Operatii estetice genitale - lista tehnici si proceduri

©

Autor:

Operatii estetice genitale - lista tehnici si proceduri

Factori ce determina modificari ale aspectului organelor genitale

Principalii factori care determina modificarea aspectului organelor genitale externe sunt varsta si sarcina- nasterea (in cazul femeilor) . Factori aditionali de risc sunt : nicotina (distruge tesuturile conjunctive conectoare), obiceiurile sexuale (practici neobisnuite, frecventa foarte ridicata) , anatomia partenerului si rasa umana (femeile europene sunt mai vulnerabile in relatiile cu asiaticii sau barbatii afro-americani) .
In perioada menopauzei, starea fizica a organismului incepe sa se modifice datorita procesului de imbatranire si a insuficientei suportului hormonal. Simptomele generale relatate de femei sunt slabirea tonusului muscular si pierdera elasticitatii pielii, insa acestea depind si de organele care sunt afectate. Senzatia de crestere in greutate si de aspect pufos este frecventa.
O presiune mai mare in cavitatea abdominala determina coborarea organelor pelviene catre partea frontala a deschizaturii vaginale. In acest caz slabirea tonusului muscular de la baza pelvisului, fara alte schimbari anatomice, poate fi imbunatatit cu ajutorul exercitiilor Koegel (recomandate de medicul obstretician sau ginecolog) sau electrostimularea vaginala si musculara de la nivelul pelvisului.
Datorita inaintarii in varsta labiile majore tind sa se micsoreze (pierdere de volum), acest aspect putand fi un impediment in a desfasura un act sexual normal, fara disconfort. Aspectul anterior poate fi recapatat prin remodelarea tesuturilor adipoase, transfer autolog de grasime dintr-o alta zona a corpului la nivelul labiilor sau a regiunii pubiene.
Cresterea in greutate sau sarcina poate determina localizarea unor depozite adipoase la nivelul abdomenului si sub nivelul liniei abdominale catre regiunea pubiana sau zona interna a coapselor. Remodelarea acestor zone prin liposcutie poate conduce la imbunatatirea aspectului si conturului organelor genitale externe fara a interveni chirurgical asupra lor.
Stilizarea micro- chirurgicala mini invaziva are scopul de a remodela tesuturile adipoase si de redistribuire a acestora astfel incat sa se obtina un aspect estetic al zonei genitale.
Si barbatii trec printr-un proces similar menopauzei la femei: fenomenul se numeste andropauza. Aceasta este caracterizata de scaderea nivelului de testosteron si de schimbari in ceea ce priveste greutatea corporala si disfunctii sexuale, depresii si scaderea libidoului. De asemenea pierderii tonusului muscular si disfunctiile erectile sunt probleme ce apar la barbatii trecuti de 50 de ani.

Recomandari

Este foarte importanta discutia medic- pacient in timpul consultatiei pentru a a putea stabili care sunt elementele genitale care va deranjeaza, va jeneaza, de ce se intampla acest lucru si gasirea unei solutii potrivite pentru pacient in functie de varsta, starea de sanatate si alte elemente. Pacientul trebuie sa fie in masura sa poata explica medicului chirurg ce rezultate ar dori si gradul de modificare astfel incat acesta sa nu produca o modificare drastica sau indezirabila de catre pacient, in aspectul organelor genitale externe.
Daca va aflati in cautarea unei medic chirurg pentru o consultatie, este bine ca acesta sa fie capabil sa puna un diagnostic si sa trateze probleme atat din punct de vedere estetic cat si ginecologic, urologic pentru a avea o perspectiva de ansamblu asupra modificarilor produse la nivel genital si a trata si alte aspecte frecvente intalnite in cazul instalarii menopauzei (incontineneta urinara) sau nasterii (prolaps pelvian) .

Modificari asupra aspectului organelor genitale – mutilari "consimtite"

Multe dintre modificarile genitale se produc la solicitarea si cu consimtamantul persoanei in cauza pentru motive personale, sexuale, estetice sau culturale.
*Subincizia sau despicarea partii de dedesubt a penisului este o practica raspandita in culturile traditionale ale indigenilor australieni.
*Meatotomia (despicarea glandului penian), sau bisectia genitala (o interventie extrema de despicare a penisului in doua) reprezinta practici de mutilare extreme.
*Piercingurile genitale (peniene sau vaginale), tatuajele genitale sunt solicitate de catre clienti din motive estetice, in timp ce piercingurile genitale par sa fie apreciate si pentru beneficii aditionale de crestere a placerii sexuale atat pentru ei insisi cat si pentru parteneri.
*In mod similar, introducerea chirurgicala a unor sfere mici, inerte la nivelul vaginului sau penisului sunt solicitate din motive estetice si de amplificare a senzatiilor in timpul actului sexual.
*Circumcizia masculina este considerata in cultura americana ca fiind o interventie benefica promovand un penis mai curat, mai sanatos si mai estetic. Nu exista insa dovezi clare care sa sustina aceste informatii, insa intr-adevar eliminarea preputului contribuie la o igiena mai buna a organului penian. Aceasta interventie se poate realiza cu consimtamantul persoanei sau fara (in cazul bebelusilor, la nastere- cu consimtamantul parintilor) .
*Circumcizia feminina este insa considerata o atrocitate – se refera la rezectia partiala sau totala a organelor genitale feminine si suturarea vaginului (cu exceptia unui orificiu pentru menstruatie) din motive non-terapeutice, culturale si religioase. Acestea sunt realizate minorelor, cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani in special pentru a sprijini ideea virginitatii si fidelitatii si de a nu simti placere in timpul actului sexual (datoria femeii fata de barbat in traditiile arabe si alte culturi) . Interventiile sunt realizate cu consimtamantul parintilor minorului.

Interventii chirurgicale si non-chirurgicale de estetica genitala

1. Labioplastia

Scop: corectarea problemelor estetice si ameliorarea disconfortului fizic la nivelul labiilor mari si mici.

Labiile reprezinta faldurile de piele si tesut ce se extind de la nivelul clitorisului, in jurul deschizaturii vaginale catre vestibulul vulvar.. Labioplastia poate corecta forme neregulate, asimetrice ale labiilor (interne si externe) sau poate mari / micsora dimensiunile acestora.
Remodelarea labiilor mari – presupune modificarea dimensiunile acestora in scopuri estetice dar si pentru a elimina unele probleme de disconfort fizic (vestimentatie in timpul actului sexual, etc) sau psihic (jena de propriul corp).
Reductia labiilor minore include o serie de interventii cu scopul de a micsora dimeniunile sau gradul de proeminenta ale labiilor minore. Reductia labiilor mari este mai putin frecventa insa motivul principal al solicitarii este disconfortul fizic (durere, iritatii, igiena precara etc).
Amplificarea labiilor majore se realizeaza in conjuctie cu remodelarea prin liposcutie a zonei interne a coapselor si a zonei pubiene pentru a oferi un aspect intinerit si imbunatatit, organelor genitale externe.

2. Vaginoplastia

Scop:intarirea musculaturii vaginale si rejuvenarea vaginala.

Acest tip de interventie este solicitata in special de catre femeile care prezinta relaxare musculara la nivelul vaginului in urma sarcinilor si nasterilor multiple. De asemenea relaxarea excesiva a musculaturii canalului vaginal se datoreaza si nasterii unui copil cu o greutate mai mare, in cazul unui travaliu prelungit si dificil, cat si inaintarii in varsta ce are ca efecte pierderea tonusului muscular. Tesuturile vaginale si cele adiacente sufera modificari dramatice in timpul nasterii, iar acestea nu revin in intregime la forma si starea pre-natala.
Vaginoplastia reduce dimensiunile canalului vaginal (plasarea unor suturi interne sau excizarea excesului de mucoasa vaginala impreuna cu contractarea musculara) intareste musculatura vaginala, restaureaza baza pelviana si perineul.

3. Clitoroplastia

Scop: estetic dar si de amplificare senzoriala in timpul actului sexual.

Excesul de tesut la nivelul clitorisului poate reduce senzitivitatea receptorilor nervosi (aproximativ 8000) ce ofera placere sexuala.
Clitoroplastia presupune eliminarea cutelor de piele din jurul clitorisului pentru a expune clitorisul si a-i creste sensibilitatea la atingere, dar si pentru a imbunatati aspectul extern.

4. Rejuvenare vaginala

- proceduri non chirurgicale, minim invazive.
Scop: estetic- de eliminare a ridurilor vaginale si de definire a zonei genitale.

-Injectiile cu grasime proprie
Imbunatatirea estetica chirurgicala a vaginului nu reprezinta chiar o noutate in domeniul chirurgiei plastice, insa devine din ce in ce mai solicitata. In timp ce unele femei sunt supuse unor restaurari vaginale (de intarire si remodelare a vaginului) altele apeleaza la transferul autolog de grasime pentru a elimina ridurile vaginale si a tesutului lax moderat prin umplerea golurilor cu grasime proprie recoltata din zona pubiana sau a coapselor. Prin microinjectiile de grasime, are loc o redistribuire a celulelor adipoase la nivelul regiunii genitale (labii, pubis) astfel incat sunt restaurate rotunjimile naturale, iar zona genitala capata un aspect intinerit.
-Laser
Cu ajutorul laserului are loc reintinerirea aspectului vaginal prin contractare si stimulare celulara.

5. Remodelarea regiunii pubiene

Scop: eliminarea tesuturilor dermograsoase in exces in vederea redefinirii si reintineririi regiunii pubiene.

-Liposuctia
Liposculptura zonei pubiene poate fi realizata individual sau in conjunctie cu liposuctia abdominala si a coapselor. Aspectul pubisului este evidentiat prin imbunatatatirea definirii conturului.
Procedura este adesea solicitata in urma pierderii masive in greutate sau in urma unei operatii bariatrice. Excesul tisular si ptoza se trateaza prin excizie transversala. Daca pacienta este supusa unei interventii de abdominoplastie poate solicita si remodelarea regiunii pubiene, de sub linia abdominala, prin excizia faldurilor adipoase si liposuctie.

6. Perineoplastia

Scop: restaurarea si ridicarea nivelului perineului si suturarea muschilor desprinsi prin intindere fortata (in timpul nasterii) .

Perineoplastia este o interventie chirurgicala ce poate fi realizata individual sau in asociatie cu reconstructia himenului, adesea realizata in combinatie cu vaginoplastia pentru a restaura atat intern cat si extern aspectul organelor genitale si tesuturile adiacente.

7. Himenoplastia

Scop: reconstruirea chirurgicala a membranei himenale naturale in scopuri culturale, religioase sau personale.

Modul modern de a trai, moda, diverse activitati fizice si sportive intense pot provoca anumite daune himenului (fara consumarea unui act sexual) . Astfel in anumite culturi, traditii si din diverse motive femeia trebuie sa-si demonstreze inocenta. Daca himenul a suferit daune sau nu mai exista acesta poate fi reconstruit prin himenoplastie.
Ruperea himenului are loc in mod normal la primul raport sexual, dar poate fi cauzata si de accidente, practicarea anumitor sporturi (mersul pe bicicleta, calaritul, gimnastica, fitness), folosirea tampoanelor sau chiar masturbarii. Exista cazuri in care un elastic nu poate fi largit/ rupt nici dupa raporturi sexuale repetate, dar si cazuri in care femeile se nasc fara himen sau himenul nu permite nici macar trecerea menstrei (este necesara o interventie chirurgicala de largire a orificiului).
Himenorafia sau refacerea virginitatii presupune refacerea, ingrosarea inelului himenal si chiar implantarea unei capsule cu lichid roasiatic la nivelul tesutului refacut, cu scopul de a dovedi mitul vechi al virginitatii (sangerarea) .

8. Amplificarea punctului G prin microinjectii cu colagen

Scop: imbunatatirea calitatii vietii sexuale si senzibilizarea punctului G pentru intensificarea orgasmului.

9. Faloplastia

Scop: imbunatatirea vietii sexuale prin cresterea dimensiunilor organului penian pe cale chirurgicala.

-alungirea penisului – prin eliberarea ligamentelor suspensorii ale penisului atasat de osul pubisului (ce reduc lungimea penisului cu aproximativ o treime) ; astfel i se asigura o proeminenta mai mare, o directionare spre inainte si o lungime functionala mai mare.
-ingrosarea penisului implica proceduri de grefare dermica pentru a mari circumferinta organului penian; astfel suprafata de frictiune si intensitatea stimularii sexuale creste (aceasta depinde insa si de anatomia partenerelor) .

10. Augmentarea glandului penian

Scop: cresterea placerii sexuale si obtinerea unui aspect marit fara a mari circumferinta glandului penian.

In ultima perioada, in dorinta de a aduce imbunatati substantiale vietii sexuale intr-un cuplu, doctorii esteticieni si nu numai, au constatat ca augmentarea glandului aduce beneficii maxime chiar si fara a modifica celelalte dimensiuni ale penisului.
Datorita structurii si particularitatilor anatomice speciale ale acestei zone, pentru a creste dimensiunile glandului se folosesc numai substante care se resorb in timp (ex: acidul hialuronic cu densitate mica sau medie).

11. Rejuvenarea organelor genitale masculine cu injectii de grasime proprie

Scop: marirea circumferintei penisului si eliminarea excesului tegumentar si aspectului lax; redistribuirea si remodelarea formei organului penian.

12. Implantul testicular

Scop: medical si estetic- recapatarea unei vieti sexuale normale, recapatarea aspectului natural (in cazul unei deformari in urma unei traume), restaurarea unei malpozitii sau malfunctionari.

13. Circumcizia masculina

Scop: medical, estetic, sexual (in culturile vestice) sau religioase, culturale (traditii stravechi).

Interventia consta in eliminarea partiala sau totala a preputului de la nivelul penisului. Unii barbati si femei gasesc aceasta interventie necesara din motive estetice sau de igiena (reducerea secretiilor) ; poate contribui la imbunatatirea vietii sexuale (prin cresterea duratei actului sexual) ca urmare a desensibilizarii usoare a glandului penian

14. Reductia / lifting -ul scrotului

Scop: estetic- pentru a ameliora o asimetrie, ptoza scrotului.

Extinderea tegumentara a scrotului se datoreaza in special procesului de imbatranire (laxitate, flaciditate, pierderea de volum tisular, pierderea capacitatii pielii de a se contracta) . Aceasta extindere poate provoca iritatii ale pielii la nivelul scrotului si a coapselor interne, disconfort fizic (mers, vestimentatie, act sexual) si un aspect exterior inestetic. Reductia scrotului si lifting- ul acestuia sunt doua proceduri de rejuvenare a organelor genitale externe la barbati.

15. Restaurarea preputului

Scop: reversibilitatea circumciziei; interventie specifica barbatilor care sufera de fimoza (afectiune medicala ce impiedica retragerea completa a preputului la baza glandului) .

Restaurarea preputului reprezinta un proces de extindere a pielii reziduale de la nivelul penisului printr-o metoda chirurgicala sau non- chirurgicala pentru a restaura aspectul preputului ce acopera glandul penian. Aceasta procedura este solicitata de acei barbati ce au fost circumcizati de la nastere, au suferit traume ale organului penian, care doresc un preput mai lung sau care sufera de fimoza. Unul din motive ar fi si cresterea placerii sexuale (nedovedit) .

Data actualizare: 03-02-2020 | creare: 21-01-2010 | Vizite: 30249
Bibliografie
Transferul autolog de grasime- pentru rejuvenarea genitala -link:
https://www.locateadoc.com/articles/fat-injections-are-the-next-step-in-cosmetic-genital-enhancement-1451.html

Chirurgia plastica cosmetica asupra organelor genitale feminine -link:
https://www.ihealthdirectory.com/female-genital-cosmetic-surgery/

Estetica genitala feminina -link:
https://www.labiaplastysurgeon.com/articles/female-genital-surgery.html

Mutilarea genitala- circumcizia -link:
https://wikidoc.org/index.php/Genital_modification_and_mutilation

Modificari si mutilari genitale -link:
https://www.artandpopularculture.com/Genital_modification_and_mutilation

Augmentarea punctului G -link:
https://www.beverlyhillshealthandbeauty.com/articles/?article=194

Operatii de marire a penisului- faloplastie ( alungire/ ingrosare) -link:
https://www.marksolomonmd.com/cosmetic-surgery/penis-enlargement.cfm

Reductia scrotului -link:
https://www.altermd.com/Penis%20and%20Scrotal%20Surgery/scrotum_reduction.htm

Implanturile testiculare -link:
https://www.altermd.com/Penis%20and%20Scrotal%20Surgery/penile_implants.htm

Estetica genitala masculina - refacerea preputului -link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Foreskin_restoration
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: