ROmedic Cabinete medicale Pitesti Cabinete Ecografie Ecografie Pitesti

RADIOGRAFIILE DENTARE

Autor: Dr. Marius Trandafirescu
Radiografia dentara

Radiografia dentara reprezinta o imagine bidimensionala (2D) a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare (care sunt tridimensionale – 3D), obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice. Razele X au capacitatea de a penetra corpul uman fiind absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului (de exemplu: osul este mai dens si absoarbe mai multa radiatie si de aceea pe filmul radiologic apare mai alb, in schimb aerul absoarbe mai putina radiatie si de aceea pe filmul radiologic apare negru). Prin urmare, structurile dense (ex. oasele) sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri (ex. gingia), iar cavitatile cu negru (ex. cavitatea bucala).

Radiografia dentara reprezinta o parte de baza a stomatologiei si ii ajuta, in mod esential, pe medicii dentisti/ stomatologi sa descopere problemele medicale care nu apar vizibile la o consultatie obisnuita. De exemplu, pe radiografiile dentare, se pot descoperi urmatoarele:
- carii interdentare (intre dinti alaturati) sau situate sub obturatii (plombe)
- fisuri, crapaturi sau alte defecte ale obturatiilor
- diminuari ale masei osoase in asociere cu anumite boli parodontale sau generale (osteoporoza)
- afectiuni ale camerei pulpare sau a canalului radicular
- modul in care este pregatit sau fixat implantul, aparatele ortodontice si protezele
- alte probleme (dinti inclusi, chiste, formatiuni tumorale sau diferite modificari asociate cu anumite boli metabolice sau sistemice).
In cazul copiilor nostri , radiografiile dentare ne ofera detalii obiective despre spatiul din cavitatea bucala (gura) si pot cuprinde intreaga dentitie (mai multe radiografii mici intraorale realizeaza un status dentar complet sau o radiografie panoramica pentru toti dintii), cu scopul de a observa si analiza comparativ evolutia pozitiei dintilor si posibilele anomalii aparute (ex. dinti impactanti).

Radiografiile dentare reprezinta singurul mijloc eficient de verificare si urmarire a starii de sanatate a cavitatii bucale (a gurii) atat pentru adulti cat si pentru copii si in special la cei care prezinta un risc in acest sens. Aceste persoane au deseori lucrari protetice extinse (inclusiv obturatii) sau folosesc uzual bauturi indulcite sau sunt pacienti cu diferite boli parodontale sau sunt persoane care sufera de uscaciunea gurii (xerostomia) sau fumeaza.

Radiografiile dentare intalnite in practica uzuala pot fi intraorale si extraorale.

1. Tipuri de radiografii dentare intraorale:
A. Radiografia dentara intraorala simpla este cea mai frecvent utilizata in stomatologie, deoarece ofera o imagine detaliata a 2-4 dinti si ofera medicului stomatolog posibilitatea observarii cariilor, a radacinii, a osului maxilar sau mandibular si stadiul de evolutie al dintelui. In radiografiile intraorale filmul radiologic se afla pozitionat in interiorul gurii pacientului.

B. Radiografia intraorala cu film muscat (Bitewing) capteaza coroanele dintilor, aratand in acelasi timp atat dintele de sus cat si cel corespunzator de jos. Medicul stomatolog poate observa cu usurinta multe afectiuni stomatologice: caria dentara, tartrul depus pe dinti, pierderea densitatii osoase si diferie boli gingivale. Cand se doreste acest tip de radiografie se procedeaza prin introducerea filmului radiologic in gura pacientului iar acesta va musca natural.

C. Radiografia intraorala retroalveolara periapicala reprezinta o imagine a intregului dinte (de la coroana – partea vizibila si pana la radacina – partea invizibila privirii precum si osul in care radacina este fixata. O astfel de radiografie ofera medicului stomatolog toate informatiile despre urmatoarele afectiuni: caria, abcesul dentar, modificarea densitatii osului, boli gingivale, starea lucrarilor de restaurare, prezenta tartrului dentar, dinti impactanti, inclusi sau afectari ale plombelor (obturatiilor). Filmul este amplasat in interiorul gurii.

D. Radiografia intraorala ocluzala - maxilara sau mandibulara are o dimensiune mai mare decat primele doua si poate evidentia localizarea si dezvoltarea dintilor. Aceasta radiografieeste mai rar folosita sar poate cuprinde portiuni din arcada dentara superioara sau inferioara. Este folosita pentru a evidentia detalii despre mugurii dentari (dinti care inca nu au erupt), fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese si eventual calculi sau obiecte straine.

2. Tipuri de radiografii dentare extraorale.
Radiografiile dentare extraorale se efectueaza cu filmul in afara cavitatii bucale si sunt de dimensiuni mult mai mari. Acestea sunt axate pe maxilar si craniu si ofera o imagine globala a danturii. Radiografiile extraorale contin ceva mai putine detalii (comparativ cu radiografia intraorala) dar sunt extrem de utile pentru a monitoriza starea de sanatate a danturii, dezvoltarea si relatia dintilor cu maxilarul si cu oasele fetei.

A. Ortopantomograma (radiografia panoramica) arata imaginea tuturor dintilor (superiori si maxilar precum si inferiori si mandibula) pe un singur film. Aceasta radiografie ofera si imaginea zonelor mai greu accesibile (maselele de minte) sau articulatiile temporo-mandibulare. In plus aceasta radiografie pune foarte bine in evidenta fractura mandibulara si alte afectiuni din aceasta zona.

B. Teleradiografia (proiectia cefalometrica) de fata si de profil. Acest tip de radiografie evidentiaza craniul in intregime (radiografiat din fata sau din profil) si este folosita pentru a evalua relatia dintre dinti si maxilar, precum si profilul pacientului. Este utilizata cu precadere de catre medicii ortodonti.

C. Sialografia reprezinta evidentierea glandelor salivare pe o radiografie, cu ajutorul substantelor de contrast. Sialografia ofera informatii importante in diagnosticul afectiunilor glandelor salivare: calculi, blocaje, boala Sjogren, etc.

D. Tomografia computerizata dentara 3D (CT) este o investigatie complexa, aparuta de curand, si evidentiaza cu mare acuratete si precizie toate structurile interioare ale corpului in imagini bisi tridimensionale. Se pot realiza sectiuni ca niste “felii" foarte precise (pana la 8 sectiuni pentru fiecare milimetru scanat). Aceste sectiuni permit realizarea unor masuratori de mare precizie in toate zonele maxilarului si mandibulei (zona laterala mandibulara, pe arcada superioara, in zona sinusurilor si a foselor nazale). Tomografia computerizata dentara este varful tehnologiei actuale si este utilizata pentru a identifica orice fel de afectiuni legate de dinti sau de oasele fetei (ex. fracturi, formatiuni tumorale, chiste, etc). Tomografia computerizata este esentiala pentru specialistii in endodontitie, implantologie si chirurgie buco-maxilo-faciala.