Tratamentul Endoluminal cu laser in boala varicoasa

©

Autor:

Advertorial oferit de Clinica Ortomed Alex Bucur
Datorita incidentei crescute si raspandirii largi in randul populatiei adulte (15-30%) , la ora actuala, boala varicoasa nu mai este doar un capitol anume din manualele medicale, dimpotriva termenul de “varice” se aude la tot pasul.
Varicele hidrostatice  nu sunt altceva decat dilatatii permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare (vena safena mare=interna, vena safena mica=externa). Fiecare vena este dotata in interior din loc in loc cu valve care permit curgerea sangelui doar intr-un singur sens, spre inima. In momentul in care valvele sunt incontinente, afectate, sangele va curge prin vene aberant in toate sensurile, fapt care duce la aparitia de dilatari la nivelul venelor si instalarea pe plan clinic a insuficientei venoase  cronice cu rezultatele atat de neplacute atat estetic cat si functional si simptomatic.
Dintre numerosii factori favorizanti ai aparitiei bolii varicoase, cum ar fi spre exemplu  ortostatismul prelungit, sarcina,  efortul muscular intens si prelungit, mai ales efortul brusc, brutal,  caldura si umiditatea excesiva,  obezitatea, deregleri hormonale,  traumatisme de la nivelul membrelor inferioare,  mostenirea genetica se pare ca ocupa astazi locul cel mai insemnat.
Varicele afecteaza ambele sexe cu precadere sexul feminin. La nivel mondial se considera insa ca boala afecteaza in egala masura atat femeile cat si barbatii, diferenta constand in faptul ca sexul frumos apeleaza mai des la medic pentru aceasta problema din motive estetice.  Evolutia bolii este lenta, de cele mai multe ori fara dureri, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic foarte tarziu, dupa 10-15 ani de evolutie, cand au aparut deja complicatiile si interventia chirurgicala este mult mai dificil de efectuat.
Cele mai frecvente simptome si semne care apar sunt senzatia de picioare obosite, tensiune gambiera, amorteli, carcei, furnicaturi, tumefiere gambiera , precum si aspectul pe care-l cunoastem cu totii in stadiile avansate : dilatatii venoase multiple, lacuri si pachete varicoase inestetice, adevarati “ciorchini” de vene tortuoase.

Lucrul cel mai important de stiut este ca varicele se pot vindeca!

Netratate  insa in timp util-primii doi, trei ani de la aparitie, varicele pot evolua spre forme complicate. Exista trei complicatii de temut ale bolii varicoase: tromboflebita superficiala varicoasa (varicoflebita)-coagulare a sangelui in interiorul venei varicoase, tulburari trofice cutanate- ce merg de la modificari de culoare ale tegumentului, eczema varicoase, dermatita de staza,  pana la aparitia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu aparitia unei hemoragii masive.
Boala varicoasa trebuie astfel tratata atat datorita acuzelor simptomatice si estetice , dar si  pentru a impiedica aparitia complicatiilor.

In ce priveste tratamentul bolii  exista astazi o gama variata de proceduri chirurgicale, de la interventia clasica deschisa de smulgere a venei cu probleme (stripping plus extirpari de pachete varicoase), la tratamentul ambulator si pana la terapia cu laser, metoda cea mai noua si mai moderna de tratament.
In afara de cazurile cu indicatie curativa din motive preponderent  estetice, care este relativa si in legata de dorinta pacientului, aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi prin tratament ambulator si se obtin rezultate optime atat din punct de vedere patogenic (cauzal), cat si estetic. Procentul de recidiva dupa majoritatea terapiilor moderne este sub 5 % la circa 10 ani de la interventie comparativ cu operatia clasica in care recidivele apar in procent de 25-30%.
Avand in vedere caracterul minim invaziv al acestor noi proceduri, se poate repeta  usor tratamentul pentru completarea rezultatelor primei operatii in cazurile rare de recidiva.

Terapia cu laser (ILVO-intralumenal vein occlusion)  este o procedura minim invaziva care nu necesita spitalizare, anestezia propusa este locala inlaturand astfel riscurile si complicatiile altor tipuri de anestezie si efectele adverse ale drogurilor anestezice, reprezentand un mare salt in chirurgia ambulatorie a varicelor hidrostatice.
Este cel mai modern tratament chirurgical al varicelor fara stripping (adica fara smulgerea venelor insuficiente) si consta in fotocoagularea termica cu contractie tisulara si distrugerea colagenului din perete vasului, ducand astfel la obliterarea si/ sau distrugerea venelor tratate.
Laser terapia este indicata ideal persoanelor cu boala varicoasa in primele stadii de dezvoltare, cand insuficienta venelor e de grad mic si mediu, inainte de aparitia complicatiilor, cu alte cuvinte persoanelor educate in ce priveste boala lor si care se prezinta  timpuriu la medic.Terapia nu se adreseaza pacientilor care sufera si de afectiuni arteriale circulatorii, au tromboze venoase profunde sau cei cu tare multiple asociate. Venele varicoase tortuoase sau cu malformatii datorita imposibilitatii tehnice de cateterizare nu pot fi abordate in acest fel. Deoarece nu toate formele si stadiile de boala varicoasa pot fi tratate cu laser, alegerea cazurilor ca la majoritatea tratamentelor chirurgicale este foarte importanta, de altfel de aceasta depinde si succesul metodei.
Cu toate acestea experienta locala, de peste 5 ani, a demonstrat ca foarte multe din cazurile considerate teoretic depasite evolutiv pentru metoda moderna au fost rezolvate cu succes prin tehnici combinate intre ocluzia intraluminala  cu laser si interventii minime chirurgicale pe pachetele varicoase dificile, bineinteles in aceleasi conditii de confort maxim pentru pacient.
Aceste succese terapeutice necesita insa prezenta si experienta unui medic specialist in chirurgie vasculara si a unei dotari complete a clinicii respective, si nu pot fi obtinute in simple servicii cu regim cosmetico-medical ce se bazeaza exclusiv pe utilizarea  aparaturii.
Procedura rapida si cu disconfort minim pentru pacient, tratamentul endovenos se face sub ghidaj ecodoppler. Folosind metoda punctiei venoase sau doar o mica incizie de circa 2-3 mm se introduce fibra optica prin vena afectata (safena mare sau safena mica) ascendent pana la nivelul jonctiunii safeno-femurale si sub control ecografic laserul oblitereaza vena de sus in jos pe dinauntru.  Durata unei interventii este minima , in circa 3 ore de la interventie pacientul se mobilizeaza, paraseste clinica pe propriile-i picioare si  merge  acasa sa-si continue activitatile cotidiene.
Tehnica este considerata revolutionara, cu avantaje evidente fata de metoda clasica cum ar fi absenta cicatricilor si a durerii postoperatorii, fara lezarea tesuturilor invecinate si foarte important absenta spitalizarii. Lipsa hematoamelor care apar la o interventie clasica , deschisa de stripping, este un alt avantaj al tehnicii si un beneficiu considerat important de catre pacient. Pe langa evidentele avantaje estetice  pe care ni le ofera procedura, exista si rezultate patogenetice impresionante ( ocluzii complete postoperator citate in literatura de peste 98% cu o rata de repermeabilizare minima).

Clinica Ortomed Alex Bucur , dedicata de la inceput introducerii unor proceduri revolutionare, de ultima ora, in domeniile : ortopedie, chirurgie vasculara, chirurgie estetica, chirurgie infantila, ofera pacientilor servicii complete in domeniul vascular:
- un consult profesionist bazat atat pe echipamente moderne ca Doppler vascular, Ecograf doppler color, masuratori volumetrice digitale  cat si pe un clasic, dar atat de important, consult clinic direct si o discutie informativa  sincera si libera intre chirurgul vascular si pacient
-tratamentul varicelor reticulare , a teleangiectaziilor, “spider veins” prin scleroterapie chimica sau, in functie de caz, coagulare laser de suprafata
- tratamentul cu laser endoluminal al bolii varicoase cu ajutorul procedurii ILVO , a echipamentului MedArt 426, de ultima generatie cu laser de 810 nm si kituri intravenoase de unica folosinta
- tratamentul aditional procedurii laser, minim invaziv, constand in flebectomii minime, fara suturi si cicatrici
proceduri chirurgicale moderne ca alternativa la terapia laser in cazurile speciale , cu evolutie indelungata a bolii si complicatii
Trebuie sa subliniem inca o data importanta existentei unui departament complet de chirurgie vasculara , care este capabil sa trateze orice forma evolutiva a afectiunii si mai ales sa poata trece imediat la o procedura chirurgicala clasica in functie de situatia clinica fara a fi necesar transferul pacientului intr-un alt serviciu medical.De asemenea, specializarea personalului si dotarea cu echipament complet operator si de terapie intensiva permite gestionarea oricarei ( putin probabila) complicatie sau incident intra si postoperator. Nu in ultimul rand clinica poate oferi un tratament chirurgical clasic, deschis, mai putin costisitor, in cazurile cu astfel de indicatie unica , fara a cadea in capcana de a propune ILVO oricarui pacient, in ciuda ratiunilor strict economice.

Mai multe informatii puteti obtine direct de la clinica. Pentru o programare sau informatii aditionale va rugam sa sunati la 0264 592 230 sau sa accesati site-ul www.clinicaortomedab.ro.

Data actualizare: 03-12-2011 | creare: 24-03-2011 | Vizite: 6632
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: