Sforăitul este o problemă medicală!

©

Autor:

Sforăitul este o problemă medicală!
Advertorial oferit de ARIAL DENT

Somnul este o stare fiziologică reversibilă si are funcția de refacere a organismului. Dormim aproximativ o treime din viața. Se știe ca fiecare ființa vie are nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul suficient, de calitate, odihnitor, protejează sănătatea mintală, sănătatea fizica si îmbunătățește  calitatea vieții. Somnul este un proces fiziologic esential atât pentru om cât si pentru cele mai multe animale si face parte din nevoile fiziologice de baza, alături de sete si foame.

In timpul somnului
au loc câteva schimbări fiziologice importante si benefice, printre care:
  • scade tensiunea arterială si frecventa pulsului
  • se reduce activitatea creierului
  • scade frecventa respirației
  • încetinește metabolismul
  • se reduce funcția renală
  • se stimulează funcția endocrină prin creșterea melatoninei, a hormonilor tiroidieni, a hormonilor de crestere

Perturbările somnului însă sunt destul de frecvent întâlnite. O privare de somn sau o dereglare a ritmului circadian, poate duce la o deteriorare importantă a activităților zilnice.

Efectele lipsei de somn se resimt zilnic, dezechilibrele însă vor fii pe timp îndelungat:
  • fizic printr-o creștere a nevoilor energetice pentru susținerea activității fizice si intelectuale
  • aparatul cardio-vascular, aparatul digestiv si sistemul neuroendocrin sunt cele mai afectate, prin apariția precoce a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace cu infarct de miocard
  • scade capacitatea de concentrare
  • tulburări de comportament alimentar, tulburări de tranzit intestinal, gastrită
  • apar tulburări congnitive legate de felul in care persoana in cauza se va percepe pe sine, își va percepe performanțele, viața personală, viața de familie
  • apar sentimente si trăiri de inadecvare cu o lipsa de înțelegere din partea partenerului de viața

Unul din cauzele unui somn neodihnitor poate sa fie perturbat de sforăit.

Sforăitul este un fenomen acustic, care se petrece în timpul somnului ca o consecință a vibrațiilor structurilor nazo-orale, consecința rezistenței în fața fluxului de aer spre căile respiratorii superioare.

Sforăitul provoacă un grad mare de disconfort atât persoanei care îl prezintă, cât si persoanelor din jur ceea ce poate duce la o stare de nervozitate provocate de oboseală și se poate ajunge până la refuzul de a împărți patul conjugal sau locuința cu o persoana care sforăie, provocate de oboseală și se poate ajunge până la refuzul de a împărți patul conjugal sau locuința cu o persoana care sforăie.

Ca si consecințe asupra sănătății, sforăitul este un semn de alterare a procesului respirator care la rândul său poate avea consecințe de ordin fizic, psihic si comportamental de la un nivel scăzut până la tulburări grave: tulburări cardiace, iritabilitate, oboseala cronică, somnolență, dureri de cap, deficit de atenție, depresie,etc.

Celor care sforăie, li se poate recomanda profilactic scăderea greutății corporale care le va îmbunătății calitatea vieții, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool seara si însușirea igienei somnului:
  • menținerea unui orar regulat de somn; respectarea unui interval constant de somn, culcarea la aceeași ora seară de seară si trezirea la aceeași oră zi de zi
  • ritmul somn-veghe (circadian care este un “orologiu biologic”) trebuie reglat natural si anume la întuneric se secreta mai multă melatonina (hormonul implicat in generarea ciclului somn-veghe) in timp ce lumina (tv, calculator, etc.) suprima producția de melatonina
  • crearea unei atmosfere relaxante in dormitor
  • o dieta echilibrata si exerciuțiu fizic regulat (20-30 min./zi)
  • controlul stresului si anxietății
  • reglați modalitățile de adormire din cursul nopții; in cazul in care va treziți noaptea si nu puteți readormi, încercați câteva metode care va pot ajuta:
                - rămâneți in pat in poziție relaxanta
                - dacă sunteți treaz mai mult de 15 min, încercați sa citiți o carte relaxanta in lumina calda a veiozei (nu ecrane luminoase) si/sau beți un ceai de plante ușor
                - nu va gândiți la problemele de peste zi, nu căutați soluții, amânați grijile pentru a doua zi

Nu știți dacă sforăiți?

In cazul in care doriți sa va verificați “starea de somn” si sforăitul, puteți sa vă descărcați pe telefon/tableta, aplicații specifice, cum sunt, Snore Control, Snorelab, Snore Tester, Sleep Control, aplicații care va vor înregistra întreaga perioadă de somn/veghe in decursul mai multor săptămâni. Vă veți putea “asculta” si analiza perioada respectiva, luând cele mai bune decizii de îmbunătățire a calității vieții dvs.

Diagnosticul si tratamentul sforăitului, poate implica o abordare interdisciplinara cu medici pneumologi, cardiologi, ORL si ortodonti, care au aptitudini si competente in abordarea si tratarea tulburărilor de somn.

Aparatul intraoral de elecție, cu cele mai bune rezultate încă din prima zi, destinat sindromului de apnee si sforăit, recomandat si oferit de Clinica “ARIAL DENT” prin specialiștii săi, este dispozitivul OrthoApnea®. Acesta satisface toate îmbunătățirile dispozitivelor existente pentru eficientă si toleranta ridicată. Purtarea acestui aparat in timpul nopții, permite, avansarea mandibulei controlată milimetric, prin creșterea tonusului muscular la nivelul căilor respiratorii, colapsul faringian dispare, presiunea critică scade, creste permeabilitatea aerului eliminând sforăitul si îmbunătățind episoadele de apnee, cu rezultate notabile de îmbunătățire si a  calității vieții pacienților.

Dr.med.dent.Mirela Monica PEEV
Specialist in ortodonție si ortopedie dento-facială
Clinica “ARIAL DENT”

www.arialdent.com

Data actualizare: 24-02-2020 | creare: 24-02-2020 | Vizite: 834
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: