Dietă + operatie de hernie

16-03-2018
Gliphy
Nu este medic/terapeut
Gliphy
Bună tuturor!
Sunt nouă pe acest forum și am venit să cer părerea cuiva.
Eu de aproximativ 2 ani sunt la dietă. Ce inseamnă asta, mănânc sanatos (bine inteles ca am scaparile mele uneori, zile in care mananc dezordonat, zile in care nu mananc din lipsa de timp, zile in care am o dieta prestabilită etc). M-am obisnuit cu un stil de viata cat de cat sanatos, astfel că de la 57 de kilograme am ajuns la 45. In ultima vreme am început să combin stilul de alimentație cu sportul pentru ca pielea de pe abdomen era putin lăsată, putin.
Ieri m-am operat de hernie ombilicala, toate frumoase, azi m-au lasat acasa. Operatia e frumoasă, e curată. Am inteles ca dupa aproximativ o luna, o luna si jumatate ma pot intoarce la afectivitatea fizica pe care o aveam.
Avand in vedere ca zona (buricul si împrejur) e cam unflata, dupa ce se va vindeca voi reveni la forma initiala ? Si cum as putea sa combin alimentatia astfel incat sa ma mentin si fara sport.
Probabil e o intrebare sau o problema pusa cam stupid, insa am muncit mult sa ajung aici, si avand in vedere ca am niste dureri extraordinar de mari si abia ma pot misca am fost nevoita sa mananc doar produse de panificatie, covrigi, chipsuri din orez, niște fulgi si mere, biscuiți. In principiu, doar mancare nesanatoasa. Ma mustră constiinta.
Sunt conștientă ca probabil doar o zi nu contează. Dar nu voi rezista mancand 2 saptamani asa.
4 comentarii
0
16-03-2018, ora 20:31
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Draga Gliphy,
In primul rand as vrea sa va spun ca termenii de “dieta” ca si cel de “alimentatie sanatoasa” sunt atat de larg folositi de toata lumea, si in acceptiunea generala, astfel ca ei se raporteaza la valorile de referinta ale fiecaruia dintre noi, pentru ca, iata, ca ce consider eu ca e sanatos, poate ca altcuiva nu i se pare la fel de sanatos.
De aceea, pentru a discuta despre aceste aspecte si in cunostinta de cauza, ar trebui sa ne vorbiti mai mult despre ce dieta este vorba sau ce hrana sanatoasa formeaza dieta pe care singura v-ati stabilit-o.
Simplul fapt ca de la 57 kilograme ai ajuns la 45 – inseamna ca sunteti o persoana miniona, iar la 57 de kilograme, ar trebui sa ma gandesc ca erati supraponderala? Sau aiveti niste standarde greutate/inaltime mai severe?
Dupa operatia de hernenie inghinala recuperarea este destul de rapida. Desi efortul fizic nu este permis decat dupa 25-30 de zile de la interventie, reluarea celorlalte activitati fizice se face sustinut, dar gradual, atat cat sa nu produca durere sau discomfort. Se incurajeaza plimbarile scurte, chiar imediat dupa inteventie. Nu se accepta ridicarea de greutati, exercitii ce intereseaza muschii abdominali, dar se pot face plimbari, se pot urca si cobori scari. Asa si cu alimentatia. Desi nu exista restrictii din acest punct de vedere, alimentatia se reia tot gradual si se recomanda alimente mai usoare, in cantitati mici si dese, alimente cu continut de fibre, lichide, si, bineinteles, o alimentatie cat mai sanatoasa.
Puteti deci, consuma din plin lactate ca iaurturi, branza de vaci, carne, mai ales carnea laba, pestele, legume diferite atat proaspete si cat si soteuri, evitand, bineinteles, fast-food-ul, prajelile, bauturile racoritoare carbogazoase, sosuri grase, smantana, etc.
In alta ordine de idei, biscuitii, covigii, chipsurile de orez, fulgii si merele n-ar trebui catalogate drept nesanatoase, decat daca ne referim la faptul ca au fost consumate - poate -in exces fapt ce a inclinat balanta energetica in favoarea glucidelor. Dar eu chiar cred ca va ingrijorati fara a avea motive temeinice, pentru ca sunt convinsa ca imediat ce va veti reface cat de cat, va veti reveni la situatia cu care ati fost obisnuita inainte de interventie.
Asadar, aprofundarea discutiei, necesita mai multe detalii din partea dumneavoastra.
Eu va doresc recuperare cat mai usoara si fara nicio mustrare de constiinta!
Va mai astept cu intrebari.
0
16-03-2018, ora 21:24
Gliphy
Nu este medic/terapeut
Gliphy
Mulțumesc pentru răspuns!
Prin stil alimentar sănătos ma refer in mare parte la fructe, legume, carne slabă, fulgi/tărâțe de ovăz, hrișcă și așa mai departe.
Nu mananc de ani buni pâine, nu folosesc sare/zahăr, făină albă (doar ce mai mănânc uneori alimente făcute din făină cumpărate gata gătite din comerț), cărnuri grase, mezeluri și asa mai departe.
Sunt fană a iaurturilor. Dulciuri mănânc destul de rar când am pofte mari sau sunt foarte stresată și nu am de ales fiind pe drumuri.

Am încercat si astăzi să mă plimb însă durerea este prea mare, și singurele surse de hrană pe care le-am avut pe moment au fost alimentele pe care le-am menționat in prima postare. Stiind ca nu am voie sa depun efort si să imi fac exercițiile îmi e teamă să nu cresc foarte mult în greutate in această perioadă dacă nu voi avea șansa sa schimb ceva in alimentație.

Într-adevăr, sunt cam pitică si greutatea de 45 îmi e cea mai potrivită. Nu sunt slabă tare, nici plinuță, ppt spune ca e perfectă această greutate.
0
16-03-2018, ora 22:45
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Se poate observa cu usurinta ca aveti un anumit “stil” de a va alimenta, sanatos, ingrijit.
Vreau sa va asigur ca doar o perioada scurta cat sunteti in recuperare nu va va crea probleme in ceea ce priveste greutatea.
Mai mult, dupa o interventie chirurgicala, fiziologic, se inregistreaza chiar o scadere ponderala.
Asadar, nu trebuiebuie sa va faceti griji de cresterea greutatii. Concentrati-va pe recuperare, interventia este de finete, fara ABSOLUT niciun efort depus, dar nu sedentar, ci activ fizic – atat cat va este permis!
Veti vedea ca lucrurile vor merge bine si nu veti inregistra crestere ponderala.
Va astept aici, pe forum, sa-mi confirmati daca am avut dreptate.
Sanatate si toate cele bune va doresc!
0
17-03-2018, ora 00:08
Gliphy
Nu este medic/terapeut
Gliphy
Mulțumesc pentru informații!
Singurul motiv pentru care sunt atât de stresată este că m-am unflat foarte tare in urma intervenției și nu eram sigura dacă acesta este motivul si am sa revin la normal sau nu.
Am să revin cu rezultatele. Mulțumesc din nou!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.