Roseola infantum (exantemul subit, eritemul subit, febra de 3 zile, exantem viral)

Roseola infantum (exantemul subit sau febra de trei zile) este o boală comună în perioada copilăriei cauzată de infecţia primară cu virusul herpetic uman de tip 6 (HHV-6), care afectează în general copii cu vârsta de sub 2 ani. Infecţia este caracterizată de febră înaltă, care dispare brusc după 3 până la 5 zile, fiind urmată de apariţia imediată a unui rash maculo-papular. Acesta apare în general pe trunchi, dar uneori poate să se extindă la nivelul feţei şi extremităţilor, dar se ameliorează în 2 zile. De regulă, roseola este o boală auto-limitată şi se tratează simptomatic. (1, 2, 3, 4)


Etiologie

Roseola infantum este cauzată în special de virusul HHV-6 şi ocazional de HHV-7.

La fel ca alte virusuri herpetice, HHV-6 persistă în interiorul celulei-gazda, dar într-o formă latentă la indivizii imunocompetenţi. Reactivarea virusului latent sau reinfectarea apare, de regulă, la imunocompromişi, situaţie în care reprezintă o importantă cauză de mortalitate şi morbiditate (exemplu: la indivizii cu SIDA sau la cei supuşi unor tratamente imunosupresoare în vederea transplantului de organe). (1, 2)

În infecţia primară, replicarea virală se produce în leucocite şi în glandele salivare. HHV-6 este prezent în salivă. (1)

Aspecte clinice

Prima fază este cea febrilă, cu o durată de 3-5 zile, caracterizată prin apariţia unei febre înalte, uneori chiar peste 40 de grade Celsius la un copil aparent sănătos. (2, 4) Alte semne sau simptome posibile asociate febrei pot fi: (4)

  • prezenţa adenopatiilor cervicale, retroauriculare sau occipitale;
  • inflamaţia membranei timpanului;
  • petele Nagayama (enantem papular la nivelul uvulei sau palatului moale);
  • simptome respiratorii moderate ale căilor respiratorii superioare şi inferioare;
  • vărsături şi/sau diaree;
  • conjunctivită şi edem al pleoapelor.


Faza exantematoasă, cu o durată de 2-3 zile, este caracterizată de apariţia unei erupţii maculopapulare, cu origine la nivelul trunchiului, după scăderea febrei. Exantemul are o culoare roz, dispare la vitropresiune, şi nu este pruriginos.

Diagnostic si tratament (2, 4)

Diagnosticul este în general clinic, rar fiind necesare examene de laborator.


Fiind cauzată de un virus, tratamentul antibiotic nu ajută la vindecarea roseolei infantum!


Tratamentul este unul simptomatic (lichide şi paracetamol sau ibuprofen în caz de febră înaltă).

 

Roseola este o boală contagioasă, aşadar medicul dumneavoastră va recomanda izolarea copilului de colectivitate, măcar până la dispariţia febrei. După minim 24 de ore de la dispariţia febrei, acesta poate intra în contact cu alţi copii, chiar dacă încă prezintă exantemul. (2)

Diagnosticul diferenţial se face cu:
  • alte boli eruptive pediatrice clasice;
  • alergii/reacţii adverse medicamentoase;
  • meningite. (4)


Complicaţiile posibile ale roseolei infantum sunt: (4)

  • Convulsiile febrile - apar în până la 15% din cazuri şi de obicei nu lasă sechele;
  • Meningoencefalita (foarte rară).


Prognosticul este unul foarte bun, boala fiind una autolimitată. Deşi virusul persistă latent in celule, reactivarea sau reinfectarea se pot produce de-a lungul vieţii individului, în special în cazurile imunocompromise. (2, 4)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Febră și bubițe pe piele - erupțiile febrile la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum