Sindromul de tunel carpian

©

Autor:

Advertorial oferit de BESTETIC

Sindromul de tunel carpian (STC) este o neuropatie periferica de compresie a nervului median la incheietura mainii.

Primele semne ale bolii apar in stadii incipiente si sunt date de amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor I-IV. In timp, amortelile si furnicaturile cresc in intensitate, si pot duce chiar la trezirea noaptea din somn. Daca acest sindrom nu este tratat, boala se poate agrava, instalandu-se si durerea.

Ce este tunelul carpian?

Tunelul carpian (TC) este un canal osteofibros situat la incheietura mainii. Este alcatuit din oasele carpiene, aranjate in arc de cerc, si un ligament rezistent si rigid care uneste oasele pe fata palmara. Acest tunel este inextensibil, iar din acest motiv, uneori, ligamentul carpian transvers poate apasa direct pe nervul median.

Prin tunel trece nervul median si noua tendoane flexoare, care asigura miscarea de flexie a degetelor.



Cauzele de aparitie ale unui sindrom de tunel carpian

Cresterea in volum a unor elemente din tunel, sau diverse traumatisme locale, produc o crestere a presiunii in tunel. Nervul median resimte negativ aceasta presiune si determina aparitia simptomelor descrise mai sus.

Cauzele exacte ale bolii sunt foarte greu de determinat, dar ca si potentiale cauze se pot enumera: cauze genetice, sarcina, diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea si insuficienta renala cronica.

Cum se pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian?

Primul pas este catre o examinare clinica facuta de un specialist in chirurgia mainii, care va face cateva teste specifice de provocare a simptomelor: testul Phalen si testul Durkan.

Daca se confirma suspiciunea de sindrom de tunel carpian, sunt necesare si alte examinari paraclinice. Electromiografia (EMG) si ecografia ne pot ajuta sa diferentiem sindromul de alte diagnostice cu care acesta se poate confunda.

Investigatia indispensabila pentru un diagnostic corect este Electromiografia (EMG). Aceasta ofera date complete despre suferinta nervului median, si face posibila stabilirea tipului de tratament.

Merita mentionat faptul ca Sindromul de tunel carpian apare in 75% din cazuri la ambele maini.

Tratamentul sindromului de tunel carpian

In urma studiilor de conducere nervoasa si a evaluarii clinice, un specialist in chirurgia mainii poate stabili necesitatea instituirii tratamentului.

In stadii incipiente se instituie tratamentul conservator, adica medicamentos. Pe langa antiinflamatoare locale sau generale, este necesara si purtarea unei orteze specifice. Aceasta are rolul de a imobiliza articulatia incheieturii mainii, si faciliteaza ameliorarea simptomelor.

Daca boala este rezistenta la tratament, sau s-a agravat intr-un stadiu mediu, respectiv sever, este obligatoriu de luat in discutie tratamentul chirurgical de decompresie.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si marirea diametrului canalului. Este o procedura relativ usor de suportat, de durată scurta, care se poate face in regim de ambulator sau spitalizare de zi. Daca operatia este facuta cat mai devreme, prognosticul si recuperarea sunt foarte bune.

Ce se intampla daca sindromul nu este tratat?

Sindromul de tunel carpian este o boala care se agraveaza in timp, iar neglijarea tratamentului duce la degradarea nervului median.

Citeste mai multe detalii despre un sindrom de tunel carpian aici.

Data actualizare: 08-12-2020 | creare: 08-12-2020 | Vizite: 549
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: