Alfa-fetoproteina
Autor: Dr. Purtan Teodora
Alfa-fetoproteina este o substanță de natură glicoproteică similară albuminei, care aparÈ›ine fracÈ›iei alfa1-globulinelor, a cărei sinteză are rol în timpul dezvoltării fetale la nivelul ficatului, a tractului gastrointestinal È™i a sacului vitelin. Alături de antigenul carcinoembrionar, alfa-fetoproteina aparÈ›ine grupului de antigene fetale.
Pe cale transplacentară, alfa-fetoproteina ajunge la nivelul circulaÈ›iei materne, prezentând valori serice maxime între săptămânile 32 È™i 36 de gestaÈ›ie. După naÈ™tere, valorile serice ale alfa-fetoproteinei se reduc semnificativ, valori asemănătoare adultului sănătos fiind înregistrate abia la zece luni de la naÈ™tere.
Alfa-fetopoteina are rol de marker tumoral, valorile sare serice crescute fiind înregistrate în cadrul anumitor tipuri de afecÈ›iuni neoplazice. În contextul tumorilor testiculare non-seminomatoase, alfa-fetoproteina este considerat un factor de prognostic independent. [1], [2]
Recomandări de determinare
Determinarea nivelului seric al alfa-fetoproteinei este recomandată în următoarele circumstanÈ›e:
- în caz de suspiciune a carcinomului hepatocelular
- pentru diagnosticarea tumorilor germinative non-seminomatoase de ovariene, testiculare sau extragonadale
- pentru monitorizarea evoluției sub tratament a bolnavilor diagnosticați cu carcinom hepatocelular sau cu tumori germinative
- pentru urmărirea evoluÈ›iei bolii în cazul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu criptorhidie (afecÈ›iune asociată riscului crescut de dezvoltare a tumorilor germinative) sau în cazul gemenilor monozigoÈ›i din care unul este diagnosticat cu neoplasm testicular
- în sarcină, în cadrul programului de screening prenatal, pentru diagnosticarea precoce a afecÈ›iunilor precum spina bifidă, anencefalia, trisomina 18, boala Langdon Down, trisomia 21.
În această ultimă circumstanță, pentru identificarea acestor afecÈ›iuni prin determinarea nivelului seric al alfa-fetoproteinei, se recomandă recoltarea serului matern în perioada cuprinsă între săptămânile 14 È™i 19 de gestaÈ›ie (ideal între săptămânile 16 È™i 18 de gestaÈ›ie). În cazul în care se obÈ›ine o valoare crescută a alfa-proteinei serice, se recomandă repetarea probei la un interval de o săptămână de la prima determinare.
În cazul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu tumori germinative, determinarea alfa-fetoproteinei se recomandă în asocierea HCG-ului total.
În cazul bolnavilor diagnosticaÈ›i cu neoplasm testicular, propuÈ™i pentru orhiectomie, se recomandă determinarea serică a alfa-fetoproteinei È™i a HCG-ului total înainte de efectuarea intervenÈ›iei chirurgicale È™i determinarea lor periodică după efectuarea intervenÈ›iei chirurgicale.
Rata în care se produce scăderea nivelului seric al celor doi markeri tumorali trebui comparată cu rata normală de dsispariÈ›ie a alfa-fetoproteinei È™i a HCG-ului total.
Monitorizarea în evoluÈ›ie a tumorilor germinative presupune determinarea lunară a nivelului seric al alfa-fetoproteinei, a HCG-ului total È™i a lactat-dehidrogenazei (LDH).
Fiecare bolnav care prezintă valori crescute ale alfa-fetoproteinei È›i este diagnosticat cu seminom pur în urma efectuării examenului histopatologic, necesită tratament anineoplazic corespunzător. [1], [2], [3], [4]
Valori normale
Valorile normale ale alfa-fetoproteinei serice variază în funcÈ›ie de metoda de determinare:
- În cazul determinării makerului tumoral prin intermediul metodei imunochimice cu detecÈ›ie prin electrochemiluminescență (metoda ECLIA), valorile normale ale alfa-fetoproteinei se află sub 7,0 ng/mL.
- În cazul determinării alfa-fetoproteinei prin intermediul metodei imunochimice cu detecÈ›ie prin chemiluminescență, valorile normale ale markerului tumoral se află sub 6,0 ng/mL.
În cazul femeilor însărcinate, valorile alfa-fetoproteinei trebuiesc interpretate în funcÈ›ie de vârsta gestaÈ›ională. [1], [2]
Valori crescute
Valori crescute ale alfa-fetoproteinei pot fi înregistrate în următoarele circumstanÈ›e:
- boli hepatice benigne (precum hepatitele virale sau ciroza hepatică)
- în cadrul proceselor de regenerare hepatică
- carcinomul primitiv hepatic
- tumorile germinative cu origine ovariană, testiculară (seminomul testicular) sau extragonadală
- neoplasmul ovarian
- obstrucția de căi biliare
- tirozinemia ereditară
- sindromul ataxie-telangiectazie
- tumori pancreatice, gastrointestinale sau pulmonare (cu grad redus de specificitate)
- defecte de tub neural (spina bifidă deschisă, anencefalie, mielocel)
- defecte ale peretelui ventral (gastroschizis, omfalocel)
- ciroza biliară primitivă
- sindromulWiskott-Aldrich
- bolile autoimune
- sarcina gemelară
- hidrops fetal
- hemoragie feto-maternă
- atrezie intestinală
- nefropatii congenitale cu proteinurie
- rinichiul polichistic. [1], [2], [3], [4]
Valori scăzute
Scăderea valorilor serice ale alfa-fetoproteinei poate fi înregistrată în următoarele circumstanÈ›e:
- molă hidatiformă
- moarte fetală
- coriocarcinom
- supraestimarea vârstei gestaÈ›ionale
- trisomia 21 (Sindromul Down)
- trisomia 18. [1], [2], [3], [4]
Interferențe
Obținerea unor rezultate neconcludente ale alfa-fetoproteinei poate fi datorată următoarelor aspecte:
- efectuării amniocentezei
- administrarea unor doze mari de biotină în scop terapeutic
- tratamentul cu anticorpi monoclonali proveniți de la șoarece
- prezența diabetului zaharat
- prezența unor titruri crescute de anticorpi anti-ruteniu și anticorpi anti-streptavidină.
Pentru monitorizarea evoluÈ›iei afecÈ›iunilor neoplazice, se recomandă utilizarea aceleiaÈ™i metode de determinare a alfa-fetoproteinei deoarece, valorile obÈ›inute în urma determinării serice ale alfa-fetoproteinei prin tehnici diferite variază. [1], [2], [3], [4]
2. Ghidul Serviciilor Medicale al Laboratoarelor Synevo, Ediția a-II-a
3. Alpha Fetoprotein (AFP) Tumor Marker Test, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/alpha-fetoprotein-afp-tumor-marker-test/
4. Alpha Fetoprotein Test, link: https://www.healthline.com/health/alpha-fetoprotein
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum