Alimente interzise până la vârsta de un an

©

Autor:

Alimente interzise până la vârsta de un an
Alimentaţia bebeluşilor reprezintă un palier care necesită toată atenţia şi dedicarea părinţilor. Călătoria printre biberoane, castronele, linguriţe şi gusturi noi poate fi foarte interesantă şi bine primită de către cei mici, însă doar cu condiţia de a fi hrăniţi corect şi sănătos, conform etapelor de creştere şi specificului acestora.

Sistemul digestiv al bebeluşilor

Imediat după naştere, sistemul digestiv al bebeluşilor obişnuit doar cu lichidul amniotic, intră într-un proces alaborat de maturizare, ajutându-l pe cel mic să se adapteze noilor surse de hrană. Prima formulă de hrană va fi sub formă lichidă, contând în lapte matern sau formule de lapte praf.

Acestă formă de hrană va asigura tot necesarul nutritiv până în jurul vârstei de 5-6 luni, punct în care nevoile nutritive ale organismului bebeluşului cresc, iar sistemul digestiv este pregătit să intre în contact cu hrana semi-lichidă şi solidă. Pentru protejarea sistemului digestiv care se află în plină transformare şi adaptare, se vor respecta regulile legate de hrana copii, astfel încât nu fie suprasolicitat şi să nu manifeste intoleranţe alimentare.

Debutul diversificării alimentare

Micuţii hrăniţi pe cale naturală vor intra în contact cu hrana solidă în jurul vârstei de cinci-şase luni, pe când cei hrăniţi cu formule de lapte praf pot începe diversificarea încă de la vârsta de patru luni. Introducerea de noi alimente şi texturi se va face la recomandarea medicului pediatru, respectând regulile impuse.

Se începe cu piureuri de fructe şi legume, se continua cu cărnică fiartă, gălbenuş de ou fier, brânzică dulce de vaci, cereale fără gluten, biscuiţei, mere rase, banane şi iaurturi.

În jurul vârstei de un anişor, deja pot consuma prăjiturele făcute în casă, ciorbiţe şi carne de peşte slab. Toate ingredientele vor fi proaspete şi bine preparate termic.

Alimente interzise bebeluşilor

Sistemul digestiv al bebeluşilor, aflat în plin proces de maturizare, nu este încă pregătit să facă faţă anumitor alimente, astfel că se impune prudenţă în administrare. Dintre acestea ar trebui eviate total până la vârsta de un an căpşunile, fragii, zmeura, fasolea uscată, mazărea, albuşul de ou, peştele gras, fructele de mare, brânzeturile fermentate, mezelurile, mierea, carnea de porc, de miel sau vânatul. De asemenea, unui copil cu vârsta sub un anişor nu i se vor administra prăjituri cumpărate, creme, ciocolată, îngheţată, sucuri acidulate, maioneză, prăjeli, rântaşuri, murături, produse picante sau hrană tip fast-food.

Pentru siguranţa micuţului, metoda de a-l lăsa să guste tot ceea ce mănânci tu ca adult, va trebui evitată. Riscul de a intra în contact cu alimente greu de digerat este mare, astfel ca nu se recomandă încurajarea jocului în farfuria ta, mai cu seamă că nu este deloc igienic. Oricare dintre aceste alimente pot genera manifestarea intoleranţei alimentare sau, mai grav, a reacţiilor alergice, context în care se impune control medical de urgenţă şi administrarea anumitor medicamente sau ceaiuri, gama oferită de farmacie online acoperind o paletă foarte extinsă de produse şi categorii.


Data actualizare: 01-01-2022 | creare: 01-01-2022 | Vizite: 522
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: