ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Pitesti

CE TREBUIE SA STIM DESPRE RADIOGRAFIILE DENTARE

Autor: Dr. Marius Trandafirescu
CE TREBUIE SA STIM DESPRE RADIOGRAFIILE DENTARE


Reporter: Majoriatea medicilor stomatologi sau dentisti recomanda pacientilor efectuarea unei radiografii dentare inainte de inceperea unui tratament dentar. De ce ?
Dr. Marius Trandafirescu: O radiografie dentara este necesara medicului stomatolog sau dentist deoarece ofera multe detalii, esentiale pentru stabilirea unui diagnostic corect si efectuarea unei manopere medicale potrivita afectiunii de care sufera pacientul. Radiografia dentara este denumirea generica care include mai multe tipuri de radiografii. Cele mai recomandate radiografii dentare sunt: radiografia retroalveolara (periapicala) si radiografia panoramica (ortopantomograma).

Reporter: Exista si alte tipuri de radiografii dentare care se efectueaza mai rar ?
Dr. Marius Trandafirescu: Desigur. Urmatoarele tipuri de radiografii dentare sunt recomandate mai rar: radiografia ocluzala si radiografia cu film muscat (bite-wing).

Reporter: Ce ne puteti spune despre radiografia retroalveolara ?
Dr. Marius Trandafirescu: Radiografia retroalveolara (periapicala) este cea mai simpla, cea mai recomandata si cea mai ieftina investigatie radiologica (doar 14 lei). Acest tip de radiografie se realizeaza prin pozitionarea filmului dentar in cavitatea bucala (gura pacientului), fixarea lui si apoi efectuarea radiografiei. Filmul radiologic obtinut evidentiaza imaginea completa a 2-3 dinti alaturati de pe o arcada dentara (maxilar sau mandibula). Acest tip de radiografie este indicata in urmatoarele situatii:
- detectarea infectiilor / inflamatiilor dentare periapicale.
- evaluarea starii parodontale
- dupa traumatisme dentoalveolare
- dinti neerupti sau in curs de eruptie
- vizualizarea morfologiei radiculare inainte de extractie
- dupa tratamente endodontice
- inainte si dupa rezectii apicale
- evaluarea implantelor, postoperator
- chisturi apicale sau alte leziuni in cadrul osului alveolar

Reporter: De ce medicul dentist/ stomatolog recomanda efectuarea unei radiografii retroalveolare inainte si dupa tratamentul unui dinte ?
Dr. Marius Trandafirescu: Multi medici stomatologi/ dentisti recomanda efectuarea unei radiografii retroalveolare inainte si dupa tratamentul unui dinte pentru a evalua starea de sanatate a dintelui (radiografia initiala) si apoi corectitudinea tratamentului efectuat (radiografia de control). Radiografia de control are 2 avantaje importante: pe de o parte medicul se asigura ca tratamentul dintelui (de exemplu o obturatie de canal) a fost facut corect iar pe de alta parte pacientul are garantia unui tratament de calitate evitand astfel o noua interventie la un interval scurt de timp pentru tratarea aceluiasi dinte.
Deci prin efectuarea radiografiei retroalveolare de control (dupa efectuarea tratamentului dintelui afectat) pacientul economiseste bani, deoarece nu mai este necesar un nou tratament pentru aceeasi problema, la un interval mai mare sau mai mic de timp.

Reporter: Ce este radiografia panoramica si pentru ce este recomandata ?
Dr. Marius Trandafirescu: Aceasta metoda de investigatie radiologica s-a dezvoltat din anul 1946 cand Prof. Paatero a publicat primele studii despre radiografia panoramica avand la baza principiile tomografiei. Denumirea primului echipament din lume care a realizat aceast tip de radiografie este ORTHOPANTOMOGRAPH, produs de compania INSTRUMENTARIUM din Finlanda in perioada 1961 – 1964. De aceea initial aceasta investigatie se numea ortopantomograma. Si in prezent aceasta companie produce cele mai performante echipamente pentru realizarea radiografiilor panoramice. Ulterior a fost asimilat ortopantomogramamei, termenul de radiografie panoramica.
Este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei (tuturor dintilor) si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo mandibulare).
Indicatiile sunt multiple:
- evaluare initiala in cadrul planului de tratament.
- leziuni osoase sau dinti neerupti.
- evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere.
- vizualizarea molarului 3.
- fracturi osoase maxilare sau mandibulare.
- preimplant in vederea evaluarii inaltimii osoase.

Reporter: Ce inseamna evaluare initiala in cadrul planului de tratament ?
Dr. Marius Trandafirescu: Orice medic dentist/ stomatolog ar trebui sa recomande o radiografie panoramica la prima vizita a pacientului, inainte de a face orice fel de tratament. In baza radiografiei panoramice, medicul si pacientul discuta despre planul de tratament care reprezinta pasii care trebuie urmati pentru rezolvarea tuturor problemelor dentare existente. Dupa ce se agreaza acest plan de tratament se poate solicita o radiografie intraorala retroalveolara pentru a observa amanunte de finete a dintelui sau dintilor care necesita atentie si tratament.

Reporter: Toate radiografiile panoramice sunt la fel ?
Dr. Marius Trandafirescu: Medicul dentist/ stomatolog in urma evaluarii clinice poate recomanda efectuarea uneia din cele 4 tipuri de radiografii panoramice:
- incidenta standard
- incidenta ortogonala (evidentiaza mai bine spatiile interdentare)
- incidenta fara umbre (evidentiaza mai bine molarii de minte)
- pediatrica (doar pentru copii, cu scopul principal de a vizualiza mugurii dintilor permanenti)

Reporter: Ce alte tipuri de radiografii se mai pot face ?
Dr. Marius Trandafirescu: Cele mai importante tipuri de radiografii care se pot efectua in zona capului sunt: radiografii ale articulatiei temporo-mandibulare, radiografii de sinus maxilar, radiografii ale sinusurilor anterioare ale fetei, teleradiografia de profil (cefalometria), radiografii ale capului in mai multe incidente(cefalometric sau nu) si indexul carpal.

Reporter: La ce este necesara radiografia articulatiei temporo-mandibulare ?
Dr. Marius Trandafirescu: Cu ajutorul acestei radiografiii se stabileste diagnosticul in cazul afectiunilor articulatiei temporo-mandibulare care este localizata in zona urechii.

Reporter: Dar radiografia de sinus maxilar si a sinusurilor anterioare ale fetei ce rol au ?
Dr. Marius Trandafirescu: De exemplu sinuzita maxilara insotita de durere la nivelul fruntii si discomfort important pentru pacient poate fi diagnosticata usor cu ajutorul radiografiei de sinus maxilar. Radiografia sinusurilor anterioare ale fetei ofera detalii esentiale pentru punerea unui diagnostic.

Reporter: Teleradiografia de profil (cefalometria) este utila ?
Dr. Marius Trandafirescu: Cefalometria este esentiala in ortodontie (corectarea pozitiei dintilor copiilor cu ajutorul anumitor tehnici si dispozitive/ aparate). Aceasta radiografie evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului. Este o investigatie care permite standardizarea, prin reperarea unor puncte antropometrice. Se utilizeaza in elaborarea unui plan de tratament si monitorizarea evolutiei tratamentului in timp in special la copii dar si la adulti, care doresc corectarea pozitiei dintilor.

Reporter: Ce este indexul carpal ?
Dr. Marius Trandafirescu: Radiografia de index carpal este utilizata in ortodontie (tratament stomatologic corector la copii) si permite evaluarea obiectiva a cresterii osoase, si poate indica rata cresterii osoase a copiilor.

Reporter: In concluzie ce recomandati medicilor dentisti/ stomatologi ?
Dr. Marius Trandafirescu: Sa recomande efectuarea de radiografii dentare deoarece pot obtine cu usurinta informatii esentiale pentru aplicarea unui tratament corect, de calitate si de durata pentru pacientii lor.

Reporter: Dar pacientilor ce le recomandati ?
Dr. Marius Trandafirescu: Sa aiba incredere ca radiografia dentara este esentiala pentru tratamentul si sanatatea dintilor lor.

Reporter: Multi pacienti se tem de radiografiile dentare. Ce le recomandati ?
Dr. Marius Trandafirescu: Exista o teama nejustificata, mai ales la anumiti pacienti, ca o radiografie dentara produce “iradiere”. Studii aprofundate timp de 10 ani au demonstrat ca, urmarirea unei emisiuni in fata unui televizor clasic timp de 3 ore, este echivalenta cu o radiografie dentara efectuata cu un echipament de ultima generatie. Si totusi cate persoane nu se uita la televizor minim 3 ore pe luna ? Beneficiile obtinute prin efectuarea unei radiografii dentare sunt cu mult mai mari decat eventualele riscuri teoretice. Practic la efectuarea unei radiografii dentare pacientul poarta un sort special de protectie care nu permite ca restul de zone ale corpului sa fie expuse. Deci riscurile sunt practic zero.
Pe de alta parte neefectuarea unei radiografii dentare, din orice fel de motive, este chiar mai daunatoare sanatatii pacientului in timp, deoarece nu permite medicului stabilirea unui diagnostic correct si deci aparitia riscului efectuarii unui tratament incorect care in timp poate duce chiar la pierderea acelui dinte.

Reporter: Unde se pot face toate tipurile de radiografii dentare ?
Dr. Marius Trandafirescu: In Pitesti, in cadrul clinicii RADIOLOGIA 1 se pot efectua absolut toate tipurile de radiografii dentare, in conditii de deplina siguranta pentru pacient.
RADIOLOGIA 1 este singura unitate medicala de radiologie stomatologica din judetul Arges care are are 2 certificate de asigurare a calitatii ISO 9001:2001 (unul valabil pe teritoriul Romaniei si altul valabil in Comunitatea Europeana). De asemenea RADOLOGIA 1 a fost primul serviciu privat de radiologie dentara (infiintat in 1997), are cea mai mare experienta in domeniu, personalul cel mai calificat si cele mai performante echipamente de radiologie dentara.