Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Gr. Alexandrescu” Bucuresti

Bucuresti (Bucuresti)
Adresa: str. Iancu de Hunedoara, nr. 30-32, sector 1
Telefon: 021 316 93 66
Web: spitalulgrigorealexandrescu.ro
Amplasat in inima orasului constructia inca mai pastreaza amprenta sfarsitului de secol - XIX. Cladirea ridicata in 1886 este de fapt este al treilea local in care se muta primul Spital de Copii nu numai din tara dar si din Balcani.
Acesta a fost infiintat in urma dispozitiilor date in 1857 de Caimacanul Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica.

Proiectul de organizare a spitalului, elaborat de doctorul Iuliu Baras. Inceputurile au fost modeste: s-a inchiriat o locuinta cu 40 de paturi, chiar casa doctorului Baras din cartierul Dudesti, unde spitalul si-a deschis portile in 1858. Era pentru prima data cand ingrijirea speciala a copiilor bolnavi se facea separat de aceea a adultilor. Afectiunile medicale erau internate impreuna cu cele chirurgicale.

Dupa 20 de ani si acest local devine neincapator si demodat fata de progresele facute in amenajarea spitalelor. Eforia cumpara de la Societatea Liceului Sfantul Gheorghe un loc pe Soseaua Basarabilor colt cu strada Clopotarii Vechi si pe acest teren hotaraste sa cladeasca un spital modern pentru copii.

In 1894 se transforma cateva incaperi din interorul spitalului in sali de operatie; trei ani mai tarziu se contuieste al doilea pavilion izolat, tot pentru bolile contagioase si se introduce sistemul de iluminat cu gaz aerian. Imbunatatirile sunt evidente, spitalul functionand in conditii din ce in ce mai bune. Se interneaza copii de ambele sexe pana la varsta de 14 ani, iar copiii mici, care nu pot fi despartiti de mame, sunt internati impreuna cu ele. In spital se desfasura o bogata activitate clinica, didactica si stiintifica.

In 1899 functionau trei servicii: medical, sub conducerea doctorului Nicolae Tomescu, unde se infiinteaza clinica infantila a facultatii de medicina, chirurgical sub conducerea doctorului Grigore Romniceanu, profesor la Facultatea de Medicina si serviciul de boli contagioase sub conducerea doctorului Miron Mirunescu, compus din doua pavilioane izolate si separate.

In 1942, clinica medicala condusa de profesorul Alfred Rusescu se muta la Spitalul CFR2, serviciul medical din spital ramanand sub conducerea doctorului Corneliu Constantinescu. Subrezit in urma cutremurului din 1940 si a bombardamentelor din timpul razboiului, in 1959 si 1960 spitalul este reparat si modernizat.

De-a lungul timpului in clinicile sale s-au format generatii de specialisti pediatri, de chirurgie infantila si ortopedie.

Astazi, Spitalul Clinic Central de Copii Grigore Alexandrescu face parte din Complexul de Spitale de Urgenta din Bucuresti - 6, din care 2 de copii - si asigura urgentele pentru peste 1.200.000 de copii din Bucuresti si din judetele limitrofe capitalei.