubrifierea excesivă a vaginului

Lubrifierea excesivă a vaginului descrie o creștere excesivă a secreției de fluide vaginale, în general pe fondul excitării sexuale, care poate cauza disconfort și poate afecta negativ experiența sexuală. Lubrifierea excesivă a vaginului este o problemă comună, cauzată preponderent de dezechilibre hormonale sau de infecții, mai frecventă la femeile tinere. (1, 2, 3)

Lubrifierea normală a vaginului

În mod natural, un vagin sănătos produce, prin intermediul glandelor situate în apropierea colului uterin, un lichid incolor sau ușor albicios cu o consistență ce se modifică pe parcursul ciclului menstrual, cu un rol esențial în menținerea unei lubrifieri adecvate în timpul actului sexual. De asemenea, lichidele secretate de vagin ajută la menținerea unui pH sănătos și a unei flore bacteriene normale. În anumite situații, cantitatea lichidului secretat de glandele situate în apropierea colului uterin crește semnificativ. (2, 3)

Care sunt cauzele unei creșteri excesive ale secrețiilor vaginale?

Creșterile excesive ale secrețiilor vaginale pot apărea dintr-o varietate de motive, precum:

  • infecții vaginale, cum ar fi candidoza sau vaginoza bacteriană;
  • schimbările hormonale din timpul sarcinii, pubertății sau menopauzei;
  • utilizarea anumitor medicamente (anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele orale sau antibioticele, pot perturba echilibrul bacterian normal din vagin și pot provoca creșteri ale secrețiilor vaginale). (2, 3, 4)


În plus, lubrifierea excesivă a vaginului poate să apară și pe fondul anxietății sau a stresului cronic, care pot afecta echilibrul hormonal al unei femei, cât și în urma consumul de alcool sau a utilizării drogurilor. (2)

Probleme determinate de lubrifierea excesivă a vaginului

Deși lubrifierea naturală a vaginului este importantă pentru confortul și sănătatea sexuală, lubrifierea excesivă poate avea unele dezavantaje, precum:

  • risc crescut de infecții vaginale (lubrifierea excesivă poate crea un mediu umed și cald, care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme, sporind astfel riscul de infecții vaginale) ;
  • reducerea plăcerii sexuale a ambilor parteneri (prea multă lubrifiere poate reduce senzația de frecare în timpul actului sexual, ceea ce poate reduce plăcerea sexuală) ;
  • disconfort sau durere în timpul actului sexual. (3, 4)


În plus, o cantitate excesivă de secreții vaginale poate face dificilă detectarea altor simptome ale unei probleme de sănătate, cum ar fi secrețiile neobișnuite sau senzația de arsură, caracteristice în mod special infecțiilor cu transmitere sexuală. (4)

Diagnostic

Diagnosticarea afecțiunii care determină lubrifierea excesivă a vaginului poate fi complexă și poate presupune efectuarea unor teste de laborator. În general, medicul va evalua simptomele și istoricul medical și sexual al pacientei, va efectua un examen fizic și ulterior, în funcție de rezultatele anamnezei, poate solicita diferite teste de laborator, precum:

  • teste de secreție vaginală (pentru a detecta infecții vaginale sau alte probleme de sănătate)
  • teste hormonale (permit evaluarea nivelurilor hormonale);
  • culturi bacteriene (pentru a detecta infecții bacteriene sau pentru a evalua echilibrul bacterian din vagin). (2, 3, 4)


În anumite situații, dacă medicul suspectează o afecțiune uterină sau ovariană, cum ar fi chisturile ovariene sau fibroamele uterine, poate solicita o ecografie, pentru a evalua starea organelor reproducătoare. (2, 3)

Tratament

Tratamentul depinde de cauza care a dus la lubrifierea excesivă a vaginului. În cazul infecțiilor, tratamentul poate presupune administrarea de medicamente antibiotice sau antifungice. În schimb, dacă lubrifierea excesivă a vaginului este cauzată de o afecțiune hormonală, poate fi necesară o terapie hormonală sau alte tratamente. (2, 4)

Prevenire

Majoritatea cauzelor care duc la creșterea secrețiilor vaginale pot fi prevenite, prin schimbarea stilului de viață. Menținerea unei igiene vaginale adecvate, evitarea anumitor produse de igienă personală, evitarea lenjeriei strâmte sau a hainelor din materiale sintetice și reducerea stresului sunt câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru a reduce lubrifierea excesivă a vaginului. În plus, pentru a evita afecțiunile cu transmitere sexuală, care pot duce la apariția unor scurgeri vaginale, este necesar să se evite activitățile sexuale riscante, cât și sexul neprotejat. (3, 4)

Recomandări

Lubrifierea excesivă a vaginului reprezintă una dintre problemele extrem de comune care pot afecta calitatea vieții sexuale și implicit calitatea relațiilor interpersonale. Pe termen lung, neglijarea acestei probleme poate duce la apariția unor tulburări de sănătate sexuală. Din acest motiv, este important ca lubrifierea în exces a vaginului care se manifestă pe perioade lungi de timp să nu fie neglijată. (2, 3)


Data actualizare: 15-03-2023 | creare: 15-03-2023 | Vizite: 4575
Bibliografie
(1) Vaginal Lubrication: Facts and Tips, link: https://www.clearblue.com/fertility/vaginal-lubrication
(2) You’re So Wet Down There — What Does That Mean? link: https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-wetness
(3) Help, My Vagina Is Too Wet, link: https://www.intimatemedicine.com/encyclopedia-of-sexuality/woman/womens-health/vaginal-moistness/help-my-vagina-is-too-wet
(4) Vaginal discharge—causes, diagnosis, and treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC420177
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum