ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Educatia dentara a copiilor

Educatia dentara a copiilor
Autor: Neoclinique

Acum 20 de ani copiii erau tratati cu indiferenta in cabinetul stomatologic, iar marea majoritate a medicilor stomatologi preferau sa faca extractii decat sa trateze....In zilele acestea, exista aceiasi indiferenta prin refuzul medicilor de a avea copii, pacienti. Neoclinique isi propune sa promoveze profilaxia dentara a copilului de la varste fragede. Astfel, copilul este educat sa intretina o igiena dentara stricta si sa constientizeze ca prezenta in cabinetul stomatologic nu reprezinta o pedeapsa.

 

Copilul trebuie sa stie sa utilizeze corect o periuta de dinti, o ata dentara, o pasta de dinti buna. Parintii ii sprijina dar este nevoie si de medicul stomatolog!

"¨Existenta unei dentitii sanatoase nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate si, poate cel mai important, unei ocluzii corecte, care sa distribuie fortele masticatorii extrem de mari pe toti dintii si nu numai pe anumite zone ale arcadei. Importanta igienei bucale este esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism, atat la adult, cat mai ales la copil.

"¨Medicii pedodonti recomanda ca inainte de eruptia dentara, sa se curete gingiile copilului dupa fiecare masa, cu ajutorul unui tifon inmuiat in apa. Odata cu aparitia dintilor, se poate folosi o periuta de dinti cu par moale si pasta de dinti fluorurata, de dimensiunea unui bob de mazare. Copilul trebuie programat la controale dentare chiar de la varsta de un an. Vizitele periodice vor deveni o obisnuinta pentru el si il vor ajuta sa scape in viitor de frica de medicul stomatolog. Va fi incurajat sa discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu vor fi pomenite niciodata cuvintele "doare" sau "durere".

 

"¨Cariile si gingivita la copii pot fi evitate doar daca se va impune de timpuriu o igiena orala corecta. Rutina igienei bucale trebuie formata din primii ani - la varsta de 2-3 ani, copilul poate fi deja invatat tehnici de periaj corect - si trebuie sa dureze de-a lungul intregii vieti. "¨Dezvoltarea si ingrijirea dintilor "¨Dintii de lapte (temporari) sunt in numar de 20 si erup in totalitate in jurul varstei de 3 ani, ordinea lor de aparitie fiind diferita. Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu primul molar si incisivul central inferior. Procesul continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au cel putin 28 de dinti permanenti si cel mult 32 (incluzand molarii III - maselele de minte). Se recomanda ca spalarea dintilor sa se faca de doua ori pe zi, dupa masa, obligatoriu seara. Un alt aspect important, si adesea neglijat, este ca periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3-4 luni. Medicul stomatolog face recomandari cu privire la suplimentele fluorurate care se pot administra copiilor. Studiile au dovedit eficienta ridicata a acestor produse in prevenirea aparitiei cariilor. La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Se pot folosi si periute electrice cu cap rotativ, conform instructiunilor producatorului.

 

"¨Totusi, o prea mare incredere in capacitatea periutei electrice de a face singura periajul poate conduce la neglijarea unei curatari riguroase. Exista de asemenea si periute electrice de ultima generatie, pe baza de energie sonica, studiile profesorului Saxer din Elvetia aratand ca ele sunt mai eficiente decat cele clasice. Ele oscileaza cu 30000 de oscilatii pe minut si sunt cam de 10 ori mai eficiente. "¨Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, se indeparteaza bacteriile din zona gingiei (acestea pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui). Durata optima pentru un periaj corect este de circa 3 minute. De retinut este ca spalatul pe dinti nu trebuie sa se faca in graba; altfel, mai tarziu se va "plati" pentru fiecare minut "furat". Daca este posibil, e bine ca spalatul pe dinti sa se realizeze dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, obligatoriu, inainte de culcare). "¨Pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), trebuie sa se administreze zilnic bebelusului cate o tableta de fluor, conform prospectului. Sursele de fluor la indemana sunt apa potabila cu continut de fluor, pasta de dinti si apa de gura. Daca apa potabila care se consuma are un continut scazut de fluor, atunci, la recomandarea medicului, acest continut de fluor se poate suplimenta prin paste de dinti, ape de gura, picaturi sau tablete. De asemenea, e importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).


Clinica MILITARI NON STOP
+4 021 430 31 99
+4 021 430 33 65
receptie@neoclinique.ro
www.neoclinique.ro
office@neoclinique.ro
Clinica UNIREA LUNI-DUMINICA 8-21
+4 021 320 22 30
+4 021 320 22 20
receptie_unirii@neoclinique.ro

 
Programare