Abdominoplastie - chirurgia de modelare a abdomenului

©

Autor:

Abdominoplastie - chirurgia de modelare a abdomenului
Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) sau dermolipectomia reprezinta o operatie de modelare a abdomenului prin rezectia tesutului adipos in cazul unei ptoze abdominale, precum si intarirea musculaturii abdominale.
Aceasta operatie de remodelare abdominala se practica din 1960 si exista un numar mare de persoane care au beneficiat de rezultatele acestei interventii (femei in mod special, dar si barbati) pentru a indeparta tegumentul in exces, depozitele adipoase, vergeturile din zona inferioara a abdomenului si a intinde si fixa muschii drepti abdominali, restaurand aspectul ferm, plat al acestuia.

Abdominoplastie, operatia de modelare a abdomenului

Este foarte important de stiut ca abdominoplastia este o interventie chirurgicala majora la care se apeleaza dupa epuizarea altor metode, inclusiv programe de dieta si exercitii fizice, cu scopul de a reda un contur estetic zonei abdominale, si nu taliei.
Aceasta operatie nu constituie un substitut pentru scaderea in greutate si nu este o metoda de scadere a greutatii coporale (nu este un tratament pentru obezitate) .

Acest tip de procedura chirurgicala are rezultate impresionante in ceea ce priveste intarirea peretului abdominal anterior si descresterea proeminentei abdominale inferioare. Desi acestea reprezinta principalele probleme avute in vedere, abdominoplastia poate accentua si evidentia si zona soldurilor si a flancurilor (a caror aspect se poate imbunatati ulterior prin slabire) .
O persoana cu o greutate relativ normala dar cu muschii abdominali slabiti poate apela la aceasta tehnica de reducere a proeminentei “sortului ”abdominal format datorita piederii elasticitatii pielii (pacientii usor obezi sau cu fluctuatii mari de greutate) .

Vergeturile sunt adesea o problema in cazul cresterii si scaderii in greutate, mai ales in cazul unei pieli ce si-a pierudt din elasticitate fie datorita regimului alimentar, fie datorita varstei sau variatiilor multiple de greutate. Vergeturile situate intre zona ombilicala si zona pubiana vor fi eliminate o data cu excizia excesului tegumentar. Insa cele aflate in alte zone (abdomenul superior, flancuri, solduri) vor trebui tratate prin alte metode. Hernia peretilor abdominali (hernia- umflatura cauzata de iesirea unui organ din cavitatea sa naturala) sau cicatricile abdominale pot fi corectate in timpul interventiei de modelare abdominala.
Adesea sunt necesare si alte metode, tehnici, interventii chirugicale de imbunatatire a aspectului flancurilor, lateralelor abdominale sau ale soldurilor.
Ocazional, cand excesul de tesut adipos se extinde spre spate, se realizeaza o operatie similara cu cea realizata la nivel abdominal.

Ati identificat piele laxa la nivelul abdomenului?
Daca nu exista si exces de tesut adipos de indepartat, iar muschii nu necesita o repozitionare (intindere, intarire) procedura recomandata pentru a elimina doar excesul tegumentar se numeste dermatolipectomie. Aceasta:
# nu intareste peretele muscular al abdomenului;
# candidat: o persoana relativ slaba cu ptoza tegumentara si ridare excesiva a pielii de pe abdomen insa un tonus muscular bun.

Va deranjeaza faldurile de piele de pe lateralele soldurilor?
Optiunea cea mai buna in acest caz este un lifting corporal care include pe langa abdominoplastie si un lifting al coapselor si al feselor.

Cand trebuie sa apelati la abdominoplastie si cand liposuctia este un tratament suficient?
Liposuctia poate fi un tratament suficient pentru depozitelor adipoase abdominale atunci cand calitatea pielii este buna fara vergeturi, unde nu apare un tegument excesiv major sau diastaza musculara (dezlipire accidentala a doi muschi uniti normal ; disjunctie) .
Prin liposuctie se poate rezolva problema excesului de tesut adipos, insa pentru excesul tegumentar si vergeturi trebuie sa va adresati catre una din cele trei tehnici: dermatolipectomie, mini abdominoplastie sau abdominplastie completa.
Procedura de liposuctie este mult mai putin invaziva decat operatia de abdominoplastie si este recomandata in special persoanelor tinere cu o pielea mai elastica, usor ajustabila.

Abdominoplastia – alternativa pentru barbati

Pentru barbatii care au au fost obezi, scaderea masiva in greutate a lasa un exces de piele inestetic in special in zona abdominala.
In cazul barbatilor tesutul adipos se depoziteaza adesea in cavitatea abdominala si nu in derma (abdominoplastia nu este o solutie de tratament in acest caz) .

Deformarile peretului abdominal au trei componente majore (+ cauze) :
*** piele laxa, cutata, vergeturi – acestea se datoreaza imbatranirii, sarcinii sau fluctuatiilor de greutate;
*** tesut adipos- localizat in partea inferioara a abdomenului;
*** disjunctie musculara (diastaza) – se poate produce de la sine sau determinata de sarcina (prin separarea si relaxarea muschilor, iar tesutul adipos inferior se revarsa in exterior) .

Abdominoplastia- obiective:

* forma de chirurgie estetica pentru a obtine un abdomen mai ferm prin reducerea distantei dintre muschii netezi si intarirea muschilor drepti abdominali (prin sutura) si a fasciei peretului abdominal (cazul unei diastaze musculare) ;
* metoda de eliminare a excesului de piele si tesut in urma unor sarcini multiple; (se recomanda amanarea interventiei pana dupa sarcina, sau decizia de a nu mai avea copii) - pielea se intinde, apar vergeturile, iar apoi nu mai are capacitatea de a se contracta si de a reveni la forma sa initiala;
* reconturarea corpului in cazul unei persoane ce s-a confruntat cu problema obezitatii prin indepartarea “sortului” abdominal, numita si paniculectomie (panicul adipos -tesut celular situat sub piele unde se acumuleaza grasimea sub forma de mici elemente rotunde, lobuli).

Abdominopalastia include:
1. Reducerea pielii si a grasimii din partea inferioara a abdomenului.
2. Reducerea pielii si a grasimii din intreaga zona abdominala.
3. Chirurgia plastica a muschilor netezi abdominali.

Efectele abdominoplastiei

# sunt de lunga durata (indiferent daca s-a efectuat o abdominoplastie partiala sau completa), daca sunt mentinute printr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
* Atentie: nu reprezinta o metoda de preventie a redepozitarii tesutului adipos in aceasta zona.
# Reprezinta un pas de incurajare spre un corp mai armonios stimuland si motivand individul sa isi imbunateasca aspectul corporal prin slabire naturala, sanatoasa.

Proceduri aditionale abdominoplastiei

Adesea proceduri cosmetice aditionale pot fi realizate in acelasi timp operator sau dupa efectuarea unei abdominoplastii.
Abdominoplastia poate fi realizata individual sau in asociatie cu liposuctia (lipectomie prin suctiune, lipoplastie -pentru a elimina si excesul de tesut adipos) – aceasta tehnica se numeste lipoabdominoplastia. Aceasta procedura adjuvanta poate elimina si depozitele adipoase ale torsului, soldurilor si coapselor pentru un contur corporal vizibil imbunatatit.

Alte paciente solicita si augmentarea mamara sau reductia mamara (atat la femei, cat si la barbati- ginecomastia), liftingul coporal si al sanilor.
In cazuri exceptionale abdominoplastia este realizata in conjunctie sau ulterior unei operatii ginecologice cum ar fi histerectomia (pentru pacientii ce sufera de obezitate morbida -indicele de masa corporala (IMC) este mai mare sau egal cu 40 kg/m2).

O versiune modificata a abdominoplastiei este utilizata pentru a reconstructia unui san in cazul unei paciente care a fost supusa unei operatii de mastectomie (ca si tratament impotriva cancerului) . Interventia (TRAM Flap) poate fi realizata in cadrul aceleiasi interventii sau ca si procedura separata si consta in utilizarea grefei de tesut adipos si piele rezultat din abdominoplastie pentru a reconstrui un san si fixarea acestuia prin suturi (constructia mamelonului si tatuarea areolei va avea loc cateva luni mai tarziu) . Femeile cu o stare precara de sanatate, obeze, care au mai suferit o abdominoplastie sau care doresc sa aiba copii nu reprezinta candidati buni pentru reconstructia sanului cu lambou abdominal.

Optiuni pentru modelarea conturului abdominal

Exista mai multe tipuri de operatii menite sa imbunateasca si sa modeleze conturul abdominal. De la liposuctie, sculptare abdominala pana la abdominoplastie completa.

Liposuctia este indicata in cazul pacientilor cu o buna elasticitate a pielii si fara laxitate musculara.

Pentru pacientii cu laxitate usoara a partii abdominale inferioare se recomanda o abdominoplastie partiala. O laxitate musculara extensiva necesita o abdominoplastie completa ce include si intarirea peretelui abdominal.

Paniculectomia este o procedura de indepartare a excesului de grasime si piele din regiunea abdominala subombilicala, ce se extinde si in jurul spatelui. Aceasta interventie nu consolideaza peretele abdominal (diferenta fata de abdominoplastie) si se efectueaza in special ca si tratament dupa o operatie bariatrica sau scadere in greutate drastica.
Excesul de piele si tesut adipos din partea inferioara a abdomenului ce atarna peste linia de centura se numeste panicul adipos (sau "sort" abdominal) si are efecte negative asupra calitatii vietii. Faldurile de piele si grasime pot impiedica o igiena adecvata, pot apasa asupra spatelui sau pot ingreuna activitatile zilnice, insa efectele pot fi si mai greve: iritatii, ulcer de piele ce se formeaa intre faldurile de piele.
Aceasta operatie poate fi combinata si cu o abdominoplastie, liposuctie, repararea peretului abdominal sau hernia ombilicala.

Modelarea (sculptarea) abdominala reprezinta o operatie de evidentiere a muschilor abdominali (in special la barbati) prin indepartarea selectiva a unor cantitati mici de grasime pentru a oferi un contur atletic abdomenului.
Pentru persoane cu un tonus muscular bun la nivelul abdomenului, ascuns insa de un stat subtire de tesut adipos aceasta interventie (en. “ abdominal etching “) este alegerea perfecta pentur a scoate in evidenta “ patratelele” abdominale.
Aceasta se deosebeste de liposuctie prin faptul ca scopul acesteia este de a oferi un abdomen plat, o definire puternica a muschilor.
Sculptarea abdominala se deosebeste de abdominopasltie prin faptul ca nu intervine asupra peretelui abdominal si a muschilor drepti abdominali, singurul sau scop fiind modelarea selectiva si precisa a tesutului adipos si conturului corporal.

In cazul unor muschi nedefiniti armonios pot fi folosite si implanturile siliconice pentru abdomen.

Ombilicoplastia (operatia de corectie a ombilicului) nu este o interventie complicata si presupune schimbarea formei ombilicului, fara insa a schimba pozitia acestuia (adesea se solicita modificarea fomei buricului excesiv proeminent spre exterior) . Desi poate fi realizata individual cel mai frecvent se realizeaza ca parte din operatia de abdominoplastie pentru a reda un contur natural unei siluete feminine dupa nastere.
Abdominoplastia poate fi individualizata in functie de dorintele si caracteristicile fiecarui pacient, putand fi combinata cu diverse proceduri de lifting corporal.
Lifting -ul corporal presupune un lifting al mai multor zone corporale cu scopul de a elimina excesul de tesut adipos si de piele laxa in vederea obtinerii unui contur corporal imbunatatit, intinerit. Fiecare dintre procedurile de lifting urmeaza un principiu asemanator abdominoplastiei (pliere chirurgicala) si poate fi realizat la nivelul bratelor, coapselor, feselor.

Sarcina dupa abdominoplastie

Intr-o lume ideala femeile isi vor planifica intemeierea unui familii iar interventia de abdominoplastie va trebui sa fie ultima pe lista dupa ce s-a luat decizia de a nu mai avea copii cu scopul de a reveni la forma corporala initiala. Insa adesea femeile raman insarcinate si dupa ce au suferit deja o interventie de abdominoplastie (acest lucru fiind posibil si permis) ceea ce inseamna insa un proces reversibil a abdominoplastiei, iar modelarea abdominala va fi corupta.
In timpul sarcinii zona abdominala isi mareste dimensiunile pentru a face loc fetusului, pielea de pe abdomen se intinde, iar o slaba elasticitate conduce inevitabil la aparitia vergeturilor inestetice.
In timpul interventiei de abdominoplastie fascia (tesutul conjunctiv) muschilor netezi abdominali este intinsa si trasa catre linia mediana a abdomenului si fixata cu suturi pentru a reface peretele abdominal, deformat de diastaza. De asemenea si pielea in exces si tesutul adipos este excizat. In timpul unei noi sarcini pielea se va intinde din nou, simtindu-se o senzatie mai puternica de tensiune la nivelul pielii, datorita suprafetei mai reduse si a capacitatii reduse de re -intindere. De asemenea si muschii se vor intinde, existand posibilitatea ca suturile sa cedeze.
Insa nu multe femei isi mai pot permite din punct de vedere financiar, psihic, al timpului necesar pentru recuperare cat si riscuruilor medicale o noua abdominoplastie. De aceea este important de retinut ca abdominoplastia este asociata in mod general cu modelarea abdominala post-partum.
O abdominoplastie anterioara nu poate dauna fetusului (si nu prezinta riscuri pentru acesta) insa va modifica aspectul corporal al femeii. O abdominoplastie aditionala va putea repara peretele abdominal, insa pielea re- intinsa si lasata nu mai poate reveni la forma sa initiala (cu atat mai mult cu cat o elasticitate precara poate afecta iremediabil aspectul pielii).

Data actualizare: 21-04-2019 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 12162
Bibliografie
Abdominoplastia pentru barbati
http://www.docshop.com/education/cosmetic/body/tummy-tuck/male/
Ghidul consumatorului - abdominoplastia
http://www.yourplasticsurgeryguide.com/tummy-tuck/
Abdominoplastia - link:
http://www.medicinenet.com/tummy_tuck__abdominoplasty/article.htm
Chirurgia de modelare a abdomenului - link:
http://www.docshop.com/education/cosmetic/body/tummy-tuck/
Abdominoplastia- prezentare generala - link:
http://www.abdominoplasty.com/resources/body-procedures/tummy-tuck/overview-abdominoplasty-tummy-tuck.htm
Abdominoplastia partiala - link:
http://www.abdominoplasty.com/resources/body-procedures/tummy-tuck/mini-tummy-tuck-ab.htm
Abdominoplastia dupa sarcina - link:
http://www.abdominoplasty.com/resources/body-procedures/tummy-tuck/abdominoplasty-after-child-birth.htm
Abdominoplastia - link:
http://www.answers.com/topic/abdominoplasty
Operatia de modelare a abdomenului - abdominoplastia - link:
http://www.cosmetic-plastic-surgery.info/procedures/tummy-tuck-abdominoplasty
Abdominoplastia va va face sa aratati si sa va simtiti mai bine in pielea voastra - link:
http://www.articlesbase.com/fitness-articles/an-abdominoplasty-will-make-you-look-and-feel-better-1412330.html
Abdominopalstia - informatii si fotografii - link:
http://www.cosmeticsurg.net/procedures/Abdominoplasty.php
Sarcina dupa abdominoplastie - link:
http://www.cosmeticmiracles.com/tummy_tuck/pregnancy_after_tummy_tuck.html
Despre ombilicoplastie - link:
http://www.tummytuck.com/resources/body-procedures/tummy-tuck/understanding-umbilicoplasty.htm
Conturul coporal - operatii de remodelare corporala - link:
http://www.plasticsurgeons.com/resources/body-procedures/body-contouring/body-contouring-many-procedures-reshape-your-body.htm
Informatii despre chirurgia de modelare a abdomenului - abdominoplastia - link:
http://www.lookingyourbest.com/bodycontouring/articles/TummyTuck-Abdominoplasty
Abdominoplastia - link:
http://www.hda-online.org.uk/cosmetic-surgery/abdominoplasty.html
Totul despre abdominoplastie - link:
http://www.tummytuck.com/
Despre sarcina survenita dupa abdominoplastie -link:
http://www.ehow.com/way_5170572_pregnancy-after-having-tummy-tuck.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.