Traumele existențiale și urmările lor

©

Autor:

Traumele existențiale și urmările lor
Advertorial oferit de Cabinet individual de Psihologie Gosa Carmen Dolores

În traumele existențiale este vorba despre situații de viață și de moarte, de a fi sau a nu fi.

Conflictul emoțional fundamental este neputința de a acționa și a te salva în pofida primejdiei de moarte percepute. Frica de moarte este sentimentul central al acestei situații traumatice. Acestui sentiment i se pot alătura sentimente de vinovăție, pentru că trebuie să privești neputincios cum mor sau suferă alții. Sentimente de rușine, pentru că poți fi învins, umilit de o persoană mai puternică sau se poate ca într-o situație traumatizantă să pierzi controlul asupra musculaturii sau intestinului.

În lagărele de concentrare s-a dovedit cea mai important protecție împotriva morții premature menținerea relațiilor interumane. Cine nu avea, izolat, ca țintă menținerea propriei supraviețuiri, ci era gata să împartă cu alții și puținul pe care-l avea, putea conta pe loialitatea celorlalți. Sprijinul grupului în păstrarea sentimentului de apartenență i-a ajutat pe unii să facă față acestei situații extreme.

Partea traumatizată acționează pe tăcute, mai departe, în întregul structurii personalității, și este foarte trează, pentru a adulmeca toate semnalele pericolului care ar putea anunța o nouă instalare a situației traumatice.  Evitarea fricii produce totuși frică, pentru că presupune în mod logic preocuparea legată de cauzele fricii.

Recunoscând că sentimentele descrise de cineva sunt simptome de traumă, în multe situații din terapie devine considerabil mai ușor să se ajungă la miezul problemelor. Atacurile de panică pot să-și aibă cauza într-o situație traumatică trăită înainte sau pot apărea din frica transferată de la om la om prin atașamente sufletești. Evitarea relațiilor apropiate sau construirea de relații disfuncționale pot fi influențate de o astfel de experiență traumatică în istoria personală ori în istoria de viață a familiei.

Situațiile de traumă existențială este important să fie înțelese ca încurcături caracteristice unor împrejurări nefericite, care nu se pot repeta mereu.

Traumele existențiale sunt lovituri ale soartei, iar siguranța se dobândește prin acțiuni ale omului.

În cabinetul de psihoterapie îți poți înțelege propriile trăiri și poți dezvolta noi mecanisme funcționale și benefice de funcționare prin parcurgerea unei intervenții psihoterapeutice de lungă durată.

Știi, te vei întreba când îți va fi greu cum poți să programezi și să revii la programare, aici, în cabinet. Și vei înțelege. Apoi probabil vei putea trăi experiența dacă te hotărăști să urmezi programarea și să afli ce îți dorești cu adevărat pentru tine.

Psihoterapeut Integrativ Goșa Carmen Dolores

Data actualizare: 19-09-2019 | creare: 19-09-2019 | Vizite: 1361
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: