Riscul apariției de noi mutații ale virusului SARS-CoV2, crescut în timpul infecției cronice

Riscul apariției de noi mutații ale virusului SARS-CoV2, crescut în timpul infecției cronice

©

Autor:

Riscul apariției de noi mutații ale virusului SARS-CoV2, crescut în timpul infecției cronice
MutaÈ›iile SARS-CoV-2 similare cu varianta din Marea Britanie, ar putea apărea în cazurile de infecÈ›ie cronică, unde tratamentul pe o perioadă îndelungată poate oferi virusului multiple oportunități de a evolua, spun oamenii de È™tiință, care ridică posibilitatea îngrijorătoare ca mutaÈ›iile virusului să învingă vaccinurile create până în prezent.
Într-o lucrare recent publicată în revista Nature, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Cambridge raportează observarea unei mutaÈ›ii noi SARS-CoV-2 în cazul unui pacient imunocompromis tratat cu plasmă convalescentă. Folosind o versiune sintetică a virusului creată în laborator, echipa a arătat că modificări specifice aduse codului său genetic (mutaÈ›ia observată în varianta britanică) au făcut ca virusul să fie de două ori mai infecÈ›ios pe celule decât tulpina mai frecventă.

O preocupare deosebită sunt mutaÈ›iile care ar putea schimba structura „proteinei spike”, care se află pe suprafaÈ›a virusului. Majoritatea vaccinurilor actuale utilizate sau care sunt testate vizează proteina spike È™i există îngrijorarea că mutaÈ›iile pot afecta eficacitatea acestor vaccinuri. Cercetătorii din Marea Britanie au identificat o variantă specială a virusului care include modificări importante care par să-l facă mai infecÈ›ios: eliminarea aminoacizilor H69/V70 într-o parte din proteina spike este una dintre modificările cheie în această variantă.

În condiÈ›ii strict controlate, cercetătorii au creat È™i testat o versiune sintetică a virusului cu deleÈ›iile H69/V70 È™i mutaÈ›ii D796H atât individual, cât È™i împreună. MutaÈ›iile combinate au făcut ca virusul să fie mai puÈ›in sensibil la neutralizarea prin plasmă convalescentă, deÈ™i se pare că mutaÈ›ia D796H a fost singură responsabilă de reducerea susceptibilității la anticorpii din plasmă. Cercetătorii au descoperit că È™tergerea H69/V70 de la sine a făcut virusul de două ori mai infecÈ›ios decât varianta dominantă anterior.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-02-2021 | creare: 11-02-2021 | Vizite: 322
Bibliografie
SARS-CoV-2 Mutations and Chronic Infection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210205121250.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum