ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Tehnică dentară Tehnică dentară Bucuresti

Aftele Bucale

Aftele Bucale
Autor: Neoclinique

Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii bucale si au o incidenta ridicata in randul populatiei. Sunt cauzate de consumarea de substante iritante, toxice, avitaminoze, surmenaj, boli infectioase. De multe ori sursa este infectioasa, iar afectiunea apare deobicei cand oraginsmul este stresat, iar sistemul de aparare slabit.

 

Stomatitele pot aparea in general prin exacerbarea florei obisnuite favorizata de tartrul dentar, de iritatii datorita consumului de alcool, de substante chimice, condimente, a fumatului, sau a unei igiene dentare necorespunzatoare. Exista situatii cand aftele bucale se pot asocia cu afte genitale, cu manifestari cutanate, oculare, digestive sau respiratorii sau alte semne generale, care completeaza tabloul clinic al aftozelor.

 

Etiopatogenia aftozelor este incomplet elucidata, dar exista multe argumente pentru o probabila etiopatologie virala.

AFTELE BUCALE

o Sunt frecvent recidivante;

o Apar de obicei la indivizi de varsta mijlocie, mai rar la copii;

o Apar frecvent primavara si toamna;

o Peste 20% din oameni au prezentat acest tip de manifestari;

o Apar sub forma unor eritemato-vezicule (mici leziuni cu lichid dispuse pe fond rosietic), care se erodeaza repede;

o Evolueaza ca mici ulceratii rotunde, cu contur regulat, bine delimitate, acoperite de un depozit alb-galbui, cenusiu si inconjurat de un halo carminat, rosu-viu;

o Sunt foarte dureroase;

o Apar izolat, cu perioade de acalmie;

o Durata unei afte este de 8 - 11 zile, cu vindecare spontana, frecvent fara cicatrice ;

o Au marimi diferite: mici, medii sau gigantice;

o Localizarile de la nivelul cavitatii bucale se pot extinde si pe faringe, laringe, esofag;

o Se pot asocia frecvent cu afte genitale, etc.

 

TRATAMENTUL RECOMANDAT DE SPECIALIST

 

Tratamentul stomatitelor aftoase se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante. Ca tratament putem aminti tratamentele locale, care influenteaza favorabil evolutia leziunilor, dar nu impiedica recidivele. Se pot aplica badijonari cu violet de gentiana 1%, xilina 2%, gargarisme de 3-4 ori pe zi cu solutii slab antiseptice, cu infuzie de musetel . Se mai pot face bai bucale cu solutii alcaline (o lingurita de bicarbonat de sodiu la un pahar de apa calduta), cu aspirina efervescenta sau solutii care contin glicerina boraxata ori glicerina cu hidrocortizon acetat. Aceste procedee repetate de 3-4 ori pe zi duc la vindecarea leziunilor minore in 2-3 zile. Obligatoriu, trebuie acordata atentie corectarii tulburarilor digestive, evitarii alimentelor acide , condimentelor, citricelor, laptelui si produselor din lapte.

 

RETINETI! Terapia generala este indicata doar in aftozele extensive, recurente, fiind inutila in aftele izolate, banale. Se pot utiliza analgezice si sedative. Este utila vitamino-terapia cu: B6, vitamina C, acid folic. Terapia generala cu antibiotice sau corticoizi este stabilita doar de medicul dermatolog, care poate indica si tratamente de imunoterapie nespecifica.
Clinica MILITARI NON STOP
+4 021 430 31 99
+4 021 430 33 65
receptie@neoclinique.ro
www.neoclinique.ro
office@neoclinique.ro
Clinica UNIREA LUNI-DUMINICA 8-21
+4 021 320 22 30
+4 021 320 22 20
receptie_unirii@neoclinique.ro

 
Programare