Micsorarea sanilor la varsta adolescentei - mamoreductia pentru adolescente

©

Autor:

Micsorarea sanilor la varsta adolescentei - mamoreductia pentru adolescente
Adolescenta este de obicei o perioada in care tinerii isi manifesta ingrijorarea pentru anumite trasaturi fizice. Viziunea subiectiva asupra propriei imagini este stans legata de sentimentul de incredere si stima pentru sine, in special cand vine vorba de interactiunile cu sexul opus. Adolescentii, si in special reprezentantele sexului sensibil au o perspectiva diferita de cea a adultilor in ceea ce priveste imaginea corporala. Iar societatea ii ajuta sa isi formeze un anumit concept al imaginii corporale, prin blamarea unor aspecte, evidentierea altora.
Aspectul fizic devine adesea o problema cu implicatii emotionale. Presiunea camarazilor sau a persoanelor de aceeasi varsta poate fi destul de mare, adolescentii pot fi cruzi uneori in afirmatii sau actiuni.
Unele caracteristici corporale, cum ar fi sanii prea mari la o varsta frageda poate fi o problema destul de greu de infruntat si poate modela necorespunzator comportamentul si relatiile adolescentei. O dezvoltare excesiva a sanilor poate limita participarea la o viata sociala normala. Adolescentele cu hipertrofie mamara (crestere anormala, excesiva) evita dansul, gimnastica aerobica, practicarea unor sporturi sau alte activitati care ar putea produce balansarea corpului si miscarea greoaie sau dizgratioasa a sanilor ; sunt evitate iesirile in grup la mare, piscina, expunerea corpului in lunile de vara si activitatile fizice ce necesita un efort sustinut (ridicarea unor greutati, urcatul pe munte, etc) .
Datorita conotatiei sexuale, volumul sanilor poate fi un subiect delicat si o caracteristica ce atrage atentia sexului opus intr-un mod nedorit. Si din punct de vedere al vietii cotidiene, exceptand problemele de sanatate si cele psihice apar probleme in gasirea unei garderobe adecvate sau a marimii potrivite la sutien (pentru a asigura suportul si protectia necesara sanilor) .
Nevoile estetice ale adolescentilor necesita o atentie speciala: gradul de dezvoltare corporala, caracteristica inestetica si gradul de diformitate sau disconfort, maturitatea emotionala si abilitatea de a lua o decizie suficient de matura reprezinta factori importanti.

Mamoplastia de reductie
poate fi solutia optima pentru a elimina povara unor sani hiperdezvoltati incepand de la o varsta minima de 15 ani, in cazuri severe de hipertrofie mamara sau dureri cronice, probleme respiratorii datorita greutatii ce apasa asupra organismului pubertar. Sfatul medical este de a astepta pana la dezvoltarea completa a sanilor pentru a impiedica recurenta fenomenului, adica pana in jurul varstei de 17-19 ani.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Motive pentru care adolescentele solicita reductia sanilor

Unele adolescente acuza faptul ca marimea sanilor le impiedica uneori sa participe la anumite activitati sportive, care le-ar face placere, alaturi de prieteni sau devin timide in intreprinderea numitor activitati sociale pentru a nu atrage atentia asupra lor. Alaturi de stresul psihic (jena, aluzii sexuale, batjocura) pacientele au mentionat si o serie de probleme fizice:
-dureri de spate, gat umeri;
-iritatii, eczeme, micoze ale pielii;
-probleme de respiratie;
-deformari ale scheletului datorita adoptarii unei pozitii incorecte (cocoasa) sau datorita depunerii unui efort mai mare din partea sistemului osos pentru a echilibra o greutate mai mare in zona anterioara, a pieptului;
-largirea circumferintei la nivelul umerilor si alterarea formei naturale datorita articolelor de imbracaminte pentru sustinerea sanilor (benzile sutienului care intra in piele, apasa pe os).
De asemenea o problema frecventa si frustranta pentru adolescente este garderoba: imposibilitatea de a gasi haine potrivite marimii bustului, de unde si frustrarea de a nu fi in pas cu moda datorita aspectului fizic.

Motivele pentru care unele adolescente vor sa renunte la centimetri din circumferinta bustului, in timp ce altele incearca sa isi convinga parintii de „ necesitatea” unor centimetri in plus, sunt vaste si merg de la cele de ordin, medical pana la cele de ordin emotional. Ponderea cea mai mare insa o are eliberare fizica, iar nu argumentul estetic.

O categorie aparte o reprezinta sportivele de performanta care sunt afectate la un moment dat de aceasta problema (exemplu : Simona Halep, 17 ani, Romania- jucatoare de tenis) . Hipertrofia sanilor le impiedica sa se miste suficient de repede, obosesc mai repede, respiratia este mai greu de controlat in activitatile sportive si creeaza disconfort in timpul jocului.

Unele adolescente se confrunta cu o afectiune grava ce se manifesta printr-o crestere rapida si excesiva a tesutului mamar datorita sintezei unor hormoni de crestere rapida. (eng. „virginal hypertrophy”) . In cazul acestor tinere este necesara o evaluare hormonala pentru a exclude alte probleme medicale ce ar necesita tratament.
Dezvoltarea excesiva a sanilor (macromastia) reprezinta un rezultat al sensibilitatii crescute la estrogen si se datoreaza unor factori genetici, cresterea masiva in greutate sau tulburari ale sistemului endocrin.

Unele tinere aleg sa amane operatia de reductie a sanilor gandind in perspectiva la momentul unei sarcini, nasteri, alaptari. Insa cele care au suferit experiente traumatizante aleg interventia in ciuda posibilitatii unor sarcini viitoare. Fiecare femeie/ adolescenta trebuie sa decida ce este mai bine pentru ea, sa cantareasca efectelor pro si contra, beneficiile si dezavantajele si sa aiba asteptari realiste cu privire la aceasta interventie chirurgicala (se vor discuta aceste aspecte impreuna cu medicul si cu parintii) .
Daca adolescenta se afla in prezent intr-un proces de pierdere / castigare in greutate aceasta va fi sfatuita sa amane interventia pana la stabilizarea greutatii. De asemenea daca sanii nu sunt complet dezvoltati trebuie sa existe un volum stabil al acestora in ultima perioada pentru a putea realiza operatia (exceptie in cazul afectiunii ce genereaza o crestere in volum a sanilor extrem de rapida) .
De cele mai multe ori dezvoltarea sanilor, incepand cu varsta de 7 ani se datoreaza acumularii de depozite adipoase in zona pieptului. Astfel incat fetitele ce ajung supraponderale (depasesc greutatea normala varstei lor) depoziteaza excesul adipos in zona bustului, iar sanii se vor dezvolta ulterior, incorporand si tesutul adipos deja existent (ce poate duce la un volum mai mare decat cel corespunzator varstei) .
Pentru unele fete, procesul de dezvoltare al sanilor se incheie in jurul varstei de 12-13 ani, pentru cele mai multe procesul continua pana la 17-19 ani. Marimea sanilor la finalul procesului de dezvoltare depinde si de factori genetici si de marimea corporala. Pe masura ce sanii se dezvolta, ei devin mai moi si capata forma de lacrima, comparativ cu fazele incipiente de formare (fermi si densi, rotunzi) .

Rezultatele mamoplastiei de reductie la adolescente

Mamoplastia de reductie are rolul de a indeparta excesul de tesut adipos, tegmentar si glandular cu scopul de crea sani mai mici, adecvati dimensiunilor toracice, mai fermi si a-i aseza intr-o pozitie normala. Operatia poate reduce si dimensiunilei areolei (portiunea pigmentata din jurul mamelonului) si repozitiona complexul areola-mamelon in concordanta cu noua forma a sanului.
Rezultatele interventiei de mamoreductie la adolescente sunt satisfacatoare, eliminand majoritatea problemelor generate, insa exista riscul simptomelor recurente si dezvoltarea tesutului mamar postoperator.
Cei mai multi dintre medicii chirurgi prefera sa astepte finalizarea procesului de dezvoltare a sanilor decat sa-si asume riscul unei interventii secundare ulterior.

Suportul familiei si prietenilor

Pentru multe dintre tinere aceasta interventie poate insemna inceputul unui nou capitol din viata lor de aceea este important sa aiba suportul emotional al familiei si prietenilor. Pentru aceasta este necesar ca adolescenta sa le explice gravitatea problemelor pe care le intampina, disconfortul zilnic si modul in care aceasta problema ii afecteaza viata.
E adevarat ca nu multi inteleg, in special adolescentii, nevoia pacientei de a isi reduce marimea sanilor.
Decizia de apela la aceasta interventie trebuie sa vina din partea adolescentei suferinde, insa nu sub presiunea celor din jur.

Considerente speciale in ceea ce priveste mamoplastia de reductie la adolescente

Mamoplastia de reductie a fost conceputa pentru a rezolva problemele cazuate de sanii excesiv de mari si plonjanti. Aceasta stare de fapt se reflecta negativ asupra psihicului femeii, si in special al adolescentei ce se afla in plin proces de dezvoltare fizica, emotionala si sociala.
Reductia mamara la adolescente implica anumite considerente speciale datorita varstei pacientelor. Dezvoltarea psihica continua a adolescentei creeaza o problema in primul rand pentru a determina daca aceasta este sau nu o buna candidata pentru operatie.

Tehnica traditionala de mamoreductie implica si repozitionarea mamelonului- aceasta etapa atrage multe riscuri cu privire la aparitia unor complicatii si pierderea abilitatii de a alapta.
Unele paciente sunt bune candidate pentru o incizie mai putin extensiva, fie datorita volumului mic de tesut necesar de extras, fie posibilitatii de remodelare a sanilor folosind tehnica de mamoreductie prin liposuctie (excesul de tesut adipos este mai mare) . Tehnica ce utilizeaza liposuctia lasa intacta zona areolei si mamelonului, o abordare mult mai conservatoare si mai dezirabila pentru o pacienta adolescenta. Pentru a evita tumefierea si echimozele profunde se poate folosi liposuctia tumescenta (metoda umeda) , insa necesita atentie sporita deoarece nu poate fi controlat volumul de tesut adipos dizolvat, iar sculptura tesutului necesita experienta.
Liposuctia este folosita si pentru a elimina excesul adipos din zona subaxilara, modelarea acestei regiun si lateralele sanilor.
Majoritatea cazurilor de macromastie pubertara necesita aplicarea tehnicii traditionale (cu pedicul inferior) ce lasa o cicatrice permanenta ce se extinde periareolar, in jos spre santul inframamar, capatand forma unei ancore.
Sanii ce necesita o reductie mai putin extensiva pot fi supusi unei tehnici de mamoreductie cu incizie verticala (pedicul medial sau superior) . Aceasta metoda insa nu implica excizia tegumentara si lasa un exces de piele la polul inferior al sanului ce va disparea in timp sub efectul contractiei si elasticitatii pielii (tonusul si elasticitatea pielii la varsta mici sunt foarte bune) . In caz contrar, va fi necesara o excizie minora ulterioara. Folosind aceasta tehnica se obtine o proiectie a sanilor mai buna, iar in 6-12 saptamani pot fi apreciate rezultatele finale. Sensibilitatea, pozitia si sensibilitatea mamelonului, sistemul ductelor lactifere vor ramane intacte.

In urma unui studiu (initiate de brazilieni si europeni) privind elasticitatea pielii si mamoreductia s-a concluzionat ca mentinerea formei sanilor dupa interventie nu ar trebui sa tina cont asa de mult de capacitatea pielii de a se contracta datorita elasticitatii. Aceasta deoarece, forma stabilita in timpul interventiei nu va rezista in timp (rezultatele nu vor fi durabile) datorita capacitatii pielii de a se intinde excesiv (si forma vergeturi inestetice) asa cum se intampla cu pielea de pe abdomen in timpul sarcinii, sau in urma cresterii masive in greutate.

Reductia mamara cu ajutorul laserului

Aceasta tehnica foloseste excesul de piele pentru a forma un suport intern asemeni unui sutien, ridicand intregul san si mamelonul.
Desfasurarea procedurii
Reductia mamara cu ajutorul laserului utilizeaza acelasi tip de incizie ca si metoda traditionala de mamoreductie, diferenta constand in conservarea mamelonului (nu va fi separat de straturile subiacente) . Aplica etape ale procedurii traditionale de mamoreductie, foloseste liposuctia pentru remodelarea sanilor si incheie procedura cu aplicatia laser. Cu ajutorul energiei laser are loc o contractie a tegumentului excizat in mod obisnuit pentru a crea un suport intern care sa ridice si sa mentina sanii in pozitia dorita asemeni unui sutien.
Timp operator- aproximativ 2 ore.
Efecte secundare: durere si tumefiere- minime.
Timp de recuperare:5-7 zile.
Reluarea completa a activitatilor cotidiene: 3 saptamani.

Tratamente adjuvante anterioare mamoreductiei

Inainte de a apela la interventia chirurgicala, daca adolescenta are o greutate mai mare decat cea ideala din punct de vedere medical, un volum al sanilor moderat (disproportionat insa comparativ cu celelalte dimensiuni corporale) poate apela la un program echilibrat de exercitii fizice si o dieta alimentara orientata catre reducerea in greutate.
Nu pot fi reduse numarul de celule adipoase prin scaderea in greutate, dar se poate reduce volumul acestora. De aceea este importanta mentinerea la o greutate stabila si o dieta echilibrata, sanatoasa. Micsorarea volumului adipocitelor din zona specifica a bustului este destul de dificila, intrucat organismul arde calorii din toate zonele in momentul depunerii unui efort fizic sustinut. Pe de alta parte practicarea unor sporturi ca innotul, vaslitul, tenisul contribuie la tonifierea muschilor de la nivelul pieptului ceea ce ofera iluzia unui bust mai plat si al unei talii mai mici. Cele mai bune si usoare exercitii de tonifierea a tesutului muscular de la niveul pieptului sunt flotarile.

Efectele specifice ale diverselor exercitii fizice sunt in stransa legatura cu proportia de tesut glandular si adipos comparativ cu tesutul muscular. Majoritatea exercitiilor fizice ajuta la tonifierea tesutului muscular aflat sub tesutul mamar glandular si adipos, desi unele contribuie la reducerea volumului adipos de la nivelul sanilor. O cresterea a tonusului muscular la nivelul bustului va aplatiza putin aspectul pieptului, insa schimbarile vor fi minime. Cu toate acestea, daca unele exercitii pot reduce intr-o oarecare masura volumul tesutului grasos, nu exista nici un fel de exercitii fizice care sa reduca volumul tesutului glandular.
Reducerea circumferintei bustului, prin scaderea in greutate este adesea urmata de o interventie de modelare si ridicare a sanilor, datorita flaciditatii lor in urma pierderii tesutului adipos.

Atentie! Nu trebuie sa tineti o dieta si sa scadeti greutatea corporala doar pentru a reduce volumul sanilor
, deoarece acest lucru este extrem de dificil si nu este recomandat. Trebuie sa mentineti o dieta sanatoasa, sa faceti sport intr-un ritm normal si sa aveti o greutate corporala adecvata varstei si standardelor medicale.
In conditiile in care exercitiile fizice ar putea furniza niste rezultate, minime, in reducerea circumferintei bustului, in cazul metodelor naturale de reducere a marimii sanilor folosind suplimente vegetale este foarte putin probabil sa se observe vreo schimbare. In plus acestea nu sunt recomandate pentru utilizare, in special pentru tinerele adolescente. Consultati medicul chirurg si cel nutritionist pentru mai multe informatii.

Pentru cazurile de frustrare nejustificata in ceea ce priveste dimensiunea ”exagerata” a sanilor (jena resimtita fata de sexul opus, datorata schimbarilor corporale ca urmare a dezvoltarii fizice) se recomanda purtarea unor sutiene adecvate marimii si formei sanilor. Se pare ca cele mai multe femei si adolescente nu-si aleg corespunzator marimea si forma cupei sutienului ceea ce poate determina dureri de sani, un aspect exterior inestetic, inhibarea cresterii sanilor sau sustinerea insuficienta a acestora (ce va conduce in timp la sani moi, lasati) .

Pentru adolescentele care observa o crestere ceva mai rapida a sanilor fata de companioanele sale, pentru comoditate, se recomanda purtarea brasierelor sportive care ofera suportul si confortul necesar in timpul desfasurarii diverselor activitati fizice.

Beneficii ale interventiei de micsorare a sanilor

# Imbunatirea calitatii vietii.
# Eliminarea anumitor probleme medicale si functionale.
# Creste satisfactia privind aspectul propriu.
# Hainele se aseaza mai bine, imbunatateste imaginea proprie.
# Eliberarea fizica de disconfort

Reducerea sanilor la un volum proportional cu corpul ofera adolescentei sansa de a-si corecta pozitia, de a reduce durerile fizice si de a se implica in activitati pentru care existau restrictii impuse sau stanjeneala (sporturi, dans, innot etc) .
# Cresterea increderii in sine si a respectului propriu si a celor din jur
Datorita atentiei pe care o atrage in general imaginea unor sani, adolescenta se poate simti inconfortabil, stanjenita cu propriul corp. De vreme ce femeile se simt judecate si catalogate dupa aspectul sanilor, o marime exagerata a acestora conduce la eroziunea increderii in sine, ajungand sa puna la indoiala propriile talente si abilitati. De asemenea poate altera evolutia comportamentala a adolescentei (timiditate sau versatilitate) .
Reducerea volumului sanilor poate ajuta adolescenta sa recastige respectul si perceptia pozitiva, atat a sa cat si a celor din jur.


Desi echimozele si tumefierea dispar in cateva saptamani, abia dupa 6 luni aspectul sanilor se va stabiliza ca forma si volum. Ulterior aceste caracteristici vor putea sa fluctueze ca raspuns al schimbarilor hormonale, fluctuatiilor de greutate sau graviditate.
In ceea ce priveste imaginea finala, oricat de mult a fost dorita aceasta modificare de aspect, atat pacienta cat si cei din jurul ei trebuie sa se adapteze cu noua imagine a adolescentei si sa o sustina in acest sens.

Data actualizare: 29-09-2012 | creare: 10-01-2010 | Vizite: 13257
Bibliografie
Mamoplastia de reductie -in perioada de adolecenta - link:
http://www.plasticsurgery4u.com/procedure_folder/breast_reduction/teenager_macromastia.html

Chirurgia plastica pentru adolescenti - link:
http://www.plasticsurgery4u.com/teenage_plastic_surgery/index.html

Mamoplastia de reductie - link:
http://www.mprsd.com/cosmetic/breast/reduction.html

Proceduri chirurgicale pentru micsorarea sanilor - link:
http://www.healthsuperstore.com/health/v-breast-reduction.htm

Mamoreductia - link:
http://www.webmd.com/skin-beauty/breast-reduction

Mamoplastia de reductie - link:
http://www.breastreductionmammaplasty.com/

Mamoplastia de reductie in perioada adolescentei - link:
http://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/breast_reduction/teen.html

Metode naturale de reductie a volumului sanilor - link:
http://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/breast_reduction/natural.html

Reductia sanilor cu ajutorul laserului - link:
http://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/breast_reduction/laser.html

Operatia de micsorare a sanilor pentru adolescente - link:
http://www.teenbreastreduction.com/

Ghidul consumatorului pentru mamoplastie de reductie - link:
http://www.plasticsurgery.org/Patients_and_Consumers/Procedures/Reconstructive_Procedures/Breast_Reduction/Consumers_Guide_to_Breast_Reduction/FAQs_Pre-Surgery.html

Reductia sanilor - link:
http://www.childrenfirst.nhs.uk/teens/life/girls/ask_amy/b/breast_reduction.html

Mamoreductie pentru sportive - link:
http://www.emaxhealth.com/1024/57/31451/tennis-star-have-breast-reduction-surgery.html

Beneficiile unei mamoplastii de reductie - link:
http://www.docshop.com/education/cosmetic/breast/reduction/benefits/

Dezvoltarea sanilor la adolescente - link:
http://www.ehow.com/about_5445755_breast-development-teens.html

Reductia circumferintei bustului prin arderea tesutului adipos - link:
http://www.fatchest.com/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.