Umbrelele de soare

©

Autor:

Umbrelele de soare
Una dintre metodele de a ne proteja de soare, atunci când mergem la plajă sau petrecem timp în grădină sau la terasă, este să ne ascundem sub umbrelele de soare. Cât sunt însă de eficiente, câtă protecție solară ne oferă și de ce ar trebui să ținem cont dacă achiziționăm o astfel de umbrelă?

Contrar așteptărilor, umbrele de protecție împotriva soarelui le-au precedat pe cele împotriva ploii, chiar dacă astăzi această utilizare din urmă este cea mai frecventă. În secolele XVIII și XIX, umbrelele de soare erau un accesoriu obligatoriu al femeilor atunci când se expuneau la soare, urmând ca în secolul următor produsele de protecție solară și hainele cu protecție UV să le ia locul. Un studiu publicat în 2013 arată că umbrelele de soare de mână continuă să fie un accesoriu pentru femeile din Asia și Orientul Mijlociu. (1), (2)

Umbrelele de soare și protecția solară

Încă de la început trebuie menționat că umbrela de soare nu oferă o protecție solară totală.

Deși căutarea umbrei este una dintre metodele de prevenire a arsurilor solare și a altor efecte nocive ale razelor UV (melanom, îmbătrânirea pielii, cataractă, afectarea ADN-ului etc), mai ales în intervalul 10.00-16.00, umbra oferită de umbrelele de soare nu este completă. Skin Cancer Foundation avertizează privind posibilitatea ca razele UVB (considerate cele mai periculoase) să ajungă indirect la piele, fiind reflectate de nisip, asfalt sau apă. O protecție eficientă oferită de umbră este atunci când de la adăpostul ei nu putem vedea deloc cerul, ceea ce nu este cazul sub o umbrelă sau sub un copac.

Materialele din care sunt confecționate umbrelele de soare au un SPF (factor de protecție solară) care poate varia între 3 și 106 și un UPF (factor de protecție împotriva razelor ultraviolete) de până la 50. Însă indiferent de protecția dată de umbrelă prin cei doi factori, rămân ultravioletele indirecte, a căror cantitate este proporțională cu suprafața de cer vizibilă de sub umbrelă. (3)

Un studiu din 2010 realizat de cercetătorii spanioli de la Universitatea din Valencia a arătat că materialele din care sunt confecționate umbrelele de soare pot absorbi majoritatea razelor solare directe, însă 34% din cele indirecte ajung totuși la piele, prin părțile neprotejate de umbrelă. Autorii studiului au ajuns la acest rezultat plasând la baza umbrelelor (de culoare albastră și albă) un senzor pentru detectarea razelor ultraviolete. (4)

Într-un studiu recent (publicat în mai 2016, în Journal of the American Academy of Dermatology), cercetătorii au comparat efectul de protecție oferit de umbrela de soare comparativ cu protecția dată de aplicarea pe piele a unei creme cu SPF 100. Cei 81 de participanți au fost distribuiți în două grupuri, fiecare grup utilizând în același timp una dintre cele două metode de protecție solară, timp de 3,5 ore de expunere la soare pe o plajă din Texas, în luna august. Evaluări ale pielii fiecărui participant au fost făcute înainte de expunere și după 24 de ore. S-a observat că:
  • produsul cu factor SPF 100 a oferit o protecție bună împotriva arsurilor solare (mai puțin pentru față), comparativ cu umbrela de soare;
  • la doar 25% dintre participanții care au aplicat crema de protecție au apărut eriteme, spre deosebire de 78% din grupul care a stat sub umbrelă;
  • leziunile pielii provocate de razele solare s-au agravat la 49,5% dintre participanții care au folosit umbrela de soare, comparativ cu 6,1% din grupul care a folost crema cu SPF 100.

Concluzia generală a autorilor a fost că umbrela de soare nu oferă o protecție suficientă împotriva razelor UV la o expunere prelungită, de aceea recomandă aplicarea de produse cu factor SPF, pentru o protecție optimă. (5), (6)

Umbrelă albă, neagră sau colorată?

Informațiile în urma studiilor privind culoarea pe care ar trebui să o aibă umbrela de soare sunt relativ reduse și contradictorii.

În 2009, cercetătorii din cadrul American Chemical Society au publicat un studiu în care au comparat capacitatea de absorbție a razelor ultraviolete a aceluiași material vopsit în nuanțe de roșu, albastru și galben. Capacitatea cea mai ridicată de absorbție a razelor UV au avut-o materialele vopsite în nuanțe intense de albastru, iar cea mai mică – cele de galben. (7)

Un studiu mic din 2013 a comparat 23 de umbrele de mână în privința abilității de a bloca radiațiile ultraviolete (UVR) și a arătat că cele negre ar fi mult mai eficiente în a proteja împotriva UVR decât alte culori, în timp ce umbrelele albe ar fi cele mai puțin recomandate. (8)

Pe de altă parte, o culoare închisă sau un model cu culori întunecate va absorbi mai multă lumină și va emana mai multă căldură dedesubt. În acest sens trebuie făcută distincția între „protecția de ultraviolete” și „protecția de căldură”, în ideea că o culoare închisă ar putea avea o capacitate mai mare de a reține razele UV, dar emanând mai multă căldură și invers, albul sau o culoare deschisă să nu fie la fel de eficient în a proteja de razele UV, dar să nu producă la fel de multă căldură dedesubt.

Recomandări pentru alegerea unei umbrele de soare

Culoarea este doar una dintre caracteristicile care pot face diferența între umbrelele de soare. Alte aspecte pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când achiziționăm o umbrelă sunt:
  • Optați pentru umbrele realizate din materiale cu protecție solară, care să blocheze radiațiile ultraviolete (UPF - factor de protecție ultraviolete - de minimum 30).
  • Alegeți o umbrelă a cărei pălărie este generoasă; cu cât diametrul ei e mai mare, cu atât mai bună va fi acoperirea oferită.
  • Evitați umbrelele transparente, pentru că acestea nu oferă umbră deloc. (1)

Nu în ultimul rând, protecția împotriva razelor ultraviolete nu trebuie lăsată doar pe seama umbrelelor de soare, ci trebuie suplimentată cu aplicarea de produse cu factor de protecție pe piele.

Data actualizare: 29-06-2016 | creare: 29-06-2016 | Vizite: 5923
Bibliografie
(1)How to Choose the Best Rain Umbrella, link: https://www.outdoorgearlab.com/Umbrella-Reviews/Buying-Advice
(2)UV Radiation Protection by Handheld Umbrellas, link: https://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1670412
(3)If You Can See Sunlight, Seek the Shade, link: https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/shade/seek-the-shade
(4)Ultraviolet Radiation Protection by a Beach Umbrella, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1751-1097.2009.00677.x/abstract
(5)Comparison of sunburn protection offered by beach umbrella against high SPF sunscreen in a randomized in use study, link: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(16)01015-X/abstract
(6)Comparison of sunburn protection offered by beach umbrella against high SPF sunscreen in a randomized in use study, link: https://www.jnj.com/sites/default/files/pdf/16-AAD-W16-Ou-Yang-Shade-vs-SPF100-poster_KL01_cdt02Feb16_Final.pdf
(7)Some Color Shades Offer Better Protection Against Sun’s Ultraviolet Rays, link:
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091014130708.htm
(8)UV Radiation Protection by Handheld Umbrellas, link: https://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1670412
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: