Scolioza si tratamentul in scolioza (Terapia Schroth)

©

Autor: Redacția ROmedic

Scolioza si tratamentul in scolioza (Terapia Schroth)

Ce este scolioza?

Scolioza reprezinta o deformare laterala in plan frontal a coloanei vertebrale, asociata cu rotatie vertebrala si torsionare a toracelui, la care se adauga si o deformare in plan sagital (spate plat/hipercifoza/hiperlordoza). Prin urmare, scolioza este o deformare tri-dimensionala a coloanei vertebrale si a toracelui, deformare ce se poate deteriora mult in perioadele de crestere rapida.

Scolioza care nu corespunde acestor caracteristici nu reprezinta o scolioza in sensul strict al cuvantului.

Care pot fi cauzele scoliozei?

Scolioza poate avea mai multe cauze cunoscute (neuromusculare, metabolice, congenitale), dar cele mai multe cazuri  (80-90%) nu au cauze cunoscute (scolioza idiopatica).

Cum poate evolua o scolioza idiopatica?

Principalii factori care permit aprecierea evolutiei unei scolioze idiopatice sunt:
  • varsta (cu cat scolioza apare la o varsta mai mica, cu atat prognosticul va fi mai defavorabil)
  • momentul aparitiei menstruatiei sau schimbarea vocii la baieti
  • semnele de maturitate osoasa si marimea (gradul) curburii-unghiul Cobb (se identifica pe radiografie)
  • forma curburii (toracala sau lombara - statistic, s-a observat ca scolioza cu o curbura toracala mai accentuata are un potential de evolutie mai mare)
  • gradul de rotatie vertebrala (se masoara cu ajutorul scoliometrului)

Care sunt variantele de tratament?

Kinetoterapia

Eficienta unui program intensiv de kinetoterapie a fost demonstrat deja prin mai multe studii. Scolioza poate fi tratata sau ameliorata in multe cazuri prin kinetoterapie, iar purtarea unui corset poate fi redusa prin efecutarea concomitenta a unui program de kinetoterapie. De asemenea, solutia chirurgicala poate fi evitata.

In prezent, exista mai multe metode de tratament prin kinetoterapie (Schroth,  Methode Lyonnaise, Side-Shift, FED), cea mai cunoscuta si eficienta fiind metoda Schroth. Tratamentul scoliozei prin metoda Schroth duce la stoparea progresiei curburii scoliozei, elongatia vertebrala, imbunatatirea posturii si a capacitatii pulmonare si tratarea durerii. Trebuie retinut ca tratamentul scoliozei nu trebuie sa fie alcatuit din exercitii generale, ci din exercitii specifice corespunzatoare tipului de scolioza, iar terapeutii trebuie sa fie calificati in una din metodele mentionate.

Tratamentul scoliozei prin terapia Schroth se poate realiza in regim de internare intr-un centru specializat sau ambulatoriu. In prezent, tratamentul ambulatoriu castiga teren datorita usurintei de efectuare si a eficacitatii lui, asemanatoare cu cea din internare. O sesiune de tratament ambulatoriu de 90 de minute/zi, efectuata de 5 ori/saptamana, timp de 1 luna in prezenta unui terapeut specializat este adesea suficient pentru a invata executarea corecta a exercitiilor si pentru a obtine o noua postura a corpului. Ulterior, pacientul este sfatuit sa execute singur programul acasa. Terapetul va efectua reevaluari la anumite intervale de timp si va schimba planul de tratament atunci cand este necesar.

Corsetul

Purtarea unui corset este necesara daca kinetoterapia nu este suficienta.

Un corset bun corecteaza deviatia vertebrala pana la cea mai buna pozitie posibila, fara durere! Efectul de corectare prin aplicarea unui corset poate fi foarte satisfacator, dar inutil daca corsetul nu poate fi purtat din cauza durerii.

Purtarea corsetului este absolut necesara in timpul pubertatii, cand are loc o crestere acelerata si trebuie combinat cu kinetoterapie specifica tipului de curbura al scoliozei.

Durata purtarii unui corset poate varia mult, in functie de varsta si maturitatea osoasa.

Un tratament de succes prin purtarea unui corset este reprezentat de stabilizarea unei curburi cu un grad mare de progresie, pana la incetarea cresterii osoase.

In prezent, corsetele Chêneau standard, Chêneau light si CAD/CAM Chêneau ofera o rata de succes, cuprinsa intre 80-95%.

Operatia

Operatia este in general recomandata de catre medici daca, in ciuda tuturor eforturilor, scolioza depaseste 50°.

Totusi, in nici un caz, indicatia pentru operatie nu ar trebui sa depinda doar de aspectul radiologic. Trebuie sa fie prezenti si factorii psihosociali. Daca pacientul cu scolioza nu se simte bine din punct de vedere mental cu deformatia pe care o are si de asemenea nu are nici o motivatie pentru kinetoterapie si purtarea unui corset, atunci singura solutie este operatia.

Operatia este partial estetica pentru pacient si rigidizeaza coloana vertebrala pe portiuni mari. De asemenea, pacientii ar trebui avertizati asupra faptului ca o corectie obtinuta prin operatie nu este neeaparat stabila. Dupa cativa ani de la operatie curbura scoliotica se poate reface!

Data actualizare: 22-11-2019 | creare: 22-11-2019 | Vizite: 1103
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: