Află totul despre blefaroplastia chirurgicală

©

Autor:

Află totul despre blefaroplastia chirurgicală
Ochii sunt oglinda sufletului și aceștia trădează de cele mai multe ori vârsta reală. Pielea din jurul ochilor este extrem de sensibilă și se lasă, se usucă și se ridează mai rapid față de alte zone ale feței. Cu toate acestea, unele persoane se confruntă chiar mai devreme cu piele în exces la nivelul pleoapelor superioare, care le conferă un aspect de pleoape căzute și ochi lăsați, mai mici și mai obosiți. Și la nivelul pleoapelor inferioare pielea se poate lăsa și forma inesteticele pungi de sub ochi, care contribuie semnificativ la un aspect îmbătrânit.

Ce se poate face în această situație? Cea mai eficientă este intervenția chirurgicală pentru corectarea aspectului pleoapelor lăsate, denumită și blefaroplastie sau liftingul pleoapelor sau al ochilor. Aceasta reîmprospătează înfățișarea, oferindu-ți un aspect vizibil rejuvenat. Am discutat cu doctorul Alexandra Chivu, medic specializat în chirurgie estetică și plastică, din cadrul clinicilor Doctor SKiN din București și Corbeanca.

Ce este blefaroplastia?

Chirurgia pleoapelor este o procedură concepută pentru a îndepărta excesul de piele de la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare. Această intervenție poate include, de asemenea, îndepărtarea depozitelor de grăsime de sub pleoape și netezirea lor, pentru a obține un  aspect mai proaspăt și mai tineresc.
Fiecare intervenție chirurgicală la nivelul pleoapelor este unică și personalizată. Cum ochii fiecărei persoane sunt diferiți, nu există două proceduri identice pentru pleoapele superioare. Chirurgul plastician recomandă blefaroplastia chirurgicală pentru a corespunde obiectivelor și particularităților fiecărui pacient, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate posibile.

Așadar in cadrul intervenției de blefaroplastie, se pot aborda atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare, în funcție de necesitățile individuale:
 • Corecția pleoapelor superioare: intervenția este potrivită pentru cei care prezintă exces de grăsime și piele deasupra ochilor, ceea ce contribuie la un aspect obosit și îmbătrânit. În cazul pleoapelor superioare, chirurgul plastician marchează pliul pleoapei și va evalua pielea pentru a determina cantitatea de exces de grăsime și/sau piele care trebuie eliminată.
 • Corecția pleoapelor inferioare: această opțiune este pentru pacienții care se confruntă cu pungi sub ochi, care le conferă un aspect de oboseală cronică. În cazul pleoapelor inferioare, chirurgul va efectua incizii mici pentru a scoate și reașeza grăsimea, conturând o linie mai naturală sub pleoape. Este important să reții faptul că există multiple opțiuni de tratamente dermatologice pentru îmbunătățirea aspectului pleoapei inferioare in afară de intervenția cu bisturiu, utilizarea laserului CO2, blefaroplastia non-chirurgicală sau radiofrecvența medicală.

Înainte de a te programa pentru o intervenție chirurgicală pentru liftingul pleoapelor, este crucial să te informezi cu privire la posibilele complicații. Blefaroplastia nu este o procedură simplă. Ea implică manipularea pielii foarte aproape de zona ochilor, ceea ce o face o procedură cu un grad de risc moderat spre ridicat. Neglijarea selecției unui chirurg cu experiența adecvată poate avea consecințe serioase. Verifică acreditările chirurgului și asigură-te că are experiență semnificativă în efectuarea acestei intervenții chirurgicale!

Chirurgia pleoapelor este efectuată în mod ideal de chirurgi plasticieni cu experiență, care înțeleg foarte bine anatomia feței și a ochilor cu aspect tânăr, dar care știu să respecte și anatomia funcțională complexă a pleoapelor, pentru a preveni uscarea ochilor după blefaroplastie și alte complicații.

Cum arată candidatul ideal pentru blefaroplastie chirurgicală?

Candidații potriviți pentru blefaroplastie chirurgicală sunt cei care prezintă semne de îmbătrânire vizibile în jurul ochilor. Aceste semne includ, de obicei, pleoape cu piele in exces, pleoape căzute sau pungi sub ochi. Unele persoane au o predispoziție genetică, care le fac să dezvolte pleoape căzute și pungi sub ochi, cum sunt persoanele cu ochi cu „glugă” sau „hooded eyes”.

Nu există o limită specifică de vârstă pentru această procedură. Unii pacienți aleg blefaroplastia chirurgicală pentru a-și îmbunătăți vederea, fiind efectuată frecvent in cazul celor care prezintă ptoză, adică pleoapa se lasă și le blochează câmpul vizual, fie parțial, fie complet.

Care sunt simptomele pleoapelor lăsate sau căzute?

Un simptom comun al ochilor cu pleoape lăsate este pierderea câmpului vizual normal, în special a părților superioare și exterioare. De obicei, această schimbare are loc treptat și este posibil să începi să ai probleme când conduci, să ai vederea încețoșată în timp ce te uiți la televizor, să te lovești de obiecte și oameni și să nu fii conștient de tot ce se află în stânga sau dreapta ta, deoarece pleoapele lăsate afectează vederea periferică. Un oftalmolog îți poate testa câmpul vizual și va determina dacă ai un defect vizual din cauza formei sau a poziției pleoapelor.
Alte simptome pot fi ochii extrem de uscați sau care lăcrimează des și chiar și faptul că auzi des că pari mai obosit(ă) decât ești.

Cum se efectuează intervenția chirurgicală de blefaroplastie?

Chirurgia pleoapelor este o intervenție personalizată pentru nevoile fiecărui  pacient, iar amploarea acesteia este determinată de cât de multă corecție chirurgicală este necesară pentru a obține un rezultat satisfăcător și natural.
Cele mai multe intervenții de blefaroplastie sunt efectuate sub anestezie locală. Pentru pacienții care prefera sa doarmă sau pentru cazuri mai complexe, se recomandă anestezia generală.

Înainte de operația la pleoapa superioară, chirurgul va marca mai întâi cu atenție poziția pliului pleoapei și cantitatea de piele care trebuie îndepărtată. Odată ce pleoapele au fost injectate cu un anestezic local, excesul de piele este îndepărtat cu un bisturiu chirurgical sau cu laser, iar orice sângerare acută va fi controlată prin cauterizare fină. Este importantă îndepărtarea cantității corecte de piele pentru a produce un rezultat cu aspect natural, deoarece eliminarea pielii în exces duce la dificultăți în închiderea pleoapelor.

Chirurgia pleoapelor inferioare presupune efectuarea de incizii de-a lungul marginii genelor, urmată de repoziționarea grăsimii pentru a obține un contur natural al pleoapelor. Această tehnică este cunoscută si sub denumirea de  blefaroplastie inferioară transconjuctivală cu repoziționarea grăsimii.
Ochii sunt verificați pentru simetrie, înainte de a închide inciziile cu fire de sutură resorbabile.

Blefaroplastia chirugicală are rezultate permanente?

Rezultatele blefaroplastiei, deși nu sunt permanente, ar trebui să mențină un aspect plăcut din punct de vedere estetic de lungă durată. În urma procedurii, cea mai importantă componentă care trebuie evaluată este dacă există sau nu și alte probleme, cum ar fi ptoza sprâncenelor (sprâncene lăsate) sau grăsime proeminentă, care ar trebui, de asemenea, îndepărtată în momentul unei blefaroplastii de rutină. Dacă toate preocupările estetice și funcționale sunt evaluate corespunzător de către medicul chirurg, cu siguranță te poți bucura de rezultatele blefaroplastiei chirurgicale pentru cel puțin 10 ani de zile.

Voi arăta diferit după intervenția de blefaroplastie chirurgicală?

Ori de câte ori se abordează o problemă specifică referitoare la pleoape, scopul chirurgului nu trebuie să schimbe semnificativ felul în care arăți. Rezultatul ideal este unul care-ți oferă un aspect rejuvenat, fără să-ți schimbe trăsăturile. Din acest motiv, este esențial ca medicul să-ți evalueze cu mare atenție obiectivele și așteptările în timpul consultului preoperator.

Cât de rapid vezi rezultatele după blefaroplastie?

Un avantaj major după blefaroplastia pleoapelor superioare sau inferioare este că vezi rezultatele imediat. Odată ajuns în zona de recuperare, la Doctor SKiN îți arătăm rezultatele într-o oglindă, întrucât acestea sunt evidente imediat. În timp ce vindecarea durează câteva săptămâni sau luni, cea mai semnificativă îmbunătățire din punct de vedere estetic poate fi rapid apreciată.

Cât durează vindecarea după blefaroplastie chirurgicală?

Cele mai bune operații de lifting al pleoapelor sunt realizate pentru a produce un aspect subtil, dar definit, care practic îți „șterg” după chip câțiva ani buni. Deși este posibil să observi rezultate imediat după procedură, vânătăile și umflăturile vor persista până la 2 săptămâni. Pacienții se vindecă de obicei în 2 până la 3 săptămâni după blefaroplastia chirurgicală. În funcție de pacient și de tipul de suturi folosite, acestea se pot dizolva oriunde de la 5 zile la două săptămâni după operație. Procesul de  vindecare semnificativ se observă undeva în aproximativ 2 până la 3 săptămâni.

Atenție! Rezultatele finale pot varia de la un pacient la altul, deși procedura este concepută pentru a obține o piele mai „strânsă”, cu ochi mai atenți și deschiși. Majoritatea pacienților se întorc la serviciu în decurs de 7 până la 10 zile și poate dura până la 4 săptămâni pentru ca edemul să dispară complet.
Rezultatele finale ale blefaroplastiei sunt de obicei observate la 6 săptămâni post operator.

Beneficii și limitări blefaroplastie chirurgicală

 • ✅Ochii tăi sunt printre primii care arată semnele de îmbătrânire, iar pleoapele căzute pot provoca un aspect obosit, supărat sau trist. Chirurgia pleoapelor poate combate aceste modificări și-ți poate a-ți reda aspectul tineresc.
 • ✅Liftingul pleoapelor poate fi efectuat și la nivelul pleoapelor superioare, și a celor inferioare. Indiferent dacă ai de-a face cu pleoape cu „glugă”, pungi sub ochi, piele laxă sau alte probleme, această intervenție poate fi o soluție excelentă.
 • ✅Pielea lipsită de elasticitate și lăsată de pe pleoapele superioare îți poate afecta și vederea. Dacă se întâmplă acest lucru, liftingul pleoapelor îți restabilește vederea neobstrucționată.
 • ✅Este o idee bună să îți aloci două săptămâni de pauză, deși este posibil să te simți gata să te întorci la serviciu sau să participi la evenimente sociale chiar mai devreme, în funcție de amploarea intervenției chirurgicale. În cele mai multe cazuri, recuperarea după blefaroplastie este simplă și fără evenimente neplăcute.

Există însă și câteva limitări și efecte secundare ale acestei intervenții, pe care este bine să le cunoști.

 • ⚠️ Umflarea și vânătăile sunt normale și de așteptat după orice intervenție chirurgicală. Este posibil să suferi temporar de iritații sau ochii uscați.
 • ⚠️ Îndepărtarea a prea multă piele sau grăsime a pleoapelor prin blefaroplastie chirurgicală va crea un rezultat nesatisfăcător. Poți preveni acest lucru alegând un chirurg specializat, care știe cum să obțină rezultatele dorite.
 • ⚠️ Te poți bucura de aspectul tău mai vioi și revigorat mulți ani după operația de blefaroplastie. Cu toate acestea, procesul natural de îmbătrânire va continua, și este important să protejezi rezultatele prin măsuri simple, cum ar fi purtarea de protecție solară, evitarea nicotinei și tratamentele estetice de întreținere.
 • ⚠️ Chirurgia pleoapelor poate îmbunătăți aspectul și revigora complet aspectul feței. Totuși, în majoritatea cazurilor, nu va schimba forma ochilor și nu este același lucru cu procedura „cat eyes”. Cu toate acestea, poate să facă pleoapele să pară mai mari, eliminând excesul de piele și țesut din colțuri. Acest lucru va oferi mai mult spațiu pentru aplicarea machiajului.
 • ⚠️ În cazul în care ai cearcăne și acestea  sunt cauzate de umflarea excesului de grăsime suboculară, blefaroplastia de la nivelul pleoapelor inferioare va îmbunătăți aspectul lor. Cu toate acestea, dacă cearcănele au un ton mai închis față de restul feței, ele sunt cauzate de problemele de pigmentare ale pielii, iar procedura chirurgicală nu le va elimina și nici nu va rezolva problema.

În concluzie, sunt multe lucruri de luat in considerare înainte de a te decide asupra acestei proceduri. În timp ce blefaroplastia este o intervenție estetică, care îmbunătățește aspectul, devine obligatorie DOAR dacă excesul de piele de pe pleoapele unei persoane este atât de sever dezvoltat, până la punctul în care ajunge să îi afecteze vederea.

Pot exista și alte argumente pro și contra, care sunt unice pentru situația ta. Dacă vrei să le discutăm și să afli mai multe despre ce poate face blefaroplastia chirurgicală pentru tine, programează o consultație gratuită și neangajantă in clinicile Doctor SKiN la numărul de telefon 031 005.10.15!

Echipa medicală Doctor SKiN îți va răspunde la orice întrebare și te va ajuta să decizi dacă blefaroplastia chirurgicală este sau nu ceea ce ai cu adevărat nevoie!

Data actualizare: 16-11-2023 | creare: 16-11-2023 | Vizite: 86
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: