Grupul ARES este lider în cardiologia intervențională privată din România cu 9 săli de angiografie în 5 centre din București, Cluj-Napoca, Constanța, Tulcea și Pitești.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Cardiologie Intervențională Cardiologie Intervențională Bucuresti

Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut este una dintre cele mai mai urgente in cardiologie si de aceea necesita un diagnostic precoce si un tratament rapid instaurat.

Definitie:

Obstructia completa a unei artere coronare, ceea ce conduce la necroza (moartea tesutului inimii vascularizat de artera respectiva).

Infarctul de miocard este o complicatia a bolii cardiace ischemice (cardiopatia ischemica) si survine frecvent la cein care reprezinta deja stenoze coronariene (ingustari coronartiene) datorate ateroscleroza.

Cum se manifesta infarctul de miocard:
â– Durere (angina pectorala) toracica anterioara localizata retrosternal sau precordial cu iradiere la baza gatului sau/si pe brate cu durata de peste 20 min, care nu raspunde la administrare de Nitroglicerina. Atentie! 15-20% din infarctul de miocard apar fara durere mai ales la pacientii diabetici sau in varsta ( 65 ani).
â– Sufocare, respiratie dificila, oboseala angoasa, transpiratie, greata, varsatura
â– Tulburari de ritm cardiac (Tahicardie supraventriculara sau ventriculara, Fibrilatie vemtriculara, bloc atrio-ventricular)

Daca resimtiti vreodata aceste simptome sau cineva apropiat voua prezinta aceste simptome, trebuie sa apelati de urgenta la 112 si sa va prezentati la camera de garda acel mai apropiat spital.

Cum se diagnosticeaza infarctul de miocard:
â– Simptomele clinice scrise mai sus care sunt evocatoare pentru infarctul de miocard.
â– Electrocardiograma (ECG) care prezinta modificari specifice in infarctul de miocard (supradenivelarea de segmentul ST sau blocul de ramura stanga nou aparut).
â– Examen de laborator: cresterea markerilor si enzimle de necroza miocardica (CKMB, CK, Troponina)
â– Ecografie cardiaca care poate ajuta la eliminarea diagnosticului de infarctul miocardic.

Tratamentul in infarctul de miocard:

1. Masuri generale:
â– Oxigenoterapia
â– Tratamentul durerii (Nitroglicerina, derivati de Morfina)
â– Aspirina (100 - 325mg), Clopidogrel (Plavix 4 cp) sau alte antiagregante

2. Tratamentul de reperfuzie:

Este indicat la toti pacientii cu durere toracica sub 12 ore de evolutie asociata cu modificari ECG specifice de infarct miocardic. Deaceea este extrem de importanta prezentarea imediata a pacientului la camera de garda la cel mai apropiat spital.
â– Angioplastia percutanata primara: se efectueaza in centrele care dispun de o sectie de angiografie coronariana. Consta in dezobstructia mecanica a vasului responsabil de infarctul miocardic. Se poate efectua cu sau fara implantare de stent.
â– Tromboliza: se efectueaza prin administrarea unor medicamente (trombolitice) care au rolul de a dizolva cheagul de sange responsabil de obstructia arterei coronare. De mentionat ca tratamentul de tromboliza are riscuri majore de hemoragii si deaceea nu se administreaza la pacientii cu antecedente de accident vascular cerebral hemoragic sau ischemic (in ultimele 6 luni), traumatisme, intervetii chirurgicale recente, hemoragie recenta, disctie de aorta recenta.

3. Tratamentul pe termen lung post infarct miocardic:
â– Betablocante
â– Antiagregante plachetare: administrarea zilnica de aspirina 75-100 mg si/sau clopidogrel (Plavix 75mg)
â– Statine
â– IECA (inhibitori de enzima de conversie)

Aceste 4 clase de medicamente nu trebuie sa lipseasca din tratamentul pacientului post infarct miocardic (doar in caz de contraindicatie sau/si reactie adverse severe)

20% din pacienti care au beneficiat de o tromboliza eficace vor prezenta o recidiva (reaparitie) de infarct miocardic in urmatoarele 4 - 8 saptamani in absenta unui diagnostic si/sau tratament invaziv (coronarografie/angioplastie coronariana)

Viata post infarctul miocardic acut:

Reeducarea in 3 faze post infarct miocardic:
1.Faza acuta in spital: unitate de terapie intensiva cu supraveghere continua si imobilizare in pat in primele 2-3 zile. In cazurile necomplicate durata spitalizari este de cel putin 7 zile.
2.Faza de readaptare cardiaca intr-un cenru specializat: mobilizare (Test de efort ECG) diminuarea anxietatii, prepararea pentru reluarea programului de munca obisnuit.
3.Fara de reintegrarea in viata de zi cu zi si in viata profesionala; participarea ambulatorie in grupuri de sport pentru pacientii cardiaci.

Conrtolul factorilor de risc
â– Renuntati la fumat !!!

â– Consumul excesiv de alcool. Consumati mai putin alcool: maxim un pahar de vin pe zi. Asa cum bine stiti, consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, deci si inimii dumneavostra.

â– Sedentarismul. Faceti exercitii fizice: de exemplu plimbari de 15-30 minute zilnic, adaptat in functie de toleranta dumneavoastra individuala la efort. Medicul dumneavoastra va poate sfatui asupra nivelului de efort fizic pe care il tolerati.

â– Obezitatea Mancati sanatos: alimentatia dumneavoastra ar trebui sa fie variata si bogata in fructe, legume si cereale. Includeti mai multe fibre alimentare in dieta. Reduceti consumul de alimente grase si, mai ales, ar fi bine sa inlocuiti o parte dintre alimentele ce contin grasimi saturate (de ex. carne porc sau produse din carne de porc), cu altele care contin grasimi mononesaturate sau polinesaturate cum ar fi: ulei de masline sau alte uleiuri vegetale. Reduceti consumul de sare. Reduceti greutatea corporala excesiva: consultati-va cu medicul dumneavoastra asupra greutatii ideale pe care ar trebui sa o aveti

â– Diabetul zaharat. Daca sunteti diabetic, trebuie sa aveti grija sa mentineti permanent un nivel adecvat al glicemiei

â– Dislipidemia. Reduceti nivelele de colesterol sangvin, mai ales in cazul in care sunteti diagnosticat cu dislipidemie: urmati dieta si tratamentul prescrise de medicul dumneavoastra

â– Hipertensiunea arteriala. Reduceti tensiunea arteriala: mentinerea valorilor tensionale cât mai aproape de normal: TA sistolica 140 mm coloana de mercur (Hg) si TA diastolica 90 mm Hg, iar la persoanele care au si diabet zaharat se recomanda mentinerea TA sistolice 130 mm Hg si TA diastolice 80 mm Hg. Controlul tensional este important deoarece chiar si hipertensiunea arteriala usoara creste efortul inimii si implicit si necesarul de oxigen al miocardului. Daca sunteti hipertensiv urmati schema de tratament prescrisa de medic.
 
Programare