Măștile medicale

©

Autor:

Măștile medicale
Măștile medicale reprezintă un tip de echipament protector ce acoperă cavitatea bucală și nasul, cu rol în prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii, atât virale cât și bacteriene.
Există două tipuri de măști: măștile chirurgicale și măștile de protecție respiratorie N95, care se diferențiază prin capacitatea de filtrare a particulelor infecțioase.

De regulă, măștile chirurgicale se utilizează împotriva virusurilor respiratorii care se transmit prin particule mari de salivă ce parcurg distanțe mici în timpul efortului de tuse sau strănut. Ele sunt mai largi pe față și împiedică răspândirea de stropi mari, precum și contactul dintre mână și față. Măștile chirurgicale trebuie utilizate de către:
 • bolnavii care prezintă simptome de infecție respiratorie precum tuse, strănut sau în unele cazuri, febră
 • personalul medical
 • persoanele care îngrijesc sau stau în preajma unui bolnav cu infecție respiratorie
 • indivizi cărora medicul le-a recomandat să poarte masca

Prin urmare, măștile chirurgicale nu ar trebui purtate de persoanele sănătoase pentru a se proteja de infecții respiratorii. Nu există nicio dovadă care să ateste faptul că purtatul măștilor de către indivizii sănătoși previne apariția bolii. Deoarece în timpul epidemiilor, numărul măștilor poate scădea, astfel încât să lipsească persoanelor care au într-adevăr nevoie de ele, ele trebuie purtate doar la indicație.

Măștile de protecție respiratorie N95 se fixează mai bine la nivelul fetei și previn inhalarea de particule mici, care, în urma tusei sau strănutului, parcurg distanțe mai mari. Ele opresc 95% dintre particulele din aer. Printre bolile care impun utilizarea de măști de protecție respiratorie N95 se numără tuberculoza, rujeola sau varicela. Aceste măști nu se recomandă a fi utilizate de publicul larg deoarece necesită testare specială.

Înainte de a plasa masca pe față, este necesară spălarea mâinilor cu apă și săpun (sau dezinfectant cu cel puțin 60% alcool, în absența apei și a săpunului) pentru cel puțin 20 secunde. Masca se plasează în contact cât mai strâns pe nas și pe gură, având grijă să nu existe spații libere între aceasta și față. Se recomandă a se evita atingerea măștii cât timp este purtată. Totuși, dacă este atinsă, atunci mâinile trebuie spălate din nou pentru cel puțin 20 secunde. Masca se da jos fără a se atinge partea din față și se aruncă într-un coș de gunoi cu capac, urmând ca persoana să se spele din nou pe mâini pentru cel puțin 20 secunde.

Cea mai importantă modalitate de a preveni luarea și răspândirea unei infecții este spălatul mâinilor. De asemenea, este esențial să nu atingem nasul, ochii sau gura fara a ne spăla pe mâini, să evităm contactul cu persoanele bolnave, să curățăm suprafețele sau obiectele cu care intrăm în contact cu șervețele sau soluții de dezinfectat. În cazul în care o persoană se îmbolnăvește, se recomandă izolarea la domiciliu, pentru a preveni răspândirea infecției la alți indivizi.

sursa: JAMA Network

Data actualizare: 06-03-2020 | creare: 06-03-2020 | Vizite: 1462
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sursa cea mai probabilă de infecție cu Coronavirus din China este șarpele
 • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
 • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum