Punct de lucru
ROmedic Cabinete medicale Bistrita Psihoterapie Psihoterapie Bistrita

Psihoterapie în Bistrita

Psihoterapeut Spaller Gabriella

Interventie Psihoterapeutica (Psihoterapie Pozitiva)



Ce este psihoterapia pozitiva si de ce este ea importanta in randul terapiilor?

Ce este psihoterapia pozitiva?



Psihoterapia Pozitiva este o modalitate de terapie care are la baza o abordare interdisciplinara si holista pentru ca vizeaza toate dimensiunile fiiitei umane (bio-psiho-socio-culturala si spirituala), si sferele entitatii individului (corp, minte, afecte, spirit).

Psihoterapia pozitiva este o metoda moderna care poate fi aplicata oricarei culturi



Psihoterapia pozitiva este o metoda moderna care poate fi aplicata oricarei culturi, deoarece ia in considerare unicitatea individului dar si diferentele culturale. Acest aspect este foarte important deoarece psihoterapia pozitiva reuseste acolo unde alte modalitati de psihoterapie nu reusesc. Sa imbine mentalitati globale, Estul si Vestul de exemplu.

Psihoterapia pozitiva tine cont de similaritati si diferente intre culturi



Individul are nevoi unice dar si cele cu caracter universal , dupa cum sunt cele prezentate in piramida lui Maslow. Psihoterapia pozitiva tine cont de similaritati si diferente intre culturi (europeana, asiatica, africana etc.), tipuri de societati (societate agrara sau postindustriala), religii si denominatii diferite (crestinism, budism, islamism, hinduism, etc. sau crestini ortodocsi vs. baptisti), clase sociale diferite, aspecte subliniate de antropologii culturali si dovedite de antropologia psihologica pentru succesul unei terapii.



Psihoterapia pozitiva este utilizata cu success in problemne imigratie, casatorii trasculturale, interetnice, depasirea prejudecatilor, stiluri de viata alternative

Psihoterapia pozitiva este o abordare transculturala



Psihoterapia pozitiva ca abordare transculturala are in vedere conflictele individului la nivel (micro, macro, mega, meso ), de aceea pe langa valoarea psihoterapeutica a metodei, psihoterapia pozitiva poate fi si insusita ca mod de viata , deoarece are impact asupra individului, familiei, comunitatii in care traieste, (oras, tara, continent si glob), promovand un mod de gandire pozitiv si pasnic.

Denumirea de psihoterapie pozitiva



Denumirea de psihoterapie pozitiva deriva din cuvintul positum , adica ce este faptic si dat. Dupa cum in Univers exista legea dualitatilor si dihotomia bine-rau, pentru psihoterapia pozitiva fiecare om are in el, o latura pozitiva si una negativa a personalitatii care sunt de dorit sa ajunga in Echilibru, astfel incat aceste polaritati sa lase loc armoniei in fiinta umana. Se stie ca nu un eveniment in sine determina un anumit gand si mai apoi comportamentul , ci modul in care noi ii conferim propria noastra interpretare, modul in care oferim sens si semnificatie evenimentului respectiv.

Resemnificarea in psihoterapia pozitiva



De aceea orice eveniment negativ, tulburarile si conflictele noastre pot fi resemnificate intr-un mod pozitiv, sau dupa cum bine graia Virginia Satir ‘sa faci trandafiri din rahat’ (to make roses out of shit).eg. depresia este privita ca fiind capacitatea de a reactiona la conflicte cu emotii profunde sau un conflict intre soti este perceput ca un mijloc de ajustare a relatiei de dinamica maritala preferabil unei retrageri in sine sau o vietuire statica lipsita de comunicare si actiune.

Pentru psihoterapia pozitiva comunicarea argumentativa e de preferat tacerii



In cazul acesta, pentru psihoterapia pozitiva chiar comunicarea argumentativa e de preferat tacerii de mormant care creaza mai mare tensiune si distantare in timp. De aceea Terapia Pozitiva Familiala se concentreaza in cazul familiei nu doar asupra indivizilor ci ia in considerare si factorii sociali relevanti in procesul de vindecare. O familie disfunctionala pe langa problemele individuale cu care se confrunta si care sunt inerente este influentata si de modul in care se raporteaza social in cadrul unei comunitati in care traieste.

Psihoterapia pozitiva mizeaza pe dezvoltarea potentialului uman si mobilizarea resurselor noastre interioare



Detinem in noi resurse inestimabile de a face fata crizelor si problemelor noastre, in sensul acesta psihoterapia pozitiva mizeaza pe dezvoltarea potentialului uman si mobilizarea resurselor noastre interioare. Pentru psihoterapia pozitiva pacientul are posibilitatea sa se ajute singur, sa devina propriul lui terapeut, sa-si dezlipeasca eticheta pusa de un oarecare diagnostic, sa-si depaseasca conditia de bolnav , mobilizandu-si fortele si a participand la propriul proces de vindecare. Pentru psihoterapia pozitiva exista in om 2 capacitati fundamentale native: capacitatea de a iubi, reprezentand partea afectiva, emotionala si capacitatea de a cunoaste care vizeaza partea cognitiva si cognitiile pe care le dezvoltam.

Psihoterapia pozitiva percepe boala mai mult decat ca o simpla trasatura a individului



Boala reflecta calitatea relatiilor din familie si societate. Si aici am sa fac o comparatie intre psihoterapia pozitiva si terapia sistemica care afirma ca daca un element dintr-un angrenaj e deficitar, sau daca un element dintr-un sistem sufera, e afectat intreg sistemul, pentru ca elementele sistemului interrelationeaza, si astfel daca un membru este bolnav, intregul sistem (intreaga familie) sufera. Fiecare conflict are o evolutie, o dinamica aparte, propria lui istorie. Cum spune proverbul romanesc: “Nu iese foc fara fum”, la fel si in cazul conflictului exista o cauza care se amplifica pe parcurs, si la care se adauga si alte aspecte secundare, astfel se ajunge la un punct terminus de toleranta peste care de obicei nu se poate trece. Si atunci se declanseaza boala. Insa, acele mici aspecte secundare percepute ca microtraume conduc in final la aspectul patologic al problemei si nu numai cauza initiala.

Teoria microtraumei in psihoterapia pozitiva



Teoria microtraumei din psihoterapia pozitiva enunta ca fenomenul patogen se naste nu numai din experientele traumatice pe care le experimenteaza individul , ci si din ‘frecusurile’ zilnice, adica mici ciorovaieli, indispozitii etc.



Pentru psihoterapia pozitiva in cazul conflictului, accentul se pune deopotriva pe proces (cum s-a intamplat un oarecare eveniment?), si pe continut (ce s-a intamplat in acel caz?). Atunci cind avem probleme sau ne confruntam cu necazuri exista 4 arii unde ne regasim cel mai bine. Si ne dezvoltam propriile mijloace de coping. (adica evadam mai mult intr-o arie in defavoarea alteia in functie de mecanismele noastre de aparare, de structura psihica, temperament etc.

Modelul Balantei in psihoterapia pozitiva



Aceste arii formeaza in psihoterapia pozitiva modelul Balantei care cuprinde aria corp/simturi, realizari/munca, contacte, viitor/fantezie. Bunaoara intr-o familie, unul dintre parinti doreste sa evite prezenta celuilat membru si se retrage in munca sau prefera sa iasa cu prietenii in oras, deci in aria contactelor, sau se pierde ore intregi in visare cu ochii deschisi, pierzand contactul cu prezentul iar copilul incercand sa faca fata situatiei somatizeaza si pare ca tot timpul este bolnav. Ideea acestui model din psihoterapia pozitiva este sa-l faca pe pacient constient de aria in care investeste prea mult (in exces, mai bine zis abuzeaza) sau este lapidar (adica investetste foarte putin in defavoarea altor arii), si ce poate face in respectiv arie.

Psihoterapia pozitiva ofera un concept de baza



In psihoterapia pozitiva determinarea factorului disfunctional si gasirea unor modalitati de recuperare reprezinta un prim pas important.De aceea psihoterapia pozitiva ofera un concept de baza pentru tratarea tuturor bolilor si conflictelor, avand o terminologie usor de inteles indiferent de mediu social si educational si care inglobeaza tehnici si modele din alte modalitati si scoli terapeutice pe care le integreaza in propria modalitate, in acest fel dovedindu-se a fi o modalitate integrativa si eclectica, privind multiplele tehnici utilizate.

Psihoterapia pozitiva utilizeaza tehnica povestirii



Pentru a produce un anumit insight atunci cind directivitatea terapeutului ar crea respingerea mesajului transmis sau ar pune in desfasurare mecanisme de aparare ale clientului, psihoterapia pozitiva utilizeaza tehnica povestirii , a parabolei, mituri, zicale, intelepciunea populara dupa imaginatia si talentul terapeutului. Aceasta metoda da posibilitatea clientului sa vada si alte puncte de vedere ale problemei, sa confere propriile semnificatii, sa intuiasca solutii alternative sa-si formeze pe viitor propriul program de actiune.

Strategia celor 5 pasi in psihoterapia pozitiva



Exista in Psihoterapia pozitiva strategia celor 5 pasi ai tratamentului integral sau altfel numita metateoria (o teorie cit mai eficienta focusata pe conflict, procesul care se desfasoara intre simptom si solutia conflictului.



1.Observarea –Distantarea in psihoterapia pozitiva



Clientul isi transpune in forma orala sau scrisa cit mai concis posibil propriile sale conflicte personale actuale. In psihoterapia pozitiva terapeutul ii ofera clientului o interperetare pozitiva a simptomului, folosind metafore si intelepciunea populara. Aceasta este si o faza de distantare fata de problema, e ca si cum problemna ar fi privita din exterior din alt cadru, unul care ofera siguranta si confort emotional.



2. Utilizarea Inventarului in psihoterapia pozitiva



Folosind cele 4 arii ale calitatii vietii, in psihoterapia pozitiva pacientului i se cere sa numeasca 10 evenimente in care sa spun ce I s-a intamplat in ultimii cinci ani (teoria microtraumei) si sa explice cum s-a descurcat si a rezolvat aceste probleme si unde a invatat sa faca asta. In acest stadiu, pacientul ar trebui sa se miste de la simptom la conflict. Punctele de vedere psihosociale si spirituale sunt de asemenea luate sub scrutin.



3. Incurajarea situationala in psihoterapia pozitiva



In aceasta etapa in psihoterapia pozitiva terapeutul incurajeaza clientul sa gaseasca solutii la situatia inca nerezolvata orientandu-l spre resursele pe care le are: Ce probleme din viata ta ai rezolvat deja si ce ai invatat din rezolvarea lor?



4.Verbalizarea in psihoterapia pozitiva



Scopul acestei etape din psihoterapia pozitiva este de a descoperi motivatia din spatele conflictelor. Pacientul este intrebat: Ce conflicte sunt inca nerezolvate si care sunt 4 probleme pe care doresti sa le rezolvi in urmatoarele 8 saptamani? In plus se abordeaza continutul conflictului si se utilizeaza tehnci care il vor ajuta pe pacient sa isi rezolve activ problema.



5.Largirea scopurilor in psihoterapia pozitiva



Dorind sa ofere pacientului o orientare mai de profunzime in viata sa, (un insight), dupa ce rezolva problemele, in psihoterapia pozitiva pacientul este intrebat : Ce vei face atunci cind toate problemele tale vor fi rezolvate? Care sunt scopurile tale in viata pentru urmatorii 4 ani legat de cele 4 arii ale modelului balantei? Descrie 3 scopuri personale .

Aceste 5 etape din psihoterapia pozitiva sunt utile si usor de utilizat astfel incat chiar scoli de psihoterapie care difera unele de altele le pot utiliza.

Psihoterapia Pozitiva este utilizata in peste 20 tari, si a fost introdusa in peste 80 tari



Psihoterapia pozitiva are aproximariv 21 de societati nationale , si peste 40 de centre independente care functioneaza la nivel global, acestea fiind afiliate Centrului International pentru Psihoterapie Pozitiva. Din 1968 psihoterapia pozitiva a fost aplicata cu succes in multe domenii cum ar fi: psihoterapie, consiliere, educatie, prevenire si in managementul organizational. Centrul International de psihoterapie pozitiva se afla in Wiesbaden, Germania. Intemeietorul metodei, Prof.Dr. Nossrat Peseschkian a publicat pina in prezent 15 carti de psihopterapie pozitiva dintre care cea mai cunoscuta este “Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie” aparuta si in Romania, un instrument nelipsit pentru orice terapeut.

Istoria psihoterapiei pozitive incepe in 1968



Istoria psihoterapiei pozitive incepe in anul 1968 cind Dr. Nossrat Peseschkian a fondat aceasta metoda umanista moderna centrata pe conflict. Anul acesta a implinit 74 ani .

Listă servicii:


Medici / terapeuți:

 
Programare