Clinică premium de stomatologie și implantologie din Iași, OZONO oferă soluții optime de tratament printr-o abordare medicală multidisciplinară. Suntem specializați în cazuri complexe, care necesită medici experimentați și tehnologie modernă.
ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Iasi

Prima vizită la stomatolog a copilului

Prima vizită la stomatolog a copilului
Autor: Echipa OZONO

Să avem grijă de sănătatea orală a copiilor noștri este una dintre responsabilitățile pe care le avem ca părinți. Cum să facem însă ca prima vizită la stomatolog a celui mic să nu fie privită cu frică? În cadrul acestui articol ne-am propus să răspundem la întrebările pe care mulți părinți ni le adresează.

 

De ce este important să ducem copilul de mic la medicul stomatolog?

 

Este important să ducem copilul la medicul stomatolog la control, la fel cum este important să-l ducem la medicul pediatru, obiectivul fiind același: prevenirea sau tratarea diverselor afecțiuni cu care se pot confrunta cei mici. 

 

Într-adevăr, dacă al tău pitic merge pentru prima dată la consultație, acesta poate simți teamă față de ceva necunoscut, astfel încât, pentru a evita acest lucru și pentru a crea o relație constructivă pacient copil-medic, îți recomandăm să aplici câteva sfaturi simple, dar extrem de utile, care te vor ajuta să-ți aduci copilul la medicul stomatolog cu zâmbetul pe buze. 

 

Cum scăpăm de „frica de dentist”?

 

Dacă îți faci griji cu privire la prima vizită la stomatolog a copilului tău sau pur și simplu vrei să te asiguri că acesta este pregătit să meargă la primul său consult, iată ce îți recomandăm să faci:

 

Caută un medic specializat în tratarea problemelor specifice copiilor, adică un pedodont

 

Primul și cel mai important lucru pe care este bine să-l faci este să cauți un medic specializat în tratarea problemelor specifice copiilor, adică un medic specialist pedodont. Acest lucru nu înseamnă că medicul dentist în care ai încredere nu este pregătit să aibă grijă de copilul tău, ci că apelând la un medic pedodont ai siguranța că acesta este specializat pe problemele dentare specifice copiilor, știe cum să comunice cu cei mici, cum să interacționeze cu ei și să-i facă să se simtă în largul lor. 

 

Vorbește-i copilului despre cât este de important să aibă grijă de dinții săi

 

Știm deja că cei mici sunt extrem de inteligenți și receptivi, iar faptul că îi explici copilului tău pe înțelesul lui de ce este important să aibă grijă de dinții săi va conta enorm pentru el (îi vei arăta că îl tratezi ca pe un „om mare”) și vei constata că încetul cu încetul acesta va aplica regulile simple de igienă pe care i le exemplifici. 

 

Explică-i că medicul stomatolog este prietenul lui 

 

De asemenea, explică-i care este rolul medicului pedodont: acela de a se asigura că dinții lui sunt sănătoși și puternici. Util este să îi vorbești despre medicul pe care urmează să-l cunoască: spune-i cum se numește, cu ce se ocupă, ajută-l să se familiarizeze cu el. 

 

Folosește-te de cântece și clipuri video pentru a-i explica rolul medicului stomatolog

Copiii învață cel mai bine prin intermediul jocurilor și cântecelor, de aceea o ideea utilă ar fi să te „folosești” de ele pentru a-l ajuta pe copilul tău să își piardă frica de medici și să se acomodeze cu ei. Un exemplu bun ar fi Tigruțul Daniel, desene animate care includ episoade în care personajele merg la dentist. 

 

Nu folosi afirmații precum „nu o să doară”, „nu se va întâmpla nimic”

 

Oricât de mult am vrea să ne motivăm copilul și să-l ajutăm să fie calm, afirmații precum „nu o să doară”, „nu se va întâmpla nimic” nu vor ajuta, ci doar îi vor alimenta anxietatea. Folosește-te de fraze pozitive, evită să le folosești pe cele negative. 

 

Spune-i că-i vei fi alături în permanență în timpul vizitei la dentist

 

Faptul că se va afla într-un mediu necunoscut lui și cu o persoană străină îl poate speria cel mai mult, de aceea spune-i de câte ori este nevoie că îi vei fi alături în orice moment, că vei fi lângă el, aproape, pentru a-l sprijini, pentru a-i zâmbi și a-l încuraja. 

 

Copilul este bine să simtă că mersul la dentist este un obicei sănătos și nu trebuie privit ca o pedeapsă sau amenințare. Dacă cel mic mănâncă dulciuri, nu-i spune că îl duci la dentist dacă nu limitează numărul de dulciuri, vei crea astfel o relație negativă, ceea ce încercăm să evităm. 

 

Încurajarea adoptării de obiceiuri sănătoase la copii reprezintă baza pentru evitarea problemelor sale din viața adultă, astfel încât pregătirea acestuia pentru prima sa vizită la medicul dentist va ajuta la inițierea unei relații pozitive cu acesta.

 

Ne dorim ca tot mai mulți copii să calce pragul clinicii noastre, unde ne vom asigura că dantura lor este sănătoasă și puternică să facă față milioanelor de zâmbete care vor urma. La OZONO, cei mici pot beneficia de servicii stomatologice unice în Iași, dedicate copiilor:

 

  • tratamente fără freză (AquaCut), o intervenție inovatoare, non-invazivă, ce presupune tratarea cariilor incipiente fără a mai fi nevoie de folosirea frezei;
  • medic specialist pedodont, specializat în tratarea problemelor specifice copiilor;
  • aparat ortodontic autoligaturant, care fac tratamentul mai plăcut și mai rapid (prima vizită a celui mic la medicul ortodont este la 6-7 ani, pentru ca atât costurile să fie mai mici, cât și tratamentul să fie mai ușor și mai acceptat de către copil).

 

Te așteptăm cu drag să ne vizitezi împreună cu piticul tău, să scăpăm de „frica de dentist” și să o transformăm într-o experiență sănătoasă și plăcută!

 

Echipa OZONO

 
Programare