Cardiologie pediatrică în Bucuresti
Malformațiile congenitale cardiace (MCC) au o frecvență destul de ridicată: aproximativ 9 din 1.000 de copii se nasc cu o asemenea afecțiune. Malformațiile congenitale cardiace pot să apară în orice moment al vieții intrauterine și sunt consecința unei disfuncții a aparatului cardiovascular aflat în plină dezvoltare
Cele mai comune tipuri de MCC sunt următoarele:
- defectul septal atrial (DSA): presupune o comunicare anormală între cele două atrii (camerele superioare ale inimii, unde sângele se întoarce prin vene la inimă);
- defectul septal ventricular (DSV): se manifestă atunci când are loc o comunicare deficitară între cei doi ventriculi (camerele inferioare ale inimii, de unde sângele este pompat în artere).
De asemenea, Foramen ovale patent este o malformație congenitală cardiacă destul de des întâlnită, dar a cărei existență este descoperită, în majoritatea cazurilor, doar întâmplător, în urma unor teste de rutină pentru diagnosticarea altor afecțiuni. De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu foramen ovale patent nu au nevoie de tratament. În anumite cazuri însă, în funcție și de gravitatea simptomelor, poate fi necesară închiderea orificiului prin cateterism cardiac.
În timpul vieții intrauterine, fătul primește oxigen de la mamă prin circulația placentară și astfel nu este nevoie ca sângele să treacă prin plămâni pentru a fi oxigenat. Sângele este deviat în circulația mare printr-o arteră care face legătura între artera pulmonară stângă și aortă, numită canal arterial.
Cazurile în care canalul arterial se închide în perioada intrauterină reprezintă situații de urgență și este necesară o intervenție de cardiologie intervențională. Principala cauză a închiderii premature a canalului arterial poate fi un consum crescut de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, indometacin), mai ales în ultimul trimestru de sarcină. De asemenea, cauza închiderii canalului atrial poate fi și necunoscută.
După naștere, prima respirație a nou născutului determină modificări la nivelul plămânilor și inimii. Treptat, canalul arterial începe să se închidă și, în mod normal, canalul arterial este acoperit, pe parcursul a câtorva săptămâni, de un țesut cicatricial, care împiedică astfel redeschiderea lui.
Canalul arterial ar trebui să se închidă în decurs de cel mult o lună după naștere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, din cauza anumitor factori, este vorba despre persistența de canal arterial, care este o malformație congenitală. Persistența de canal arterial (PDA) înseamnă că dinspre aortă spre artera pulmonară circulă o cantitate suplimentară de sânge, iar acest lucru duce la inundarea plămânilor. 9 din 1.000 de copii se nasc cu o malformație congenitală cardiacă. Astfel de situații pot apărea în diferite momente ale vieții intrauterine și reprezintă consecința unei disfuncții (mutații) în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular.
Ce presupune închiderea percutanată a canalului arterial persistent?
Decizia medicală de închidere percutanată a canalului arterial persistent, fie prin mijloace chirurgicale fie prin mijloace nonchirurgicale, trebuie luată de medicul cardiolog numai în urma unor investigații. În general, se intervine de urgență numai în cazul în care pacientul prezintă simptome agravante, iar activitatea cardiacă este afectată.