Acupunctura in durerile de spate

©

Autor:

Advertorial oferit de Dr. Mihai Cotul
Se apreciaza ca fiecare al doilea locuitor al planetei sufera de dureri de spate cronice. 80% dintre noi au experimentat macar o data in viata durerea de spate. Putini sunt cei care constientizeaza importanta acestei manifestari, primul semn care da startul catre o suferinta complicata, trenanta, dificila de abordat terapeutic avand implicatii asupra armoniei si functionarii intregului organism.
Cauzele principale care provoaca durerile de spate sunt stilul de viata, excesele si patologiile asociate. Lipsa exercitiilor fizice, sedentarismul, obezitatea, efortul de ridicare a unor greutati prea mari, suprasolicitarile fizice diverse, malformatiile si malpozitiile, traumatismele, tumorile (benigne precum hemangioamele sau maligne), anemia (cauzata de-o multitudine de boli), sunt doar o parte a cauzelor incriminate.
Chinezii aseamana coloana vertebrala cu tulpina unui bambus. Daca priviti atent bambusul, acesta se aseamana perfect cu coloana vertebrala, avand inele care separa mici coloane care pot fi asemuite vertebrelor. Bambusul are rezistenta, elasticitate, iar chinezii credeau inca din cele mai vechi timpuri ca un om sanatos trebuie sa aiba coloana vertebrala asemenea bambusul. Ei foloseau bambusul ca principal material de constructie. Vedeau corpul ca fiind construit pe structura bambusului. Asa si este. Ne putem misca, mentine sanatosi si realiza atributiile zilnice doar daca coloana vertebrala este sanatoasa.
Organele interne sunt adapostite in cavitatea toracica si cea abdominala. De la maduva spinarii  pleaca si vine o intreaga retea de lagaturi nervoase realizata prin nervii spinali (cu rol in activitatea aparatului locomotor) si de conexiuni viscerale prin sistemul nervos vegetativ, autonom (cu rol in activitatea organelor interne, structurilor vasculare si endocrine). Ca urmare statica si dinamica coloanei vertebrale va influenta nu doar miscarea corpului, dar si activitatea organelor. Neurologia moderna ne demonstreaza cum activitatea organelor interne si a straturilor exterioare toracelui si abdomenului sunt controlate nervos prin etaje orizontale suprapuse (precum vertebrele) care se numesc metamere. Acupunctura descrie de cca 4000 de ani puncte insiruite de o parte si alta a coloanei vertebrale numite puncte Shu=de transport (care pot influenta activitatea organelor interne toracice si abdominale) cat si meridiane paralele cu coloana vertebrala, pe care aceste puncte se afla, prin care curge energia, care pot influenta activitatea acestor organe interne.

Cum functioneaza acupunctura?

Prin insertia si manevrele de stimulare ale acului se activeaza mecanisme complexe in substanta fundamentala existenta intre celule, de tip: neuronal, vascular, hormonal, umoral (Pischinger 2004). Aceste mecanisme apoi declanseaza reactii locale si generale (substanta fundamentala reactioneaza in decurs de secunde in tot corpul), explicand impactul generalizat al terapiei. Reactiile generale sunt mediate pe calea centrilor nervosi (substanta reticulata, hipotalamus, sistem limbic, cortex) sau umorale (mediatori chimici, hormoni, endorfine) rezultand raspunsuri functionale care vor reechilibra sistemele organismului, adica homeostazia intregului. Prin teoria lui Head si McKenzie care descrie sclero-neuro-angio-mio-dermatomul, adica complexul segmento-reflex (care cuprinde organele-nervii-vasele de sange si limfatice-muschii-pielea), se explica cum puncte de pe suprafata corpului pot influenta activitatea organelor interne si cum organele disfunctionale pot modifica structurile superficiale facandu-le reactive (punctele de acupunctura)

Cum se pot trata durerile de spate?

Prin imbinarea unui stil de viata potrivit, dieta corespunzatoare, activitate fizica zilnica, masaj, acupunctura, terapie cu ierburi sau/si medicatie potrivita, terapia afectiunilor coloanei vertebrale poate aduce rezultate neasteptate cu impact favorabil uluitor asupra calitatii vietii. In cazurile grave interventiile chirugicale sunt de neevitat. Chirurgia spinala moderna recunoaste avantajele abordarii minimal invazive in patologia coloanei vertebrale, mergand pana la operatii extrem de complicate facute prin abord transcutan (neimaginate pana acum cativa ani: discectomie, osteosinteza, corpectomie, vertebroplastie, chifoplastie,etc) si implicit a recuperarii medicale care include combaterea durerii (acupunctura are beneficii recunoscute de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii inca din 1974), respectiv recupererea fizica (masaj, Qigong, Taichi, fizio-kineto-terapie, balneoterapie, etc).

Cum abordeaza acupunctura durerile de spate?

Inainte de aparitia oricaror modificari structurale, modificarile au loc la nivel energetic, functional (disfunctional). Acupunctura poate reechilibra energiile, reface homeostazia, atunci cand modificarile functionale care declanseaza durerile sunt la nivelul structurilor superficiale (Taiyang). Factorii climacterici (patogeni in gandirea medicii traditionale chineze) sunt frigul, vantul, umezeala, uscaciunea (deshidratarea) si caldura excesiva. Ele patrund prin porii pielii, atunci cand energia care regleaza schimburile energetice, apararea corpului (Wei-Qi) este alterata. Se cantoneaza la nivelul meridianelor (situate in straturile superficiale, la nivelul fasciilor musculare, muschilor si a vaselor de sange, limfatice si a terminatiilor nervoase superficiale) producand tulburari in circulatia energiei (disfunctii), a sangelui si fluidelor corpului (inclusiv neurotransimtatori, factori umorali si endocrini).
Atunci cand modificarile structurale si cele functionale au drept cauza tulburari functionale (energetice) la nivelul structurilor organelor Zang-Fu (in medicina chineza sistemele functionale contin un cuplu Yin=organ plin si Yang=organ cavitar) sau chiar tulburari structurale, acupunctura poate actiona doar complementar. Terapia de electie in acest caz este una care actioneaza din interiorul corpului, administrata intern, cum ar fi ierburile chinezesti si japoneze (sau traditionale romanesti). Acupunctura in acest caz poate debloca influentele nocive asupra sistemelor functionale, actionand metameric (sclero, angio, neuro, mio, dermatomeric), pe calea terminatiilor neurovegetative care leaga organele interne de maduva spinarii si de structurile superficiale (conform teoriei lui Head si Mckenzie puncte de pe suprafata corpului pot influenta functiile structurile profunde si viceversa-de exemplu o boala interna se poate manifesta prin eruptii cutanate sau/si puncte dureroase pe piele; punctele dureroase de pe piele abordate prin masaj si acupunctura pot regla functiile interne). Fascinant este ca prin acupunctura nu poti debalansa ci doar echilibra, reface homeostazia..
Punctele in cadrul unui program de acupunctura se aleg doar dupa punerea unui diagnostic conform medicinii traditionale chineze si/sau japoneze (anamneza minutioasa, examen clinic al intregului corp, limbii, pulsului, abdomenului, care necesita cel putin o ora de atentie acordata pacientului la prima sedinta). Diagnosticul trebuie sa evalueze tipul dezechilibrului (Yang sau Yin, extern sau intern, prin exces sau prin deficit , prin frig sau caldura excesiva), factorul climacteric implicat, starea psihica cauzala (emotia), conditiile de viata si mediu, etc. Programul de acupunctura astfel construit va contine puncte care sa rebalanseze, restaureze homeostazia pe toate aceste paliere enumerate anterior. Sedintele se vor desfasura zilnic in patologia acuta si o data pe saptamana in cele cronice. Patologia cronica necesita o perioada mai lunga pana la aparitia unor rezultate vizibile. Schimbarea obiceiurilor de viata nocive trebuie sa se desfasoare paralel cu terapia si au efect atat de accelerare a recuperarii cat si profilactic.
Se folosesc ace de unica utilizare, sterile. La copii este recomandata doar utilizarea LASER-ului.

Impactul ignorarii durerile de spate

Durerea de spate ignorata va debilita gradual organismul. Va fi spoliat de energie si lipsit de mobilitate. Organele vor suferi alterari functionale de diferite grade, spoliind intreg organismul, la toate nivelurile. Activitatile zilnice vor deveni cu timpul sarcini tot mai dificil de surmontat. Rolul persoanei afectate in familie si societate va fi alterat corespunzator.
Medicina orientala spune ca sursa corpului pentru Yin (materie cu forma,substanta) si Yang (energie, caldura, activitate) este rinichiul. El are un rol esential in buna functionare a intregului organism. Rinichiul (in medicina orientala) are corelat osul ca tesut pe care-l influenteaza direct, dar si maduva (incluzand in acest concept atat maduva osoasa cat si maduva spinala si creierul);  are din aceasta perspectiva o legatura directa cu suferintele coloanei vertebrale. O dereglare functionala renala va provoca dureri lombare, o afectiune a coloanei vertebrale va obosi energetic rinichiul, reducand sursa primordiala de Yin si Yang pentru intreg corpul. Apare astfel un cerc vicios pentru ruperea caruia este crucial a fi identificata radacina (originea) durerii si implicit al afectiunii.
In acupunctura punctul de alarma (Mu) in suferintele acute ale rinichiului este Vezica Biliara 25 (Jingmen=Poarta Capitalei, Poarta Piramidei), situat lombar, exact in acelasi punct in care medicina clasica practica manevra Giordano. Cele doua lumi, a medicinii orientale si a celei clasice se imbina superb pentru cei care vor sa le cunoasca, sa le aprecieze beneficiile si avantajele.

Merita sa meditam

Polaritatea este miscarea lui TAO, afirma Lao-tzu (“Batranul intelept”), contemporan cu Confucius (sec.VI i.ch), considerat de catre multi istorici intemeietorul Taoismului (Daoismului). Tao, cel unic, universal, invizibil, inpalpabil, care sta la originea intregii existente materiale si spirituale, in care fiecare credem dar nu-l putem definii, vedea, simtii, poate fi asimilat in lumea vestica Creatorului. Din el s-au nascut Yin si Yang, apoi cele 3 comori (Esenta adapostita in rinichi-sursa corpului de Yin si Yang, Qi-energia vitala care circula prin meridiane si Shen-spiritul, atribuit in medicina chineza inimii). Din cele 3 comori s-au nascut cele 10.000 de lucruri (adica tot ceea ce cunoastem sub denumirea de Existenta).
Yin este materie solida, cu masa (substanta), Yang este materie eterica, fara masa (energie). Din interactiunea lor, miscarea si permanenta lor transformare rezulta toate procesele universale. Yin si Yang se afla in opozitie, sunt dependente unul de altul, se transforma mereu unul in altul si se afla fiecare intr-o permanenta transformare. Atunci cand se afla in armonie suntem sanatosi, cand apar dezechilibre ne imbolnavim. In asta consta teoria medicala orientala transmisa noua de mii de ani.

Cateva exemple de interrelationare Yin-Yang in stiinta moderna:
Teoria relativitatii: E=mc² (materia cu masa se transforma in energie si viceversa)
Fizica cuantica: materie si antimaterie, electron si proton, etc
Electrofiziologie: polaritatea celulei si transmisia influxului nervos prin depolarizare
Fiziologie: mecanismul de reglare hormonala prin feed-back (scaderea determina crestere si invers)
Natura: Soarele se deplaseaza intre rasarit si apus,  Luna rasare cand Soarele apune
Univers: Forta gravitationala (centrifug si centripet)
 
In intelepciunea straveche se afla comori inca neatinse. Merita explorate…

Informatii oferite de Dr. Mihai COTUL, Policlinica RADUSAN, Cluj-Napoca

https://www.radusan.com

Dr. Mihai COTUL

Diploma Acupunctura Viena
Medicina Generala

Policlinica RADUSAN
Bd.21 Decembrie 1989, Nr.131A, Cluj-Napoca
Contact: 0723-212.939; 0264-402.460
E-mail: office@radusan.com

Data actualizare: 22-06-2013 | creare: 27-09-2012 | Vizite: 2980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: