ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Ecografie Ecografie Pitesti

COMPUTER TOMOGRAFUL SPECIALIZAT SI APLICATIILE IN MEDICINA

Autor: Dr. Marius Trandafirescu
Reporter: Am auzit de multe ori, diverse persoane, ca vor sa mearga sa faca o tomografie computerizata sau un computer tomograf (CT) pentru diverse afectiuni. Ce inseamna aceasta ?
Dr. Marius Trandafirescu: Inseamna ca oricine poate avea acces la o tehnologie ultraperformanta, de ultima ora, care efectueaza sectiuni in orice zona a corpului uman. Pe baza imaginilor obtinute medicul specialist sau primar radiolog, cu competenta in computer tomografie, poate pune un diagnostic de mare finite si poate recomanda un tratament adecvat sau o interventie potrivita pentru corectarea disfunctionalitatii evidentiate.

Reporter: In ce domenii se aplica computer tomografia (CT) ?
Dr. Marius Trandafirescu: In toate domeniile medicinii: stomatologie, cardiologie, chirurgie, ginecologie, oncologie, oftalmologie, ORL, etc., atat la adulti, cat si la copii, dar cu anumite precautii sau restrictii datorate varstei.

Reporter: Ce rezultate se obtin la o computer tomografie (CT)?
Dr. Marius Trandafirescu: Se obtin imagini (sectiuni) de o calitate deosebita din orice zona a corpului, imagini care ajuta medical specialist/ primar sa puna un diagnostic precis si sa recomande un tratament sau o interventie specifice, care trateaza sau indeparteaza afectiunea de care sufera pacientul.

Reporter: Unde se pot face computer tomografii (CT) ?
Dr. Marius Trandafirescu: De obicei, computer tomografiile, se efectueaza in orase mari, resedinta de judet, in sistem privat (clinici) sau la stat (spitale).

Reporter: De cate feluri sunt computer tomografele (CT) ?
Dr. Marius Trandafirescu: Simplist vorbind computer tomografele sunt de 2 feluri: generale si specializate.

Reporter: Care este diferenta dintre ele ?
Dr. Marius Trandafirescu: Computer tomografele generale pot efectua sectiuni in toate zonele corpului, de la cap si pana la picioare. In schimb computer tomograful specializat efectueaza sectiuni doar intr-o anumita zona a corpului (ex. cap)

Reporter: De ce a aparut computer tomograful specializat ?
Dr. Marius Trandafirescu: Computer tomograful specializat a aparut din nevoia medicilor de a avea un echipament care are o calitate superioara a investigatiilor (sectiunilor) pe care le face si investigheaza doar o zona de interes, specifica. De exemplu un computer tomograf general are un nivel de detaliu pe sectiuni de pana la 300 microni, pe cand un computer tomograf specializat ajunge la 125 microni. deci de aproape 3 ori mai performant din acest punct de vedere.

Reporter: Ce inseamna aceasta ?
Dr. Marius Trandafirescu: Aceasta inseamna pentru medic ca “vede” de pana la 3
ori mai bine detalii ale zonei din corp care prezinta o afectiune sau are de pana la 3 ori mai multe detalii in imagine, lucru care ii permite sa puna un diagnostic “mai fin” si sa recomande un tratament sau o interventie mult mai specifice.

Reporter: In ce domeniu au aceste amanunte importanta ?
Dr. Marius Trandafirescu: De exemplu, in domeniul stomatologiei, medicul stie exact si cu mare precizie unde sa “puna” un implant sau unde sa faca o operatie.
In domeniul oftalmologiei cativa zeci de microni pot face diferenta intre o operatie reusita sau una nereusita, de exemplu o interventie pe retina.

Reporter: Ce risc este pentru pacient in cazul celor 2 tipuri de computer tomografe (CT)?
Dr. Marius Trandafirescu: In cazul tomografului specializat doza de radiatie utilizata este de pana la 5 ori mai mica comparativ cu un computer tomograf general, iar nivelul de detalii obtinut este de pana la 3 ori mai mare.

Reporter: Cat costa o computer tomografie in cele 2 cazuri ?
Dr. Marius Trandafirescu: Avantajul este ca o computer tomografie specializata este cu pana la 3 ori mai ieftina fata de o computer tomografie generala.
Deci, in concluzie, in multe cazuri cand exista computer tomograf specializat este recomandat si mult mai bine sa faceti o investigatie cu acest echipament decat cu un computer tomograf general.

Reporter: Ce simte pacientul cand face o computer tomografie ?
Dr. Marius Trandafirescu: Pacientul nu simte nimic in timpul efectuarii computer tomografiei. Dar in cazul computer tomografului general pacientul sta culcat pe o masa care culiseaza, adica intra intr-un “tunel”, pe cand in cazul computer tomografului specializat pacientul sta in picioare. Unii pacienti pot sa nu se simta confortabil in spatiul foarte mic din “tunel” (deoarece au teama de spatii inchise adica sufera de claustrofobie) si pot sa refuze investigatia. In cazul computer tomografului specializat nu exista acesta situatie, deoarece pacientul sta in picioare si un obiect se misca in jurul lui, de exemplu in jurul capului in cazul computer tomografelor specializate pentru zona capului sau pentru stomatologie.

Reporter: Care tomografie dureaza mai putin ?
Dr. Marius Trandafirescu: Computer tomografia specializata dureaza cu pana la 3 ori mai putin comparativ cu tomografia normala, ceea ce creeaza un avantaj atat pacientului cat si medicului.

Reporter: Ce facilitati mai au computer tomografele ?
Dr. Marius Trandafirescu: Unele dintre computer tomografele generale pot face si reconstructii volumetrice a zonei scanate, pe cand computer tomografele specializate realizeaza reconstructii volumetrice tridimensionale de mare fidelitate iar medicul poate sa roteasca in orice directie imaginea tridimensionala si sa vada exact cum arata organele sau formatiunile osoase in realitate si care sunt raporturile dintre anumite parti ale acestora. Acest aspect este extrem de important in stomatologie, de exemplu pentru pozitionarea exacta a implantului dentar sau pentru interventiile chirurgicale.

Reporter: Unde se interpreteaza computer tomografiile specializate?
Dr. Marius Trandafirescu: De exemplu, computer tomografiile specializate pentru stomatologie se interpreteaza de catre medical dentist/ stomatolog in cabinetul propriu. Acesta primeste toate informatiile in format digital si poate face masuratori de dimensiuni sau unghiuri in orice directie doreste, cu ajutorul calculatorului personal, in baza unui soft de prelucrare furnizat gratuit. Informatiile digitale ajung la medic fie prin intermediul pacientului pe CD (compact disk) sau prin internet. De asemenea medicul dentist/ stomatolog poate folosi reconstructia volumetrica de inalta definitie a zonei scanate pentru a observa relatiile unei formatiuni cu alte formatiuni vecine, de exemplu orientarea spatiala tridimensionala a unui dinte fata de alti dinti. Cu mare precizie se poate vizualiza un dinte inclus chiar in sinusul maxilar.
In cazul medicilor ORL (oto-rino-laringologi) o computer tomografie a urechii interne evidentiaza detalii care clarifica fara dubiu diagnosticul unei personae care de exemplu nu aude prea bine. In orice caz computer tomografia reprezinta cea mai performanta investigatie mai ales pentru zona capului dar si pentru restul corpului.

Reporter: Cum poate o persoana sa faca o tomografie computerizata?
Dr. Marius Trandafirescu: Orice persoana poate sa beneficieze de o tomografie computerizata pe baza unui bilet de trimitere din partea medicului specialist/ primar.

Reporter: Se deconteaza de Casa de Asigurari contravaloarea unei computer tomografii ?
Dr. Marius Trandafirescu: De exemplu o computer tomografie de ureche interna se deconteaza de catre Casa de Asigurari, pe cand o computer tomografie dentara nu se poate deconta in acest moment.

Reporter: Cate computer tomografe sunt in Pitesti ?
Dr. Marius Trandafirescu: In Pitesti sunt 4 computer tomografe dintre care 3 computer tomografe generale si 1 computer tomograf specializat pentru zona capului. Computer tomograful specializat functioneaza in Clinica RADIOLOGIA 1 iar computerele tomograf generale functioneaza la Spitalul Militar, Elim si Solomed, Important: computer tomograful specializat este primul si singurul de acest fel din 12 judete situate in sud-vestul Romaniei si se adreseaza medicilor stomatologi/ dentisti si ORL-isti si pacientilor lor din judetele: Arges, Dolj, Dambovita, Prahova, Valcea,Giurgiu, Teleorman, Olt, Gorj, Mehedinti, Caras Severin si Hunedoara.

Reporter: Cat se asteapta pentru o computer tomografie ?
Dr. Marius Trandafirescu: Pentru computer tomografele generale timpul de asteptare variaza intre 7 – 21 zile, pe cand pentru computer tomograful specializat investigatia se realizeaza pe loc sau in aceeasi zi.

Reporter: In concluzie computer tomografia este de viitor ?
Dr. Marius Trandafirescu: Cu siguranta investigatiile realizate de computer tomografele generale sau specializate reprezinta viitorul in medicina, datorita detaliilor pe care le furnizeaza medicilor ca parte esentiala a diagnosticului.