Maskne - Acneea provocată de purtarea măștii

Maskne - Acneea provocată de purtarea măștii

Aflată în centrul atenției de ceva vreme, boala Covid-19 este protagonistul pandemiei de Coronavirus, ce a debutat în anul 2020. Din cauza răspândirii foarte rapide a virusului SARS-CoV-2, au fost propuse și adoptate măsuri de protecție cu scopul de a atenua transmiterea agentului patogen, inclusiv purtarea măștii în anumite circumstanțe.
Deși, în prezent, purtarea măștii reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente măsuri de protecție, în funcție de tipul de ten și/sau de prezența unor afecțiuni dermatologice preexistente, purtarea măștii pentru o perioadă îndelungată poate avea consecințe destul de serioase asupra vitalității pielii. Astfel, în urma unui studiu, s-a constatat că 59,6% dintre persoanele care poartă mască s-au confruntat cel puțin o dată cu un puseu de acnee. Acest fenomen a fost denumit maskne (mask + acne) și afectează în mod semnificativ calitatea vieții oamenilor.

 

Deși, acneea este cel mai frecvent efect advers întâlnit, termenul de maskne presupune și alte afecțiuni dermatologice precum:

  • Rozacee;
  • Dermatită de contact iritativă;
  • Dermatită atopică;
  • Foliculită;
  • Urticarie;
  • Dermatită seboreică;
  • Dermatită periorală. (1, 2, 3)


Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune dermatologică inflamatorie polisebacee multifactorială. Ea este frecvent întâlnită în perioada adolescenței, dar patogeneza exactă din spatele acneei nu a fost încă pe deplin elucidată. Cu toate acestea, există câteva cauze unanim acceptate și anume:

  • blocarea foliculară produsă de hiperproliferarea celulelor epiteliale foliculare;
  • exces de sebum;
  • procese inflamatorii;
  • prezența unui microorganism denumit Propionibacterium acne sau Cutibacterium acnes (C. acnes).


De asemenea, se consideră că implicarea hormonilor și a răspunsului imun deține un rol important în etiologia acneei.

  • 1. Inițial, la nivelul unui folicul pilos există un număr abundent de keratinocite foarte coezive, ce formează un microcomedon. Se consideră că formarea acestui microcomedon este încurajată și de scăderea nivelului de acid linoleic, precum și de creșterea metabolismului C. acnes.
  • 2. Ulterior, un nivel crescut de androgeni și o activitate crescută a interleukinei-1 (IL-1) facilitează supraproducția de sebum.
  • 3. În final, când excesul de sebum este „prinsˮ la nivel folicular cu scuamele keratinoase, se formează o leziune chistică (comedon).
  • 4. Creșterea excesivă a C. acnes și excesul de sebum ca nutrient facilitează formarea unei leziuni de dimensiuni mai mari comparativ cu cea anterioară (papulă sau nodul).
  • 5. În cele din urmă, amestecul de keratină, păr și sebum determină inflamația non-imună a corpului străin. (1, 4, 5)


Manifestări clinice

Criteriile clinice propuse pentru diferențierea acneei provocate de purtarea măștii de acneea obișnuită sunt:

  • Debutul acneei în decurs de 6 săptămâni de la începerea purtării măștii;
  • Exacerbarea acneei preexistente la nivelul zonei acoperite de mască;
  • Apariția leziunilor la nivelul zonei O (bărbie, perinazal, perioral, mai rar în zona obrajilor). Acneea obișnuită apare de obicei cu precădere în zona T. (1, 6)


De ce apare acneea când purtăm mască?

Acneea provocată de purtarea măștii este un tip de acnee mecanică. Întrucât fiecare ten este unic, cauzele apariției acestei afecțiuni pot varia la nivel individual. Printre acestea se numără:


1. Blocarea porilor
De cele mai multe ori, acest tip de acnee este rezultatul porilor înfundați. Secreția de sebum, bacteriile și celulele descuamate se pot acumula în exces în timpul purtării unei măști și, astfel, se produce blocarea porilor, care în mod normal, permit pielii să respire.

2. Umiditatea
Purtarea măștii pe tot parcursul zilei facilitează apariția unui mediu cu umiditate crescută întreținut prin respirație și transpirație. Acesta poate crește riscul de apariția a acneei.

3. Stresul mecanic (presiune, ocluzie, frecare)
Contactul prelungit dintre piele și fibrele materialului din care este confecționată masca poate conduce la iritarea tegumentului. Astfel, este recomandată evitarea măștilor aspre/dure.

4. Sensibilitate/alergie la materialul din care este confecționată masca
Unele măști pot fi pretratate cu substanțe chimice. De asemenea, spălarea unui măști cu detergent parfumat (în cazul măștilor ce pot fi refolosite), poate conduce la iritații ale pielii.

5. Stresul psihic cauzat de pandemie
Unii specialiști sugerează că stresul cauzat de contextul pandemic poate determina modificări ale fiziologiei tenului, facilitând apariția acneei.

6. Disbioza bacteriană
Căldura, umiditatea, modificarea pH-ului pot afecta microbiomul fiziologic de la nivelul pielii.
Indiferent de cauza responsabilă de apariția acneei, severitatea simptomelor este direct proporțională cu durata de utilizare a măștii. (1, 2, 8, 9)

Un studiu ce a urmărit influența a diferiți factori de mediu asupra proprietăților tenului în timpul pandemiei de Coronavirus a raportat următoarele aspecte:

  • Temperatura pielii, roșeața și pierderea transepidermală de lichide au crescut semnificativ după 6 ore de purtare a măștii;
  • Elasticitatea pielii s-a redus considerabil după utilizarea măștii timp de 1-2 săptămâni;
  • Numărul de leziuni acneice și volumul porilor au înregistrat o creștere după 2 săptămâni de utilizare a măștii;
  • Toate modificările menționate anterior suferă variații în funcție de sex. (7)


Cum prevenim apariția acneei determinată de purtarea măștii?

Deși, purtarea măștii este esențială în contextul epidemiologic actual, apariția maskne nu este. Există câteva metode preventive ce pot împiedica/încetini apariția acestui fenomen:

1. Curățarea feței în mod regulat cu produse blânde pentru ten
Este recomandat ca spălarea tenului să fie realizată:

  • dimineața;
  • seara, înainte de a merge la culcare;
  • de fiecare dată după purtarea unei măști.

Tenul se umezește inițial cu apă caldă pentru a facilita deschiderea porilor, se aplică un produs de curățare blând (fără parfum sau alte substanțe iritante), se masează ușor pentru eliminarea tuturor impurităților, apoi se clătește cu apă caldă și în final cu apă rece (determină închiderea porilor). Absorbția surplusului de apă se realizează prin tamponare cu un prosop curat. A se evita frecarea agresivă a prosopului de față.

2. Hidratarea tenului
Hidratarea tenului este importantă după fiecare curățare. Pot fi utilizate creme sau loțiuni blânde, în funcție de tipul de ten. Recomandarea specialiștilor sugerează că cele mai potrivite produse pentru hidratare sunt cele non-comedogenice, evitându-se astfel blocarea porilor. În cazul în care aplicați factor de protecție solară (SPF) așteptați minimum 15 minute înainte de a purta mască, pentru a permite absorbția completă a loțiunii.

3. Evitarea machiajului
Utilizarea produselor de make-up duce la o încărcare suplimentară a tenului, cu riscul înfundării porilor. Astfel, este recomandată pe cât posibil evitarea machiajului în timpul purtării unei măști. Totuși, dacă machiajul este necesar, utilizarea produselor non-comedogenice și reducerea cantității de produse de make-up aplicate pot fi de ajutor. De asemenea, în cazul persoanelor de sex masculin, este recomandată evitarea utilizării de aftershave înainte de purtarea măștii.

4. Igiena cavității orale
Igienizarea danturii și utilizarea apei de gură înainte de purtarea unei măști sunt la fel de importante, întrucât se reduce astfel numărul de bacterii prezente la nivelul feței.

5. Evitarea introducerii în rutină a unui produs nou ce poate irita suplimentar tenul

6. Hidratarea buzelor
Înainte de purtarea unei măști, hidratarea buzelor este, de asemenea, un ritual important. Pot fi utilizate în acest caz produse pe bază de vaselină.

7. Alegerea corectă a măștii

  • Dimensiunea

Masca purtată ar trebui să aibă mărimea ideală pentru purtător astfel încât aceasta să nu fie prea strânsă de față, dar nici prea largă, pentru că poate aluneca în timpul mișcării, determinând apariția iritațiilor. În plus, atingerea repetată a măștii în încercarea de a o repoziționa crește riscul de infectare.

  • Materialul

Materialul din care este confecționată masca este, de asemenea, extrem de important. Optați pentru țesături moi, respirabile (de exemplu bumbacul) și încercați să evitați materiale sintetice precum: polistiren, nailon. În plus, un studiu publicat în anul 2021 susține că măștile textile care încorporează argint, oxid de zinc și oxid de cupru au proprietăți biocide cu spectru larg, care sunt terapeutice pentru afecțiuni dermatologice, pe lângă reducerea rezistenței la antibiotice în tratamentul acneei. (6) De asemenea, este recomandată purtarea măștilor cu cel puțin 2 straturi de material.

8. Scurte pauze în purtarea măștii
Asociația Academiei Americane de Dermatologie susține că înlăturarea măștii timp de 15 minute după fiecare 4 ore este benefică pentru sănătatea tenului, întrucât permite pielii să respire. Însă, acest procedeu poate crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2 dacă nu este efectuat în condiții de siguranță. Astfel:

  • Igienizați-vă riguros mâinile înainte de a înlătura masca;
  • Asigurați-vă că păstrați distanța față de alte persoane;
  • Este recomandat să renunțați la mască în medii sigure, cu aer curat, de exemplu afară.


9. Înlocuirea măștii cât mai frecvent posibil
Înlocuirea frecventă a măștilor împiedică apariția unui mediu umed, ce poate afecta tenul. Puteți schimba masca ori de câte ori simțiți nevoia, respectând condițiile descrise anterior.

10. Curățarea măștilor care nu sunt de unică folosință
În cazul în care purtați o mască ce poate fi reutilizată, este necesară spălarea acesteia după fiecare purtare. Nu uitați, dacă aveți alergii la detergentul parfumat sau balsamul de rufe, utilizați produse care sunt tolerate de dumneavoastră. (1, 2, 6, 8, 10, 11)

Cum tratăm acneea provocată de purtarea măștii?

În cazul în care acneea apărută în urma purtării măștii devine tot mai severă odată cu trecerea timpului, este recomandată vizita la medicul specialist dermatolog. În funcție de caz, tratamentul prescris de acesta poate consta în:

  • loțiuni antibacteriene locale;
  • loțiuni pe bază de acid salicilic;
  • tratament oral cu antibiotice;
  • tratament oral cu izotretinoin (pentru acnee severă).


De asemenea, dacă v-ați confruntați cu acneea și înainte de purtarea măștii, continuați tratamentul recomandat de medic. (1, 2, 6, 8, 10, 11)

Concluzii

Deși masca poate avea numeroase efecte neplăcute asupra tenului, nu uitați că purtarea corespunzătoare a măștii reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente măsuri de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 și a răspândirii acestuia.


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele