Abcesul dentar la copii

©

Autor:

Abcesul dentar la copii

Ce este abcesul dentar?

O dantură suferindă este un mediu prielnic pentru infecțiile bacteriene. Ca răspuns la această agresiune, se formează un „buzunar” de puroi la nivelul gingiei sau în jurul rădăcinii dintelui. Abcesul se poate dezvolta la orice vârstă, copii sau vârstnici.

O urgență stomatologică!

Lăsat netratat abcesul dentar se poate transforma într-o infecție complexă ce diseminează si afecteazăîntregul organism, începând cu zonele vecine (maxilar, cap, gât).

Acestea nu trec de la sine. Necesita atenție medicala de specialitate, oferită de un medic stomatolog sau endodont, care va drena puroiul, curățând și igienizând cavitatea.

Există mai multe tipuri de abces dentar, în funcție de localizarea acestuia și modul de formare:
  • Abcesul periapical, localizat la vârful rădăcinii dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile netratate care pătrund în pulpa moale a dintelui, prin canalul radicular, putând ajunge la țesuturile de sub dinte.
  • Abcesul parodontal, localizat pe gingia de lângă rădăcina dintelui afectat. Acest abces se poate extinde rapid către os sau țesut.
  • Abcesul gingival, localizat pe gingii, cel mai răspândit la copii. Acesta nu afectează suplimentar structura dintelui.

Factorii de risc pentru dezvoltarea abcesului

  • Igiena dentară deficitară. Dacă cel mic nu are grijă de sănătatea dinților și gingiilor sale crește riscul de apariție a cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale, a abceselor dentare și a altor complicați dentare și bucale.
  • Dieta bogată în zahăr. Consumul frecvent de alimente care conțin zahăr, precum dulciurile și băuturile carbogazoase, poate contribui la apariția cariilor dentare și implicit al abceselor.
  • Gura uscată. A avea o gura uscată creste riscul de apariție a cariilor dentare.
  • Traumatismele dentare. Acestea pot duce la probleme de tip malocluzie dentară.

Simptomele abcesului dentar la copii

Ca părinți este important să recunoaștem un abces gingival și să conștientizăm gravitatea acestuia. Din fericire, abcesul prezintă semne de avertizare clare, precum dureri orale și umflături faciale, ce sunt ușor de observat.

Printre primele simptome ale abcesului dentar este durerea intensă cauzată de presiunea puroiului, durere ce se poate extinde la nivelul maxilarului, urechilor sau gâtului. O dată ce abcesul s-a format, durerea scade în intensitate, însă celelalte semne, ce includ umflarea sau roșeața feței, devin vizibile.

Simptome:
  • Durere la mestecat
  • Dureri spontane de dinți
  • Sensibilitate la cald sau la rece
  • Umflarea gingiilor vecine
  • Ganglioni măriți de la nivelul gâtului sau maxilarului umflați

Abcesul nu este o afecțiune care trece de la sine. Este esențial ca în momentul în care suspectați că cel mic are un abces să apelați la un consult de specialitate pentru a inspecta, curăța și preveni extinderea infecției. Este contraindicat tratamentul acasă, cu analgezice sau antibiotice, pentru a nu înrăutății problema.

În momentul în care piticul prezintă unul din următoarele semne, este necesar să vă prezentați de urgență la medic:
  • Febră
  • Dificultăți de respirație
  • Dificultăți de înghițire
  • Umflarea feței
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Confuzie

Tratamentul abceselor dentare la copii

Abcesele dentare trebuie tratate fără întârziere de către un medic stomatolog pentru a nu permite acestora să producă complicații ce îi pot pune viața în pericol micuțului.

Tratamentul endodontic:

Abcesele dentare gingivale sunt tratate cel mai bine prin eliminarea cauzei și drenarea oricărei acumulări de puroi. În cazul în care ceva este prins între dinte și gingie, dentistul îl va îndepărta și va scurge puroi printr-o incizie în țesutul gingiilor.

Durerea va înceta la scurt timp procedură și pot fi prescrise medicamente pentru durere blândă sau antibiotice.

După eliminarea infecției este necesară sigilarea canalelor radiculare pentru a preîntâmpina alte agresiuni microbiene și a elimina infecția. După încheierea tratamentului endodontic, dintele va trebui reconstituit fie cu prin obturație de canal fie cu o coroană dentară specială pentru dințișorii de lapte.

Extracția dintelui afectat:

În cazul în care dintele este afectat sau infecția este mult prea avansată pentru a fi tratata prin simplul drenaj al puroiului, se recomandă extracția dintelui în cauză.

Sfaturi utile pentru prevenirea abceselor dentare

Igienizarea corectă

Din fericire, există multiple metode dovedite de a preveni abcesele. Primul pas: igiena orală. Una din cele mai frecvente greșeli ale părinților este igienizarea necorespunzătoare a dințișorilor de lapte. Astfel, cei mici sunt predispuși la diferite afecțiuni dentare ce se pot complica cu un abces. Încă de la apariția primilor dinți, copiii trebuie să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să învețe să folosească ața dentară.

Limitarea gustărilor dulci

Alimentația are și ea un rol esențial în dezvoltarea unei danturi frumoase și sănătoase. Zahărul reprezintă un mediu ideal de creștere pentru bacterii care duc la apariția cariilor dentare și ulterior al abceselor dentare. Alimentele procesate sunt deosebit de dăunătoare, iar băuturile carbogazoase ar trebui evitate.

Vizita la medicul stomatolog pedodont

Pentru a surprinde problemele dentare încă din stadiile incipiente și a le trata fără complicații, vizitele la dentist trebuie realizate încă de la apariția primilor dințișori de lapte. Primele vizite au rol de acomodare pentru cel mic, pentru a se obișnui cu mediul și aparatele cabinetului stomatologic. Ulterior, vizitele vor fi programate la fiecare șase luni sau în funcție de nevoia micului pacient.

Fiți vigilenți și prezenți!

Nu este deloc o idee bună ca o carie nou apărută să fie netratată, cu speranța că aceasta nu se va înrăutății. Cariile dentare la copii progresează mult mai repede decât cele ale adulților și ele sunt cauza principală a apariției abceselor dentare.

Dacă suspectați apariția unui abces dentar, nu ezitați să apelați la Dr. Alexandra Maxim de la Clinica Physiomedica din Cluj. Cu o experiență vastă în tratarea și prevenirea problemelor dentare a micilor pacienți, vă va sprijinii în orice etapă de dezvoltare a unui zâmbet sănătos pentru copilul dumneavoastră.

De asemenea, serviciile de cardiologie sunt gratuite prin CNAS. Avem grijă de inima ta, atât prin prevenție, cât și prin tratament adecvat.

Data actualizare: 21-07-2022 | creare: 21-07-2022 | Vizite: 617
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: