Vaccinul antigripal, mai eficient dacă e administrat dimineața

©

Autor:

Vaccinul antigripal, mai eficient dacă e administrat dimineața
Un nou studiu, publicat în jurnalul medical Vaccine, sugerează că vaccinul antigripal este mai eficace administrat dimineața, inducând un răspuns imun mai important și mai eficient.

La studiul realizat de cerectătorii de la Universitatea din Birmingham au participat 276 de adulți peste 65 de ani care au fost vaccinați împotriva a 3 tulpi de virus gripal, unii dimineața (orele 9-11), iar alții după-amiaza (orele 15-17). La o lună după vaccin, participanții imunizați dimineața au înregistrat un titru de anticorpi semnificativ crescut împotriva a 2 din cele 3 tulpini de virus, comparativ cu cei vaccinați după-amiaza. Pentru a 3-a tulpină, nu au existat diferențe notabile.

În decursul unei zile, sistemul imun prezintă fluctuații, iar cercetătorii au dorit să observe dacă acest lucru influențează răspunsul anticorpilor la vaccinare. Rezultatele studiului ar putea ajuta la elaborarea unor strategii mai eficiente pentru vaccinare și acest lucru nu doar în cazul imunizării antigripale.

Deși vaccinarea antigripală face parte din schema națională de imunizare în multe țări, anual sunt raportate între 250000 și 500000 de decese cauzate de virusul gripal. La persoanele peste 65 de ani riscul de deces este mare din cauza incapacității sistemului imun de a produce suficienți anticorpi protectivi chiar și în urma vaccinului.

Echipa de cercetători va continua studiul pe un eșantion mai mare de persoane, pentru a observa dacă vaccinul administrat dimineața are eficiență la majoritatea celor peste 65 de ani, inclusiv a celor cu boli asociate, precum diabet, boală hepatică și renală, care scad imunitatea. De asemenea, ei vor să studieze dacă vaccinarea dimineața este eficientă și pentru vaccinul anti-pneumococic, care protejează împotriva pneumoniei.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-04-2019 | creare: 28-04-2016 | Vizite: 1856
Bibliografie
Vaccinations are more effective when administered in the morning, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-vaccinations-effective-morning.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum